Tribunalul Arad și-a declinat, joi, competența judecării contestației depuse de Ovidiu Tender la executarea pedepsei închisorii și a trimis dosarul la Tribunalul Timiș, care își declinase, de asemenea, competența și a trimis cazul la Arad, conflictul urmând să fie dezbătut la Curtea de Apel, informează Mediafax.
Magistrații Tribunalului Arad ar fi trebuit să judece, joi dimineață, contestația depusă de Ovidiu Tender la executarea pedepsei de 12 ani şi șapte luni de închisoare pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, însă aceștia și-au declinat competența.
Instanța arădeană, unde a fost înregistrat dosarul în 15 septembrie, a decis să-și decline competența teritorială de soluționare în favoarea Tribunalului Timiș.
Dosarul a ajuns însă la Arad de la Tribunalul Timiș, unde fusese înregistrat inițial, în 2 iulie. Și judecătorii timișeni au decis, în vară, să-și decline competența.
Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Arad, Diana Dărăban, a decarat că în acest caz, existând ”un conflict negativ” între instanțe, Curtea de Apel Timișoara va trebui să decidă care instanță va soluționa contestația lui Tender.
”S-a constatat un conflict negativ de competență între cele două tribunale, astfel încât, potrivit Codului de procedură penală, instanța Tribunalului Arad a sesizat Curtea de Apel Timișoara, care va stabili ce instanță va judeca acest dosar”, a precizat Dărăban.
Ovidiu Tender a fost condamnat, în 8 iunie, la 12 ani şi şapte luni de închisoare, iar Marian Iancu a primit o pedeapsă de 14 ani de închisoare, în dosarul „Carom”, fiind astfel găsiţi vinovaţi de înşelăciune şi spălare de bani, decizia luată de Curtea de Apel Bucureşti (CAB) fiind definitivă.
Instanţa a mai decis condamnarea lui Toader Găurean la nouă ani şi zece luni de închisoare cu executare.
Decizia Curţii de Apel Bucureşti a venit cu doar o zi înainte de a se prescrie faptele de care erau acuzate persoanele implicate în acest dosar.
În 20 mai, judecătorii cărora le-a fost repartizat dosarul „Carom” au fost recuzaţi de inculpaţi, motiv pentru care cei doi magistraţi din complet, Daniel Donţete şi Camelia Bogdan, au fost înlocuiţi cu judecătoriu Mihai Mihalcea şi Georgiana Tudor. Prin aceeaşi decizie s-a constatat că măsurile procesuale dispuse în acest dosar „sunt lovite de nulitate”.
În acest proces, magistraţii Camelia Bogdan şi Daniel Donţete au dispus extinderea sechestrului asupra averilor lui Ovidiu Tender şi Marian Iancu, măsura asiguratorie ce ar fi trebuit pusă pe conturile bancare, pe acţiunile firmelor pe care le deţin, dar şi asupra conturilor soţiilor sau ale fostelor soţii.
Judecătorii au decis extinderea sechestrului care fusese pus pe mai multe bunuri ale inculpaţilor din acest proces, dispuse de procurori în 12 ianuarie 2005, în 19 ianuarie 2006, în 17 şi 18 aprilie 2006, în 23 iunie 2006 şi în 4 iulie 2006. Având în vedere decizia de Curţii de Apel, prin care s-a dispus recuzarea judecătorilor, aceste măsuri nu au mai fost luate.
Tribunalul Bucureşti îi condamnase, în decembrie 2014, pe Ovidiu Tender la 11 ani şi patru luni de închisoare şi pe Marian Iancu la 13 ani şi opt luni de închisoare, în dosarul ”Carom”. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti.
În acest dosar, Ovidiu Tender şi Marian Iancu au fost trimişi în judecată în 2006, rechizitoriul fiind întocmit de fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, judecată pentru corupţie.
Tender şi Iancu au fost acuzaţi că au preluat ilegal controlul companiei Carom SA Oneşti şi au prejudiciat-o cu 1.400 de miliarde de lei vechi, sumă stabilită la nivelul anului 2003.
Înainte de 1990, Carom SA a făcut parte din Platforma Petrochimică Oneşti. Cei doi oameni de afaceri sunt acuzaţi că au drenat resursele Carom prin intermediul unui circuit financiar complex.
În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată Cicilia Dumitrescu, Marin Badea, Toader Găurean şi Bogdan Sălăjan.
„Se poate constata că avem de-a face cu un grup infracţional bine definit, în care fiecare persoană are un rol structurat şi determinat, urmărind îndeplinirea unor activităţi punctual stabilite de către iniţiatorii grupului, inculpaţii Iancu Alexandru Marian şi Tender Ovidiu Lucian”, au notat anchetatorii, în rechizitoriu.