Exista responsabilitati si erori in contractele de privatizare, inclusiv in contractul de privatizare a Companiei Petrom, a declarat ieri-seara presedintele Basescu la finalul sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii convocat pe tema sigurantei energetice. Exista erori de viziune in ceea ce priveste controlul de resurse, iar noua strategie trebuie sa ne dea solutii pentru ca Romania sa-si mentina si sa-si creasca gradul de independenta energetica.
Contractul Petrom se afla la Parchet si pe buna dreptate, a spus presedintele, afirmand ca acesta trebuie analizat pe toata derularea procesului. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii solicita detinatorilor de contracte ca acestea sa fie facute publice imediat: contractul PETROM, cat si cele din zona de energie electrica si distributie gaze. Presedintele a afirmat ca ministrul Seres urmeaza sa informeze partenerii de contract asupra solicitarii Consiliului. Cat priveste corectitudinea contractului, seful statului a afirmat ca CSAT nu este o institutie specializata in a analiza corectitudinea proceselor de privatizare, „ne-au interesat mai mult mecanismele”. Sunt suficiente contracte in care s-au facut erori in ceea ce priveste garantarea securitatii energetice a populatiei. Cea mai importanta concluzie este ca astfel de erori nu trebuie sa se petreaca in procesele viitoare. Presedintele Basescu a subliniat faptul ca contractul Petrom trebuie analizat de institutiile statului, inclusiv de Parchetul General. El a subliniat ca toate societatile care au contracte de furnizare de energie sau sunt intermediare in domeniu trebuie facute publice de Ministerul Industriilor cu mentionarea numelui firmei, actionariatului si a continutului contractului. „Ministerul Industriilor trebuie sa le puna pe site-ul institutiei”, a subliniat Basescu. Pe ordinea de zi a CSAT s-a aflat si tema situatiei stocurilor; „din informatiile primite de la ministrul Industriilor, resursa energetica este asigurata, iar importurile s-au facut la pretul pietei”, a spus Basescu. El a hotarat constituirea unei comisii la nivel prezidential ce urmeaza sa elaboreze in termen de 3-6 luni un proiect de strategie in domeniul energetic, ce urmeaza a fi transmis spre adoptare Guvernului. Scopul este reducerea dependentei energetice a Romaniei.
Tariceanu, absent motivat de la CSAT
Premierul Tariceanu si-a motivat absenta de la sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) prin plecarea sa in Franta, unde va fi operat la picior. „Nu voi participa la sedinta CSAT, dar am discutat acest lucru cu presedintele Traian Basescu. Am avut chiar o discutie pe subiectele de pe agenda sedintei, axate pe problemele de securitate energetica a Romaniei. Avem un punct de vedere comun pe care il impartasim si il sustinem”, a spus Tariceanu. El a subliniat ca va fi insa la curent cu concluziile sedintei CSAT, bazate pe viziunea comuna a premierului si a sefului statului. Basescu si Tariceanu au discutat despre agenda sedintei CSAT cu ocazia vizitei pe care presedintele a intreprins-o la Palatul Victoria.