13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialConstructorul autostrăzii Cernavodă-Medgidia, sancţionat

Constructorul autostrăzii Cernavodă-Medgidia, sancţionat

25 de firme de construcţii, majoritatea obscure, au fost amendate în medie cu câte 17.000 de euro pentru necomunicarea informaţiilor cerute de Consiliul Concurenţei.

Consiliul Concurenţei a sancţionat 25 de companii implicate în construcţia de drumuri şi autostrăzi cu amenzi care totalizează 1,8 milioane lei (echivalentul a 430.000 euro) pentru că nu au furnizat informaţii în cadrul unei investigaţii de cunoaştere a pieţei de profil.

Ancheta a fost demarată în luna februarie a anului trecut. „Vrem să ne focusăm pe aranjamente de genul «lasă-mi mie licitaţia asta, că nu te concurez la următoarea» sau «las că-ţi subcontractez ţie dacă eu câştig»”, a declarat, la momentul începerii investigaţiei, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului. El a mărturisit la acel moment că ideea unei astfel de investigaţii i-a venit după ce a aflat de unele demersuri similate făcute în Marea Britanie şi Olanda. Piaţa în România este însă diferită faţă de cea din cele două ţări menţionate de preşedintele Consiliului Concurenţei. Desemnarea câştigătorului la o licitaţie în România are loc nu atât prin înţelegeri între constructori, cât prin presiuni făcute asupra unora de a-şi retrage contestaţiile în cazul în care nu sunt desemnaţi câştigători, promiţându-li-se alte contracte în loc.

Consiliul i-a pus să completeze chestionare

În cadrul anchetei au fost transmise chestionare societăţilor din sectorul lucrărilor de construcţii de drumuri şi autostrăzi (constructori, proiectanţi, consultanţi, furnizori de materiale de construcţii etc.) referitoare la activitatea societăţilor (lucrări executate, participări la licitaţii, asociaţi, subcontractori), probleme existente pe piaţă, se arată într-un comunicat al Consiliului.

 Investigaţia sectorială a pieţei este un instrument prin care Consiliul Concurenţei evaluează situaţia concurenţei pe o piaţă naţională sau într-un domeniu de activitate. Conform Legii Concurenţei, nefurnizarea de informaţii se sancţionează cu amendă cuprinsă între 0,1% şi 1% din cifra de afaceri totală a companiei.

 În cazul în care vor fi descoperite asocieri anticoncurenţiale, constructorii riscă, potrivit legii, sancţiuni de 10% din cifra de afaceri realizată în anul precedent.

Cine sunt sancţionaţii?

Companiile penalizate sunt Agenda 21-G, Apolodor Com Impex, Astaldi Spa Italia Sucursala România Bucureşti, Axa Genius, Banatica Group, Conprin, Construcţii-Proiect, Corpres, Dioma International Exim, Domus Prest, Eurogrup DG Transport, Geosist Construct, Gyndani Impex, Imob Lux Construct, Intercoman, Întreprindere Montaj-Instalaţii, Laurel, Lena Construcţii România, Lena Engenharia e Construcoes SA Portugalia Sucursala Bucureşti, Lena Eurometal Construct, Muha, Nikostimpex, Rioliv, Roco şi Zalex DG Cons.

Cu excepţia a două firme, anume compania italiană Astaldi, care are două contracte de construire a unor autostrăzi în România (printre care şi un tronson al Autostrăzii Soarelui) şi Lena,  firma portugheză ce a construit pasajul Băneasa, majoritatea celor amendaţi sunt firme obscure.

Marii asfaltatori ai României au scăpat deocamdată basma curată.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Bărbat bătut până la inconștiență de o mamă și fiul ei

Agresiunea a avut loc pe o stradă din sectorul 5, la primele ore ale dimineții Agresorii au fost deranjați de faptul că victima aduna PET-uri...

Un nou cutremur în zona Vrancea. Ce intensitate a avut

Un cutremur s-a produs duminică, 29 septembrie, la ora locală 15:23, în zona seismică Vrancea. Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru...

Șapte mașini lovite de o șoferiță pe o stradă din municipiul Focșani

O șoferiță din Vrancea a lovit șapte autoturisme parcate regulamentar pe o stradă din municipiul Focșani. „La data de 28.09.2024, în jurul orei 15.20, o...
Ultima oră
Pe aceeași temă