-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialContinuă bătălia declarațiilor privind alegerile în două tururi

Continuă bătălia declarațiilor privind alegerile în două tururi

Preşedintele României şi premierul Dacian Cioloş au lansat, de la Iași, mesaje politice favorabile modificării legii electorale.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, la Iași, că ideea alegerilor pentru funcția de primar în două tururi de scrutin este foarte bună, adăugând că schimbarea legii actuale depinde de partidele parlamentare și de Executiv. „Ideea este, sigur, foarte bună. Întrebarea se pune dacă se mai poate, cu așa puțin timp înainte de alegeri, schimba legea. Asta este o decizie a partidelor parlamentare și, sigur, în oarecare măsură, a Guvernului. Eu le doresc să găsească cea mai înțeleaptă soluție”, a afirmat șeful statului.

Preşedintele a precizat că speră că 2016 va fi un an electoral decent şi că este nevoie de abordări, idei şi oameni noi care au înţeles că „metehnele trecutului trebuie să rămână ale trecutului”, precizând că își va face auzită vocea, dar nu pentru a intra în campanie.

Premierul Dacian Cioloş, care s-a aflat de asemenea în capitala Moldovei, a afirmat că va discuta cu partidele politice despre ideea unei ordonanțe de urgență referitoare la desfășurarea alegerilor locale în două tururi de scrutin, el arătând că studiază toate posibilitățile, transmite Agerpres. „Studiem toate posi­bi­litățile”, a răspuns scurt Dacian Cioloș, fiind întrebat de un jurnalist dacă varianta asumării răspunderii ar fi una fezabilă pentru a implementa măsura votului în două tururi pentru funcția de primar. Jurnalistul a întrebat dacă răspunsul premierului înseamnă că nu exclude această variantă, dar Dacian Cioloș a răspuns similar: „Studiem toate posibili­tățile”.

Schimbarea legii electorale, în sensul organizării alegerilor locale din două tururi de scrutin și nu din unul singur, cum se întâmplă în prezent, este subiectul momentului în politica românească. Săptămâna trecută, PNL i-a propus lui Dacian Cioloș modificarea actului normativ printr-o ordonanță de urgență, dar premierul a refuzat, afirmând că nu este o acțiune democratică. Deși nu a fost prezent la Iași, fostul președinte Traian Băsescu a cerut, tot ieri, ca PSD şi PNL, cele două partide mari din Parlament, să se pună de acord dacă doresc revenirea la sistemul cu două tururi de scrutin la alegerile locale.

„Aici este un soi de fariseism. Ei împreună au votat alegerile dintr-un singur tur. PNL-ul ştie că PSD-ul, care deţine majoritatea în Parlament, introduce moţiune imediat lui Cioloş dacă nu respectă înţelegerea. Ori Cioloş spune foarte corect: «Doamna Gorghiu, mergi şi te înţelege cu Dragnea şi, dacă voi vă înţelegeţi că vreţi din două tururi de scrutin – eu când am venit îl aveaţi într-un singur tur – voi aţi cerut preşedintelui Iohannis promulgarea legii într-un singur tur. Acum v-aţi dat seama că nu puteţi scoate primar la Bucureşti şi vreţi din două tururi. Înţelegeţi-vă voi, partidele parlamentare – şi nu toate –, liberalii şi socialiştii. Dacă vă înţelegeţi, eu mâine emit ordonanţă de urgenţă. Dar nu mă puneţi în situaţia să fragilizez Guvernul, care poate primi o moţiune de cenzură pentru că voi v-aţi răzgândit»”, a comentat Traian Băsescu la Conferinţa Românilor de Pretutindeni, la Palatul Parlamentului.

Tot de la Iași, copreşedintele PNL i-a solicitat liderului PSD, Liviu Dragnea, “să se solidarizeze cu românii care doresc o competiţie reală la alegerile locale” şi să accepte ideea alegerilor pentru primari în două tururi de scrutin, potrivit Agerpres.

O altă discuție iscată de decizia Biroului Politic Naţional al PNL de a-i înainta premierului o propunere în sensul aprobării printr-o ordonanţă de urgenţă a prevederii privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin a fost cea privind constitu­ționalitatea unei astfel de ­modificări.

Deputatul PSD Florian Iordache, vicepreședintele Camerei Deputaților, a afirmat că cererea liberalilor este neconstitu­ţio­nală, iar legislaţia electorală nu poate fi modificată cu un an înainte de alegeri în sensul avantajării unui partid politic.

