Pacienţii şi colectivul ambulatoriului de la Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan” din Bucureşti au sărbătorit vineri Ziua Mondială a Vârstnicului.
„În România vârstnicul este neglijat. Se sărbătoreşte cu mult fast ziua copilului, dar toată lumea uită de bunici. E primul an în care Institutul sărbătoreşte Ziua Vârstnicului, dar sperăm să păstrăm această tradiţie”, a spus Florentina Matei, medic şef al Ambulatoriului Ana Aslan.
Evenimentul a fost găzduit de sediul ambulatorului, invitat de onoare fiind ambasadorul danez Ulrik Helweg-Larsen, care a şi sponsorizat clinica în vederea dotării cu echipamente medicale noi şi a renovării clădirii. „Domnul Larsen ne-a sprijinit nu numai material, ci şi spiritual, fiind tot timpul alături de noi”, a spus Marinela Gluck Sîmpetru, medic primar urologie.
Geriatria presupune medicina internă a vârstnicului, dar şi prevenţia îmbătrânirii, care trebuie să înceapă însă la 40 de ani. „Din păcate, deşi este o specialitate de top în străinătate, nu mai are amploarea potrivită în ţara noastră”, a spus Matei. Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan” are în fiecare an peste 40 000 de consultaţii, care sunt aproape gratuite, 80-90% din cost fiind decontat de Casa de Asigurări de Sănătate.
Carmen Ţuluca, pensionară, vine la clinică de şase ani. „Toţi medicii de la Ana Aslan sunt deosebiţi şi ştiu să asculte, lucru foarte important pentru acest segment de vârstă. Aici te simţi băgat în seamă şi protejat”, a spus ea.
Elena Bălan este o clientă veche a ambulatoriului, încă de pe vremea când trăia Ana Aslan. „Am 90 de ani şi mintea brici. Dacă vrei să trăieşti mult, trebuie să ţii minte trei lucruri: fără fumat, fără alcool şi fără nopţi pierdute”, a spus bătrâna.
Medicii de la Ana Aslan au organizat consultaţii gratuite, precum măsurarea tensiunii arteriale şi a glicemiei, şi au împărţit cadouri constând în suplimente alimentare sau vitamine pentru sărbătoriţi.
Institutul de Gerontologie şi Geriatrie, primul de acest tip din lume, a fost fondat în anul 1952. A devenit Institut Naţional în 1974, iar în 1992 i s-a atribuit numele de „Ana Aslan”, după academicianul profesor doctor care l-a condus de la înfiinţare până în 1988.