0.6 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialFOTO. Efect de domino, după controalele ”poliției șantierelor” la cei mai mari...

FOTO. Efect de domino, după controalele ”poliției șantierelor” la cei mai mari poluatori din Capitală

Ministerul Mediului a dat startul, luni, acțiunii „poliția șantierelor”, formată din comisari ai Gărzii Naționale de Mediu, care au început un control tematic inopinat în privința poluării aerului, în toate șantierele de construcții din marile orașe ale țării. Imediat după începerea acțiunii, șantierele s-au anunțat între ele și, unul după altul, ca piesele de domino, și-au închis porțile sau au improvizat soluții cu care să mimeze, pentru comisari, responsabilitatea față de calitatea aerului.

Deschideți galeria foto de mai sus pentru a vedea imaginile de la șantierele de construcții din București, surprinse de Garda Națională de Mediu.

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, împreună cu comisari ai Gărzii, au făcut vizite inopinate, joi, în trei șantiere din București.

Controalele la șantiere: De la proprietăți private, la respectarea ad-hoc a normelor

Primul șantier vizitat de ministru și Gardă a fost cel din Titan, pe care firma Strabag construiește un mall şi un magazin Carrefour. Aici, din spatele porților închise, un angajat a strigat că șantierul este o proprietate privată.

Totuși, porțile s-au deschis atât cât să le dea voie comisarilor să iasă și să vorbească cu presa.

„Nu a fost prevenit impactul prafului generat asupra mediului înconjurător. Există o cisternă de apă pentru spălarea anvelopelor mașinilor care intră și ies, dar nu se udă suprafeţele de lucru din interior”, a explicat unul dintre comisari.

Al doilea șantier „surprins” de Garda Națională de Mediu a fost cel din zona Eroilor, unde se construiește stația de metrou Izvor 2.

Deși proiectul magistralei de metrou a primit două amenzi amendat în anul 2014, contructorii nu au luat măsuri: șantierul a avut împrejmuiri de mai puțin de doi metri înălțime, așa cum prevede lege. Astfel, spațiul de construcții poluează și fonic.

 „I-am spus șefului de șantier că scopul nostru nu este de a-i speria, ci de a le spune că trebuie să intre în conformitate cu Acordul de Mediu și cu autorizația de construire, ca să nu mai polueze”, a spus ministrul.

Nici aici nu a fost îngăduit accesul presei, dar s-au deschis porțile, astfel încât să se poată observa solul umed de la intrare.

Ultimul șantier vizitat a fost cel din zona Militari, unde a fost demolată fosta fabrică de avioane Turbomecanica, pentru a se construi un complex rezidențial modern.

Aici, deși s-au deschis porțile pentru presă, în șantier au fost găsite mai multe nereguli, între care și faptul că locul de construcții nu este branșat la o sursă de apă.

Totuși, muncitorii s-au grăbit să aducă două cisterne cu care să ude molozul.

Controalele efectuate de Garda Națională de Mediu, „poliția șantierelor”, vor continua timp de o lună și, conform ministrului Mediului, ar putea fi reluate în vară.

„A doua fază a <<poliției șantierelor>> o vom face în plină vară, atunci când temperatura este ridicată și când emisiile de suspensii vor crește”, a mai spus Grațiela Gavrilescu. 

Risc de infringement pentru poluarea aerului

Dintre toate orașele din țară, Bucureștiul și Iașiul sunt singurele care riscă depășirea gradului de poluare al aerului impus de Uniunea Europeană și de Organizația Mondială a Sănătății, de până la 50 de micrograme de pulberi în suspensie pe metru cub pe zi, într-o perioadă de 35 de zile. Acest „infringement”, sau încălcare a legii comunitare, nesoluționată în termen de cinci luni de la prima notificare a Comisiei Europene, duce la amenzi și penalizări.

„Nu toate pulberile din șantiere sunt dăunătoare sănătății, ci numai pulberile în suspensie, PM 10 și PM 2,4, care sunt foarte mici și intră în alveolele pulmonare; restul sunt pulberi care provoacă doar disconfort, pentru că murdăresc pantofii”, a explicat șefa Direcției Controlului Poluării și Evaluării Impactului, Dorina Mocanu.

În afară de pulberile în suspensie produse în șantierele în lucru, alți factori care poluează aerul sunt gazele de eșapament, traficul intens, coșurile industriale și încălzirea rezidențială.

În București, depășirile poluanților atmosferici din trafic sunt semnalate de stația de monitorizare a calității aerului, amplasată la Cercul Militar, din Calea Victoriei.

Principalele nereguli la șantierele din țară

Principalele nereguli care au fost găsite la șantierele din România au fost lipsa perdelelor fonice și a perdelelor umede, care trebuie să aibă doi metri înălțime și trebuie să delimiteze șantierul, astfel încât să diminueze zgomotul și să împiedice pulberile să iasă în cantități mari din șantier. Altă neregulă a fost nefolosirea surselor de apă pentru împiedicarea ridicării prafului.

Măsuri de combatere a poluării aerului

După constatarea neregulilor de către Garda Națională de Mediu, planurile de măsuri pentru reducerea poluării aerului sunt elaborate de autoritățile locale.

„Aceste aglomerări au fost încadrate în regim de gestionare I, care implică dezvoltarea de către Primăria Capitalei și cea a Municipiului Iași a planurilor de măsuri de calitate a aerului, astfel încât să fie atinse valorile minime impuse de lege. Fiecare șantier este controlat de o echipă formată din doi comisari ai Gărzii Naționale de Mediu”, a spus ministrul Mediului.

Deși acestea nu au fost încă elaborate, între posibilele măsuri se numără eficientizarea transportului public, limitarea accesului în aglomerare a vehiculelor poluante, sisteme integrate de piste de biciclete și bike-sharing, gestionarea corespunzătoare a deșeurilor din construcții și altele.

De asemenea, Grațiela Gavrilescu consideră că este necesară perfecționarea sistemelor de măsurare a poluanților atmosferici, care să poată identifica eficient factorii poluanți și sursele acestora.

Sancțiuni

După ce constată neregulile, Garda de Mediu dă avertismente sau stabilește sumele pentru amenzi, în funcție de gravitatea acestora.

„După constatarea inițială a neregulilor, șantierele sunt controlate la interval de aproximativ două săptămâni”, a spus un comisar al Gărzii Naționale de Mediu.  

Până acum au fost controlate 58 de șantiere din toată țara și s-au dat 10 amenzi.

„Toleranță zero pentru cei care încalcă legea! Nu vom accepta ca sănătatea cetățenilor și calitatea aerului să fie puse în pericol pentru că cineva dorește să nu își respecte obligațiile”, a spus ministrul.

Capitale care riscă infringement pentru poluarea aerului

Bucureștiul nu este singura capitală care riscă infringement pentru poluarea aerului.  Alte capitale care depășesc pragul de PM 10 admis, se numără Paris, Praga, Budapesta, Roma și Sofia, conform datelor întocmite de Agenția Europeană de Mediu.

Cele mai citite

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...

Infotrafic: Avertisment de ceață densă în 14 județe ale țării

ANM a emis mai multe coduri galbene de ceață densă, ghețuș și chiciură Centrul Infotrafic a transmis, printr-un comunicat, că „Se circulă în condiţii de...

Xi Jinping: China este „gata să lucreze” cu Trump

Liderul chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu președintele Joe Biden, o ultimă întrevedere înainte ca administrația Trump să preia conducerea Liderul chinez Xi Jinping a...
Ultima oră
Pe aceeași temă