Realitatea din fostele sate inundate din Banat este trista, in ciuda promisiunilor facute acum cateva luni de autoritati. Astfel, putini dintre sinistrati vor avea case noi inainte de venirea iernii. Chiar daca apele s-au retras de mult, haosul pare sa puna tot mai mult stapanire pe activitatea de reconstructie, in conditiile in care fie autoritatile comunale nu reusesc sa-si indeplineasca obligatia de a ridica molozul adunat de sateni pe vechile amplasamente, fie constructorii nu mai respecta promisiunile pe baza carora au castigat licitatiile de reconstruire a caselor.
In localitatea timiseana Otelec, de pilda, satenii au avut luni surpriza sa constate ca muncitorii angajati de firmele care si-au asumat recladirea imobilelor distruse de viitura au disparut. Echipele de muncitori au abandonat efectiv lucrul, lasand perplexa o comunitate intreaga.
Reconstructia a „inghetat”
Cand toata lumea spera ca reconstructia a intrat in sfarsit in linie dreapta, iar desincronizarile au fost depasite, luni, deznadejdea s-a abatut din nou asupra sinistratilor din satul Otelec. Oamenii au asteptat in zadar toata ziua sosirea muncitorilor la lucru, insa abia spre orele serii lumea a inteles ca reconstructia caselor a „inghetat” subit. Intrigati, satenii au intrebat in stanga si-n dreapta ce se intampla. Nimeni, insa, nu s-a grabit sa le ofere o explicatie. Intr-un tarziu, printre oameni s-a auzit ca ar fi o problema de bani. Initial, zidarilor li s-a oferit o leafa de 6 milioane de lei pe luna si masa. La prima incasare a salariului, muncitorii au descoperit, insa, ca primesc doar… jumatate din banii promisi. Oamenii au aflat cu indignare ca fiecaruia i-a fost retinuta din salariu suma de aproape 3 milioane de lei in „contul”… mesei zilnice.
In aceste conditii, echipele de muncitori si-au adunat lucrurile si au plecat. In urma lor a ramas o imagine dezolanta. Case abia incepute, jumatati de perete cu mortar, un schelet metalic, caramizi…
„Totul pleaca de la primar”, acuza satenii. Acestia nu ii iarta alesului local iesirile nervoase, chiar daca inteleg ca exista motive de iritare. Locuitorii acuza Primaria Uivar (de care apartine satul Otelec) de dezorganizare totala si de nerespectarea obligatiilor asumate. Punctul lor de vedere este impartasit in multe privinte chiar si de catre conducatorii firmelor venite sa construiasca in localitate. „Obligatia Primariei este sa ridice molozul de pe toata suprafata pe care vom construi. Noi trebuie sa ridicam 30 de case; doar sase amplasamente sunt libere”, a afirmat seful de santier al unei societati iesene. O alta firma si-a adus oamenii inca de vineri, dar nu se pot apuca de lucru pentru ca fundatiile prevazute sa existe nu s-au facut inca.
Pana una alta, muncitorii se „socializeaza” in birtul din sat, spunand mai in gluma mai in serios ca incearca sa se acomodeze cu „terenul”. Pe acest fond, indignarea satenilor a atins o cota ridicata in momentul in care o femeie a avut un schimb de opinii, dupa „modelul Tariceanu”, cu primarul Pavel Vajda: „Mi-a spus ca pot sa ma duc sa ma spanzur, ca asa va fi macar un sinistrat mai putin”.
Din 180 de case, nici una terminata
Una peste alta, situatia generala e dramatica, iar lucrurile sunt departe de a merge spre bine. Si mai dureros este, insa, faptul ca Banatul inecat de ape nu mai reprezinta acum o prioritate pentru guvernanti, ocupati sa viziteze la doua zile Podul de la Maracineni, dar uitand frumoasele promisiuni pe care le-au facut pe cand zburau cu elicopterul peste „Delta” Banatului. Potrivit expertilor, in satele Ionel si Otelec au fost contractate pentru refacere din temelie 180 de case. S-a inceput lucrul la 30 de noi locuinte in Otelec si inca 10 in Ionel. Apoi, mai sunt de reparat alte 214 case in Otelec si 144 in Ionel. La viteza de executie constatata in teren, plus abandonul echipelor de muncitori, putini sinistrati vor avea sansa ca prima zapada sa-i gaseasca sub un nou acoperis, si nu dormind in corturile amplasate in fostele lor curti.