În pofida celor trei dosare de corupţie în care este cercetat penal sau judecat, preşedintele organizaţiei PSD şi al Consiliului Judeţean (CJ) Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, îşi continuă seria contractelor pe bani publici încheiate pentru firmele sale. În perioada 19 septembrie-24 octombrie, când atenţia opiniei publice era focalizată pe frământările ce precedau campania electorală, firma de construcţii a preşedintelui CJ Brăila, Concivia SA, a încheiat trei contracte cu primării din judeţ şi cu Agenţia de Dezvoltare Regională Brăila.
Se pare că primarii comunelor brăilene au rezolvat problemele legate de alimentările cu apă sau reabilitările de drumuri, pentru că acum sunt preocupaţi de amenajările de trotuare. Primarii PSD au lansat anunţuri pe SEAP, dar fără să precizeze un cuvânt despre metoda de selectare a ofertelor, licitaţie, „preţul cel mai scăzut” sau negociere cu sau fără anunţ de participare. Au fost depuse câte 4-5 oferte şi cea câştigătoare a fost oferta firmei preşedintelui PSD Brăila. Primăria Racoviţa, condusă de primarul Ion Mărgărit (PSD), a încheiat cu Concivia SA Brăila contractul nr. 1412/17.10.2012, în valoare de 313.397 lei, fără TVA, pentru „amenajare rigole, trotuare şi parcări, satul Custura, comuna Racoviţa”. Primarul din comuna Gemenele, de asemenea membru PSD, nu s-a lăsat mai prejos şi o săptămână mai târziu a încheiat şi el cu Concivia SA contractul nr. 2361/24.10.2012 în valoare de 464.780 lei, fără TVA, pentru „lucrări de amenajare trotuare, parcări, şanţuri, accese la proprietăţi în centrul civic, com. Gemenele, jud. Brăila”.
În săptămâna în care a încheiat cele două contracte cu primăriile din Racoviţa şi Gemenele, firma controlată de Bunea Stancu a mai încheiat şi cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională a Regiunii Sud-Est, cu sediul la Brăila, contractul nr. 15.903/15.10.2012, în valoare de 857.924 lei, fără TVA, pentru niscaiva lucrări la sediul agenţiei. Mai precis, ar fi vorba de „amenajarea terenului (desfiinţare garaje)”, plus instalaţii de gaze, sanitare şi electrice şi „organizare de şantier”. Firma lui Gh Bunea Stancu a încheiat contractele amintite cu trei persoane aflate în subordinea acestuia. Primarii din Racoviţa şi Gemenele îi sunt subordonaţi lui Stancu în cadrul Organizaţiei Judeţene PSD Brăila. Directoarea Agenţiei de Dezvolare Sud-Est, Luminiţa Mihailov, are o relaţie de subordonare faţă de acesta prin faptul că, în calitatea sa de preşedinte al CJ Brăila, Bunea Stancu este membru al Consiliului de Dezvoltare Regională (CDR) al Regiunii Sud Est şi, prin rotaţie cu ceilalţi 5 preşedinţi CJ din regiune, ajunge şi la preşedinţia CDR, care este organismul regional deliberativ al Regiunii Sud-Est.
În 2012, contracte de 8 milioane lei
În septembrie, Concivia SA a încheiat cu Penitenciarul de Minori şi Tineri din Tichileşti, Brăila, contractul nr. R2/24.978/19.09.2012, în valoare de 1.307.000 lei, fără TVA, pentru lucrări suplimentare la spaţiile de cazare a deţinuţilor. În acest an, Concivia a mai încheiat două contracte cu instituţii publice din Brăila. Primul dintre ele este contractul nr. 706/30.01.2012, în valoare de 641.959 lei, încheiat cu Primăria Făurei pentru construirea unui „parc de agrement în oraşul Făurei”. Cel de-al doilea este contractul nr 18.157/18.06.2012, în valoare de 5.875.436 lei, fără TVA, încheiat cu Concivia de Casa Judeţeană de Pensii şi Asigurări Sociale Brăila, pentru consolidarea şi restaurarea Palatului Asigurărilor Sociale, de pe str. Călăraşilor nr. 14.
