17.4 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialCooperativa culturală naşte discordii

Cooperativa culturală naşte discordii

Din cele 10 instituţii de cultură subordonate Consiliului Judeţean, ar urma să mai rămână doar două centre-mamut, plus Teatrul Puck, Biblioteca Judeţeană şi Filarmonica Transilvania.

Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) vrea ca Muzeul de Artă Cluj, Muzeul Etnografic al Transilvaniei şi Muzeul Memorial „Octavian Goga” de la Ciucea să funcţioneze într-o singură instituţie, sub numele de Complexul Muzeal Judeţean. În plus, pe lângă „Complexul Muzeal Judeţean Cluj”, CJ mai doreşte realizarea unui Centru Cultural „Transilvania”, care să cuprindă Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda”, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Revista „Tribuna” şi Revista „Muvelodes”. Conform conducerii CJ, reorganizarea aceasta este menită să asigure reducerea şi eficientizarea unor structuri, dar şi a cheltuielilor de personal şi materiale. Propunerea CJ de a reorganiza prin fuziune instituţiile din subordinea sa nu este „operabilă” din perspectiva directorilor instituţiilor.

„Reorganizarea muzeelor din subordinea CJ în formula propusă va afecta grav climatul cultural local şi naţional, va conduce la disfuncţionalităţi organizaţionale şi scăderea performanţelor instituţiilor, va genera costuri suplimentare, va afecta îndeplinirea misiunii cu care aceste instituţii au fost învestite, va afecta imaginea de ansamblu a autorităţilor locale”, afirmă Călin Stegeran, directorul Muzeului de Artă.

Învăţământ clujean certificat ISO

Singura instituţie de şcolarizare din domeniul artei care a obţinut certificat de calitate ISO pentru organizarea cursurilor de profil, adică Şcoala de Arte „Tudor Jarda”, este şi ea pe lista de „restructurare”. „De la 350 de elevi în anul 2008, am ajuns la 770 anul trecut, mă refer la cei admişi. În condiţiile în care, din 39 de angajaţi, CJ asigură salariile a doar 18 persoane, iar restul sunt asigurate din autofinanţare, nu văd de ce nu suntem eficienţi. În ceea ce priveşte personalul administrativ, avem doar 4,5 angajaţi. Adică o persoană lucrează doar cu jumătate de normă. Cu toate astea, suntem singura instituţie cultural-educaţională din ţară care implementează un sistem de calitate”, afirmă directorul Şcolii „Tudor Jarda”, Vasile Corpodean.

Directorul Centrului Creaţiei Populare nu este încântat nici el de ideea CJ. „Este total greşită, inoportună şi neadecvată. Judeţul nu are o strategie culturală. Sunt instituţii care vor să se dezvolte, nu să se comaseze. Cum să comasăm dacă nu avem viziune?”, se întreabă Tiberiu Groza.

Planuri de reorganizare

CJ Cluj are în plan reorganizarea celor 10 instituţii de cultură pe care le are în subordine. Filarmonica de Stat Transilvania, Teatrul de Păpuşi Puck şi Biblioteca O. Goga îşi vor păstra individualitatea. Celelalte două unităţi – Centrul Cultural Transilvania şi Complexul Muzeal Judeţean – vor îngloba, prin fuziune, restul instituţiilor. Mai exact, Şcoala Populară de Arte Tudor Jarda, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, revista Tribuna şi revista Muvelodes vor funcţiona sub egida Centrului Cultural Transilvania. Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei şi Muzeul Memorial O. Goga se vor reuni sub emblema Complexului Muzeal Judeţean.

Cele mai citite

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă