Pentru anul 2007 Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei va administra, prin toate institutiile sale, 9,5 miliarde de euro, reprezentand 8,8% din Produsul Intern Brut al Romaniei, a declarat Gheorghe Barbu, aflat in fruntea acestei institutii.
Acesta a afirmat ca anul viitor se vor reduce contributiile sociale cu un punct procentual (0,25 puncte din contributia de asigurari sociale, 0,25 puncte din contributia de somaj si 0,5 puncte procentuale din contributia pentru accidente de munca si boli profesionale). In plus, contributia pentru somaj se va diminua cu inca 0,25 puncte procentuale, aferenta fondului de garantare a creantelor salariale. Ministrul Muncii a adus si vesti bune pensionarilor pentru 2007, cand se preconizeaza o crestere reala a pensiilor cu peste 15 procente.
Barbu a explicat ca bugetul asigurarilor sociale de stat va creste anul viitor cu 3,92 miliarde de lei – 18% in plus fata de 2006. „Aceasta crestere este alocata aproape integral pentru majorarea pensiilor: 3,917 miliarde RON in plus fata de anul 2006. Astfel, la 1 ianuarie 2007 pensia medie va fi 374 lei, fata de 318 RON in luna decembrie 2006, iar valoarea punctului de pensie va fi de 396 lei (RON), urmand ca pana la sfarsitul anului 2007 punctul de pensie sa ajunga la 406 lei (RON), iar pensia medie la 384 de lei – aproximativ 109 euro, depasind astfel pragul de 100 euro”, a mentionat ministrul Muncii. Acesta a adaugat ca pentru prima data nivelul pensiilor din Romania va depasi echivalentul de 100 de euro, in conditiile scaderii inflatiei pana la 4,5 procente. Gheorghe Barbu a afirmat ca „pensionarii vor beneficia, astfel, numai in anul 2007, de o crestere reala a pensiilor de peste 15 procente”.
Modificarea legii, „o problema delicata”
Accesul mai greu la obtinerea pensionarii anticipate sau a celei pe caz de boala sunt cateva dintre modificarile ce vor fi aduse Legii 19/2000, privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, a declarat ca specialistii in domeniu au elaborat cateva variante ale schimbarilor preconizate. Dorim, in primul rand, sa realizam o mai buna colectare a contributiei de asigurari sociale, a spus demnitarul. Acesta a precizat ca schimbarile legislative in acest domeniu al pensiilor sunt considerate „o problema delicata”. Din acest motiv se doreste ca inainte de prezentarea proiectului de modificare a Legii 19 sa se realizeze o dezbatere cu partenerii sociali – sindicat, patronat, dar si cu reprezentantii pensionarilor din Consiliul National al Persoanelor Varstnice. Forma definitivata a proiectului legislativ va fi apoi supusa dezbaterii publice. Desi la inceputul acestui an ministrul Muncii a afirmat ca modificarile la legea pensiilor vor fi finalizate in vara, acestea vor fi pe masa Parlamentului abia in anul 2007.