Eforturile DIICOT, SRI şi ale poliţiştilor de la „Crimă Organizată” au fost ignorate de instanţă.
Reţeaua de contrabandă cu ţigări din Republica Moldova a fost capturată vineri de procurorii DIICOT Galaţi, flagranul fiind organizat la finalul unor operaţiuni de filaj şi urmărire la care au participat zeci de poliţişti, jandarmi, lucrători SRI şi procurori DIICOT. Reţeaua funcţiona din noiembrie 2011, activitatea infracţională fiind sprijinită de Daniel Necula şi Lică Iulian Ungureanu, agenţi de poliţie în cadrul Serviciului Poliţiei de Frontieră Galaţi.
„Inculpaţii au fost prinşi în flagrant delict în timp ce introduceau în ţară importante cantităţi de ţigări, ocazie cu care, în autoturismul inculpatului Daniel Necula au fost descoperite 22.000 pachete de ţigări şi suma de 40.000 lei. Procurorii DIICOT au efectuat 16 percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Brăila şi Galaţi, la imobile aparţinând membrilor grupării, circumstanţe în care a fost descoperită şi ridicată cantitatea de aproximativ 40.000 pachete de ţigarete”, se spune în comunicatul DIICOT Galaţi.
Daniel Necula este în concediu paternal şi a mai fost prins pe 10 aprilie cu aproximativ 8.000 de pachete de ţigări de contrabandă. Şi atunci i s-a întocmit dosar penal. Din grupare mai făceau parte doi ciobani, fraţii Popov, la stâna cărora erau depozitate ţigările aduse cu bărcile pe Lacul Brateş. Cei doi ciobani au antecedente penale, la stâna lor având loc recent şi o crimă. Un alt membru al grupării este un „detailist”, cumpărător de ţigări de contrabandă din judeţul Prahova. Contrabandiştii au fost reţinuţi de DIICOT şi vineri seara au fost prezentaţi instanţei de la Tribunalul Galaţi, cu propunerea arestării preventive pentru 29 de zile. Potrivit unor surse din Tribunalul Galaţi, judecătorul de serviciu, Alexandru Cortojan, nu a confirmat mandatele, deşi referatul întocmit de procurorii DIICOT şi poliţiştii de la „Crimă Organizată” cuprindea date ce dovedeau că membrii grupării reprezintă un real pericol public.
Liberi, ca pasărea cerului
Este posibil ca după punerea în libertate contrabandiştii să se sustragă cercetării lor în stare de libertate, nefiind exclusă ipoteza ca aceştia să părăsească ţara. Astăzi, când instanţa Tribunalului Galaţi va da motivarea sentinţei, procurorii DIICOT vor face recurs la Curtea de Apel, iar în cazul în care instanţa le va admite recursul este foarte posibil ca cei cinci contrabandişti să nu mai poată fi găsiţi. În momentul reţinerii, fiecare dintre cei cinci avea asupra lui, ca „bani de buzunar”, aproximativ 40.000 lei şi aveau toate documentele de identitate începând cu certificatul de naştere şi terminând cu paşaportul. Faptul că avea asupra sume mari de bani şi aceste documente este un indiciu pentru anchetatori că membrii grupării se pregăteau să părăsească ţara în care ar fi prinşi.