Ministerul Sanatatii intentioneaza sa mareasca contributiile la sanatate ale angajatorului si angajatului, in disperarea de a acoperi pierderile din sistemul asigurari-lor. Astfel, cota contributiilor in sistem va putea creste de la 5,2% (pentru salariat), respectiv de la 5,5% (pentru angajator), la 6%, respectiv 6,5%.
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a inregistrat incasari cu 1,3% miliarde de lei mai putin decat anul trecut, ca urmare a masurilor de reducere a contributiei la fond impuse de la inceputul acestui an. Iata ca acum planurile vor suferi noi schimbari. Aurel Nechita, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a declarat ca majorarea contributiilor va suplimenta bugetul asigurarilor sociale de sanatate cu 2,7 miliarde de lei. De fapt, masura fiscala preconizata este cauzata de anuntatele disponibilizari. "Numarul somerilor va creste, iar acestia nu vor mai plati aceste contributii. Speram sa modificam in cel mai scurt timp legislatia care stabileste cuantumul cotei", a explicat Aurel Nechita. In prezent, aproximativ 5 milioane de salariati platitori de taxe tin pe umerii lor sistemul de asigurari de sanatate de care beneficiaza, pana la urma, aproape toata populatia Romaniei.
In conditiile cresterii disponibilizarilor, statul ii obliga tot pe cei care muncesc sa fie singurii solidari cu persoanele disponibilizate. De fapt, protectia sociala in Sanatate este o minciuna, atata vreme cat aceasta este sustinuta numai de salariati si firmele care raman in continuare pe piata muncii. Aurel Nechita a afirmat ca prin aceasta masura "vor fi asigurate fonduri care vor acoperi, in mod optim, diversele programe de sanatate (cum ar fi cel al insulinei, medicamentele compensate etc – n.r.)". Secretarul de stat a afirmat ca pachetul de servicii medicale de baza nu a fost definitivat, deoarece "o astfel de decizie necesita vointa politica. Guvernarile anterioare au evitat sa ia o astfel de decizie, pentru ca impactul asupra populatiei, obisnuita pana acum cu ideea ca statul acopera integral costurile serviciilor medicale, este foarte ridicat. Vom stabili componenta acestui pachet de servicii medicale de baza pana in luna iulie", a mai spus Nechita.
» Taxe si impozite mai mari
CAS-ul a fost marit deja din februarie, de la 9,5% la 10,5%, majorare apreciata de Fondul Monetar International. Proiectul de Cod Fiscal ar putea majora si alte taxe si impozite. Una dintre noutati ar fi introducerea impozitului forfetar, care se va aplica restaurantelor, hotelurilor, activitatilor din comertul cu ridicata, cu amanuntul si constructiilor. Noul proiect mai prevede si cresterea taxelor si impozitelor locale (pentru case, masini, terenuri) cu 20,5%, din 2010. Accizele la tigari si alcool vor creste, de la 1 aprilie, cu 14 euro pe mia de tigarete, respectiv pe hectolitrul de alcool.