Plus unu
Chiar pe 3 decembrie, în prima zi a ultimei săptămâni de campanie pentru alegerile parlamentare, când toată lumea era ocupată cu campania electorală şi nu mai dădea nimeni atenţie contractelor pe bani publici, firma controlată de Gh. Bunea Stancu a mai încheiat un astfel de contract. Între Primăria Brăila şi Concivia SA a fost încheiat contractul nr. 45.348/03.12.2012, în valoare de 685.861 lei, pentru lucrări de construcţii şi instalaţii în cadrul proiectului „Reabilitare şi modernizare anexă cămin persoane vârstnice Sf. Petru şi Pavel”.
Reamintim că tocmai pentru contractele pe bani publici ale Concivia SA Gh. Bunea Stancu este cercetat penal. Pe data de 3.10.2011, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a cerut cercetarea penală a lui Stancu pentru că în calitate de preşedinte CJ a încheiat cu firma sa, Concivia SA, 5 contracte, în valoare de 638.000 de euro. În dosarul 8586/2/2011, aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, Stancu a cerut anularea deciziei ANI, dar pe 3.12.2012 instanţa i-a respins cererea ca neîntemeiată. Aşadar, continuă cercetarea penală.
În acest an, ANI a descoperit că în calitate de preşedinte al CJ, Bunea Stancu a iniţiat hotărârile de consiliu şi a semnat contractele de asociere între CJ Brăila şi SC Clubul de Fotbal Brăila SA, respectiv cu Asociaţia Sportivă Handbal Club „Dunărea” Brăila, în baza cărora a fost încasată suma totală de 7.512.207 lei.
Ambele cluburi au ca acţionari majoritari firmele lui Stancu, firma de construcţii Concivia SA şi Portul SC Hercules SA. Bunea Stancu deţine 62% din acţiunile Bursagrirom SA Brăila, care deţine 53% din acţiunile Concivia SA, 62% din acţiunile Portului Hercules SA din Brăila şi pachetul majoritar la fosta reţea de restaurante SC Istru SA Brăila. Inspectorii ANI au stabilit că CJ Brăila a fost prejudiciat cu suma de peste 7 milioane de lei şi au sesizat Parchetul pentru cercetarea lui Bunea Stancu pentru săvârşirea „infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de CP, precum şi a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie”.
Judecat în dosarul sponsorizării campaniei lui Geoană
Tot anul trecut, Bunea Stancu a fost trimis în judecată de DNA pentru implicarea sa în finanţarea campaniei electorale a lui Mircea Geoană la prezidenţialele din 2009. Alţi trei inculpaţi sunt patronul Interagro SA Ioan Niculae, directorul Interagro Viorel Barâc şi directorul Insomar Gh. Teodorescu.
Potrivit rechizitoriului DNA din dosarul 107/P/2010, în 2009 Bunea Stancu şi-a folosit influenţa pentru obţinerea de la Ioan Niculae a 1.000.000 euro pentru campania lui Geoană. În schimbul milionului de euro, lui Nicolae i se oferea posibilitatea de a nominaliza directorii Distrigaz, în condiţiile în care firmele sale sunt mari consumatoare de gaze naturale. Dosarul a fost trimis în judecată de DNA.
În dosarul 938/299/2012, aflat pe rolul Judecătoriei Sectorului 1, pe 25.05.2012 instanţa a dispus restituirea dosarului la DNA pentru refacerea actului de sesizare a instanţei.
Bunea Stancu: Întâmplător, sunt acţionar!
Atunci când vine vorba despre contractele pe bani publici ale Concivia SA, Gh. Bunea Stancu susţine că este doar acţionar şi nu ştie ce se întâmplă la firmă: „Ar trebui să-i împuşcăm pe cei de la Concivia, că întâmplător o firmă la care sunt eu acţionar este acţionară acolo? Păi să trimit eu 1.000 de oameni acasă, cu nu ştiu câte familii, că vreţi voi ăştia de la presă şi nu ştiu cine mai vrea? Terminaţi cu aiurelile astea!”.