Pe de altă parte, președintele Curții Constituționale a României a declarat, pe 20 ianuarie, că în Constituție nu se vorbește despre faptul că “alegerile trebuie să se facă într-un tur sau două, spune că trebuie să fie corecte, libere şi periodice”. Acesta a adăugat că e la latitudinea politicienilor să hotărască. „Un tur sau două tururi sau zece tururi este o opţiune politică. Constituţia nu spune că alegerile se fac într-un tur sau două, în câte tururi, ci că trebuie să fie alegeri libere, corecte şi periodice”, a menționat preşedintele CCR. Întrebat dacă ar fi democratic ca legile electorale să fie modificate cu cinci luni înainte de alegeri, Zegrean a răspuns: „Cine poate stabili dacă cu şase luni e democratic şi cu cinci nu. Democraţia nu se măsoară în luni, nici în zile, se măsoară în lucruri bine făcute, cu scaun la cap. Comisia de la Veneţia a spus – e o recomandare – că nu e bine să se modifice legile electorale cu un an înainte de data alegerilor sau un ­termen mai scurt. Şi noi (judecătorii CCR – n.r.) am preluat asta, şi am scris asta în decizii, dar până ieri nimeni nu a văzut ­asta”.

Ce s-a mai întâmplat la Iași

Aproximativ 7.000 de persoane s-au adunat, ieri, în Piaţa Unirii, din Iaşi, la manifestările organizate cu ocazia aniversării Unirii Principatelor Române. La manifestări au mai participat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, precum şi miniştri ai Cabinetului Cioloş. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost marele absent.

După discursurile din Piaţa Unirii, preşedintele Klaus Iohan­nis s-a prins în Hora Unirii, iar apoi a pornit pe jos spre Biserica Trei Ierarhi, pentru a depune coroane de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Traseul de câteva sute de metri între Unirii şi Trei Ierarhi a fost parcus în peste jumătate de oră, timp în care oamenii au vrut să facă poze cu el, una dintre acestea fiind făcută chiar de către primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, cel care l-a însoţit pe şeful statului spre biserică.

Primăria ieşeană a oferit fasole şi cârnaţi, dar şi vin, participanţilor la manifestările oficiale organizate în oraş, în timp ce primarul interimar Mihai Chirica a împărţit personal mâncare celor prezenţi, gestul său fiind catalogat ca populist şi demagogic de către reprezentanţi ai societăţii civile din Iaşi.

Costul manifestărilor organizate de Primăria Iaşi de Ziua Unirii se ridică la 100.000 de lei.

Anul trecut, de Ziua Unirii au fost prezenţi la manifestările oficiale organizate la Iaşi atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi premierul de atunci, Victor Ponta, fost lider al PSD. Atunci, Victor Ponta a fost huiduit la începutul discursului său rostit în Piaţa Unirii din Iaşi, la eveniment asistând câteva mii de persoane.  

Eliza Avram
Eliza Avram
Eliza Avram scrie sub pseudonim la *România Liberă* din 2014. Jurnalist de investigații, este cunoscută pentru dezvăluirile despre corupția din România, printre care legăturile dintre Speranța Munteanu (KPMG România) și fostul premier Victor Ponta, implicarea lui Gabriel Predoiu, fratele fostului șef SIE și pe atunci ofițer SRI, într-o rețea de trafic și prostituție, dar și în acțiuni împotriva unor oameni de afaceri. Alte anchete notabile includ rețeaua de corupție de la Unirea Shopping Center și afacerile clanului Stan (Stanbox).
Cele mai citite

Firmele mici, obligate să implementeze SAF-T de la 1 ianuarie. Fără softuri, nu se poate

Pentru companiile mici, aceste softuri reprezintă un demers care presupune costuri suplimentare Începând cu 1 ianuarie 2025, firmele mici din România vor fi obligate să...

România, printre ultimele țări din lume la finanțarea educației: Alocare mai mică decât Uganda și Paraguay

Guvernul României a alocat în 2023 doar 3,3% din PIB pentru educație, conform unui raport UNESCO România se află pe locul 123 din 171 de...

Emma Răducanu duce Marea Britanie în semifinalele Billie Jean King Cup

Marea Britanie a reușit să se califice în semifinalele Billie Jean King Cup, competiția feminină de tenis pe echipe, după o serie de victorii...
Ultima oră
Pe aceeași temă