În loc să mâncaţi o ciocolată întreagă sau o cutie cu îngheţată, amestecaţi bucăţi de banane sau de căpşune în puţin sirop de cacao sau congelaţi pasta de fructe.
Tăiaţi în bucăţele orice fruct vă place: banane, căpşune, ananas sau pepene, iar apoi daţi-le prin sirop de ciocolată. Atenţie, nu le scufundaţi în sirop, doar acoperiţi-le cu un strat subţire de ciocolată. „Îmi place să combin alimentele mai puţin recomandate cu cele sănătoase. Spre exemplu, îmi place ciocolata, aşa că, uneori, amestec o banană în sos de ciocolată şi asta-mi satisface nevoia de dulce”, măr-turiseşte dieteticianul Kerry Neville, citat de site-ul WebMD. Astfel, dorinţa de a mânca ciocolată este satisfăcută, iar pe de altă parte puteţi avea un control asupra caloriilor consumate. O altă soluţie este să preparaţi ciocolată caldă din cacao de bună calitate sau din bucăţi de ciocolată neagră, să o lăsaţi să se răcească şi să o puneţi la congelator. Consumaţi-o sub formă de îngheţată.
Compot din fructe de pădure cu îngheţată de vanilie
Dacă aveţi poftă de ceva cremos, luaţi o cutie cu iaurt şi amestecaţi-l cu miere şi fructe. Ca să faceţi din fructe un desert, nu ceva care trebuie consumat în mod obligatoriu, puteţi să puneţi puţină miere pe feliile de pepene roşu şi galben.
O altă variantă este să daţi prin blender banane şi căpşune, să le îngheţaţi sub formă de cuburi şi să le mâncaţi ca pe îngheţată. Cei care preferă fructele de pădure pot prepara un compot din ele. Lăsaţi-l la răcit, apoi puneţi într-un bol o porţie de compot şi o lingură din îngheţata voastră preferată.
„Fructele uscate, precum smochinele sau caisele, sunt o alternativă la fel de bună”, spune medicul nutriţionist Corina Zugravu.
Suplimentele cu crom dau ameţeli şi greaţă
Majoritatea nutriţioniştilor atrag atenţia că problema o reprezintă de fapt cantitatea de dulciuri consumată şi frecvenţa cu care le mâncaţi.
„Porţiile mici, fie ele şi zilnice, sunt în regulă”, spune Cindy Moore, nutriţionist la The Cleveland Clinic. Nu vă faceţi un stoc de dulciuri, pentru că toată familia va fi tentată să-l epuizeze. „Dacă vă cumpăraţi cinci prăjituri sau cinci ciocolate, veţi fi tentaţi să mâncaţi cât mai mult şi veţi consuma foarte multe calorii”, spune Carla Wolper, nutriţionist la Center for Women’s Health at Columbia University Medical Center Eastside, New York. Nu uitaţi să consumaţi şi mâncare, nu doar dulciuri. Distanţele prea mari dintre mese vă pot face să alegeţi să mâncaţi mai degrabă ceva dulce. Dacă, în schimb, mâncaţi la fiecare trei sau cinci ore, nivelul zahărului din sânge rămâne stabil. „Limitaţi consumul de dulciuri doar la desert şi apoi spălaţi-vă pe dinţi. Nu consumaţi dulciuri între mese pentru că vă surprindeţi pancreasul în mod neplăcut, când el nu este pregătit să secrete insulină”, spune Corina Zugravu.
Una dintre cele mai proaste alegeri pe care le puteţi face este să încercaţi să vă controlaţi pofta de dulce cu ajutorul suplimentelor cu crom din farmacii sau plafar. „Acestea pot avea efecte adverse. Câteva prietene de-ale mele au luat suplimente cu crom şi au avut ameţeli şi greţuri”, vă avertizează medicul.
Nu-i recompensaţi pe copii cu bomboane!
Gustul pentru dulce este înnăscut, motiv pentru care ne este foarte greu să renunţăm la aceste produse. O primă măsură pentru a nu încuraja această preferinţă este să nu le daţi deloc copiilor zahăr până la vârsta de 1 an. „Cel mai bine ar fi să întârziaţi cât de mult să le daţi micuţilor dulciuri. Nu-I recompensaţi cu dulciuri şi nici nu vă plimbaţi cu ei prin faţa galantarelor cu astfel de produse. La adolescenţi, influenţa prietenilor este mai importantă decât cea a părinţilor, dar ei pot fi educaţi de mici”, afirmă nutriţionistul Corina Zugravu. Unul dintre motivele pentru care părinţii le cumpără multe dulciuri copiilor este preţul scăzut al acestor produse şi faptul că se găsesc peste tot. „Azi, spre deosebire de ce se întâmpla în trecut, zahărul şi în general produsele dulci sunt foarte ieftine”, spune nutriţionistul. Spre exemplu, un kilogram de mere costă 6 lei, bani cu care se pot cumpăra chiar şi două ciocolate, ceea ce multă lume preferă să facă.