În urmă cu zece ani, a fost închis la Guantanamo Bay, după ce a fost vândut de nişte săteni afgani pentru 5000 dolari soldaţilor americani. El spune că se afla în Afganistan pentru a construi o şcoală. Americanii susţin, însă, că lupta de partea talibanilor. Cert este un singur lucru: rezidentul britanic de origine saudită Shaker Aamer este închis de zece ani, fără să fie acuzat oficial de nimic.
„Aici, oamenii sunt distruşi fizic şi psihic fără să li se lase urme”
La zece ani de la momentul în care a fost închis în cel mai cunoscut centru de detenţie, Guantanamo Bay, fără să fie acuzat oficial de nici un delict, ultimul deţinut cu rezidenţă britanică, un saudit, le-a scris autorităţilor: „Torturaţi-mă după vechile metode. Aici, oamenii sunt distruşi fizic şi psihic fără să li se lase urme”.
Publicaţia britanică The Independent publică, astăzi, fragmente din scrisorile rezidentului britanic, în care povesteşte tratamentul la care este supus în închisoare, precum şi o parte din dedesubturile poveştii lui Aamer.
Ieri, un oficial englez a recunoscut că situaţia în care se găseşte Aamer este „nerezonabilă”. Anul trecut, secretarului de Stat american, Hillary Clinton, i s-a adus la cunoştinţă situaţia rezidentului britanic, după ce, în 2007, administraţia Bush recunoscuse că nu are nici o dovadă împotriva lui Aamer.
„Abia am împlinit 41 de ani, dar, fizic, arăt de 50″
Shaker Aamer are permis de şedere nelimitată pe teritoriul englez şi locuia în centrul Londrei. Are o soţie şi patru copii. Nu şi-a văzut niciodată copilul cel mic. Avocaţii lui sunt extrem de îngrijoraţi că starea lui fizică şi mentală s-a deteriorat foarte mult, lucru pe care îl confirmă şi Aamer în scrisorile lui. A pierdut 40% din greutate şi suferă de mai multe boli.
Jurnaliştii de la „The Independent” au văzut zeci de scrisori ale lui Aamer către soţia lui şi către familia lui. Ele au fost cenzurate foarte mult, conţin şi desene adresate copiilor lui şi zugrăvesc cei zece ani împliniţi astăzi la Guantanamo Bay.
19 august 2002: „N-o să mă credeţi, mă doare mâna de la cât am scris şi am dureri de spate. Îmbătrânesc. Abia am împlinit 41 de ani, dar, fizic, arăt de 50. Am artrită, probleme cu rinichii, cu auzul şi cu vederea, mi-a căzut părul şi am dureri de inimă”.
9 august 2008: „Draga mea, da, am slăbit foarte mult, am multe boli, nu mai văd bine, mă dor oasele şi mi-a albit părul, am îmbătrânit, dar inima mea este încă tânără, iar mintea mea este puternică”.
„Shaker a ajuns la aproape 68 kilograme, arată total diferit, iar autorităţile par că sunt hotărâte să-l reducă la zero„, a povestit unul din avocaţii lui, Cori Crider, care l-a vizitat săptămâna trecută la Guantanamo Bay. Un alt avocat de-ai lui, Cliff Stafford Smith, a povestit că clientul lui citeşte „1984” a lui George Orwell. „Trebuie să citeşti această carte ca să poţi înţelege ce se întâmplă la Guantanamo”, i-a spus Aamer avocatului său, într-o vizită de anul trecut, se arată în notiţele declasficate în urmă cu două zile.
Vândut pe 5.000 de dolari soldaţilor americani
Capturat în Afganistan în decembrie 2001 şi închis în Kandahar şi Bagram înainte să ajungă la Guantanamo Bay, în 13 februarie 2002, Aamer a povestit că a fost torturat de mai multe ori. El susţine şi că a fost torturat în prezenţa unui agent MI6 în Afganistan. Conform avocatului său, Cliff Stafford Smith, Aamer a intrat la izolare cel mai recent în 15 iulie 2011.
Rezident britanic de origine saudită, Aamer s-a înrolat, în iunie 2001, ca voluntar într-o misiune caritabilă în Afganistan. După invazia trupelor americane în Afganistan în octombrie 2001, el susţine că mai mulţi săteni afgani l-au vândut soldaţilor americani pentru 5.000 dolari. El spune că se afla în Afganistan pentru a construi o şcoală, în timp ce Statele Unite ale Americii susţin că lupta alături de talibani.
Aamer este singurul deţinut de la Guantanamo care susţine că a fost torturat în prezenţa unui agent al Serviciului Secret Britanic. El susţine că „John” era prezent când a fost dat cu capul de un perete în mod repetat. El mai susţine şi că, în perioada 2002-2005, a fost vizitat de mai mulţi agenţi, care l-au torturat.
De asemenea, s-a raportat că mai mulţi detectivi ai Scotland Yard vor merge la Guantanamo pentru a-l interoga pe Aamer, iar guvernul britanic a negat întotdeauna că ar fi complice la tortură. Problema închiderii lui Aamer la Guantanamo a fost ridicată anul trecut de Secretarul britanic de Externe, William Hague, la discuţiile cu secretarul de Stat american Hillary Clinton. O sursă britanică a declarat că alegerile din America fac destul de improbabilă o eliberare rapidă, însă a declarat pentru „The Independent” că autorităţile britanice s-au angajat să-l elibereze pe Aamer.
„Marea Britanie cataloghează deţinerea lui ca fiind nerezonabilă. Suntem conştienţi de procesul politic american, însă zece ani reprezintă o perioadă foarte lungă fără nici o acuzaţie„, a punctat o sursă pentru The Independent. O altă sursă apropiată cazului a declarat că, într-o conversaţie cu un diplomat american, oficialul american şi-a exprimat dorinţa de a vedea Guantanamo închisă şi pe Aamer liber, întrucât „este o sursă a ruşinii” şi „un demers ruşinos care a compromis misiunea diplomatică”. Un purtător de cuvânt al Oficiului de Externe a explicat că „guvernul rămâne angajat în a asigura eliberarea domnului Aamer”.
În iunie 2006, Aamer povesteşte că a fost bătut ore în şir şi asfixiat în timpul unui interogatoriu în care au murit alţi trei deţinuţi. În iunie 2007, administraţia Bush recunoaşte că nu are nici o dovadă pentru a-l reţine, însă nu este eliberat. În 2009, rămâne ultimul deţinut cu reşedinţă în Marea Britanie care este închis la Guantanamo, după ce Binyam Mohamed este repatriat.
Până acum, guvernul britanic a cheltuit 274.345 lire pentru procese împotriva lui Aamer, inclusiv pentru a-i împiedica pe avocaţii lui să vadă dovezi care i-ar fi demonstrat nevinovăţia, susţine publicaţia The Independent.