Primarii localitatilor din judetul Constanta s-au plans de pretul mic pe care prelucratorii il ofera pentru kilogramul de grau din recolta acestui an. Silozurile au gasit o metoda simpla si eficace de a-i pacali pe agricultori: procentul de umiditate si gradul de incoltire foarte mare, constatat la analiza efectuata la laboratorul silozului, scad pretul la 2.000 de lei sau chiar mai putin. Producatorul ia de bun ce i se spune, nu de alta, dar este vorba despre specialisti. Directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Constanta, Gheorghe Albu, a prezentat, ieri, la intalnirea cu primarii din judetul Constanta, un buletin de analiza, efectuat de un laborator neutru, conform caruia atat umiditatea, cat si gradul de incoltire a graului din silozul care a furnizat proba sunt in limitele normale. Gheorghe Albu a solicitat efectuarea unor controale la societatile care preiau graul de la producatori pentru a se verifica datele pe baza carora este stabilit pretul de achizitie. Oficiul Judetean Pentru Protectia Consumatorilor, Garda Financiara si chiar Politia sunt institutiile care, in opinia lui Albu, ar putea sa verifice colectorii de prin judet care au gasit modalitatea de a plati cat mai putin pentru un kilogram de grau. Directorul OJPC, Gheorghe Trandafir, a lansat un avertisment celor care preiau graul de la producatori conform caruia urmeaza sa se efectueze actiuni comune ale institutiilor abilitate in efectuarea controalelor pentru a pune capat unei activitati in urma careia agricultorii sunt trasi pe sfoara. Gheorghe Albu a declarat ca singura solutie la care pot apela producatorii agricoli este de a infiinta propriile silozuri, cu asigurarea unor conditii minime de pastrare, in care sa depoziteze recolta pana cand pretul oferit va fi in masura sa le acopere, macar, cheltuielile de productie.