Judetul Timis risca sa piarda o finantare europeana de 4 milioane de euro destinata transformarii zonei de agrement de la Lacul Surduc intr-un paradis turistic din cauza unor constructii ilegale. O mare parte dintre VIP-urile banatene si-au ridicat in ultimii ani, pe malul lacului, vile impozante sau case de vacanta luxoase, cu debarcader si terase spatioase, insa nu toti s-au sinchisit sa obtina mai intai autorizatia de constructie.
Cerc vicios
Aceasta situatie, desi prea bine cunoscuta la nivelul autoritatilor timisene, s-a perpetuat de la an la an, pana cand autoritatile s-au trezit pe ultima suta de metri ca mai sunt doar cateva zile pana cand ar trebui demarat un amplu proiect, care beneficiaza de o finantare PHARE de 4 milioane de euro, prin care urmeaza ca zona turistica sa fie dotata cu toate utilitatile necesare: apa curenta, canal, infrastructura rutiera si statii de epurare. Exista, insa, o mare problema. Pentru ca acest proiect important pentru Timis sa devina viabil, trebuie clarificat statutul unor case de vacanta de pe malul lacului.
Desi de trei ani incearca sa aduca situatia in legalitate, autoritatile judetene par depasite de problema, in conditiile in care foarte multe dintre aceste constructii au un statut juridic incalcit, iar pe rolul instantelor exista mai multe litigii. Mai mult, este stiut faptul ca atata vreme cat o cauza se afla in derulare, nimeni nu se poate misca nimic.
Practic, s-a creat un cerc vicios. Pe de o parte, amenajarea zonei Surduc este o prioritate si trebuie grabita, insa pe de alta parte, demararea proiectului este strans legata de intrarea in legalitate a unor proprietari de terenuri si case. Presedintele Consiliului Judetean, Constantin Ostaficiuc, recunoaste ca la Surduc finantarea europeana se afla pe muchie de cutit. „E foarte greu sa ordonezi un haos”, a declarat acesta.
Ostaficiuc a mai mentionat ca, pana in prezent, dintr-un total de 302 case doar 240 detin autorizatii. El a adaugat ca la ora actuala sunt 15 litigii pe proprietatile din zona lacului, insa exista si cazuri in care proprietarii refuza efectiv autorizatia.
Pe de alta parte, legile sunt atat de prost gandite incat, desi a fost ridicata ilegal, nici o astfel de constructie nu poate fi demolata fara o sentinta judecatoreasca, iar un proces poate dura mai multi ani.
Fosti si actuali sefi ai CJ au case si salupe la Surduc
Imediat dupa Revolutie, foarte multi oameni cu bani si-au scos economiile de la „saltea” si au inceput sa investeasca. Era poate cel mai propice moment, fiind perioada in care nimeni nu punea intrebari indiscrete cu privire la provenienta banilor, deloc putini pentru asemenea proiecte. Cu fiecare an care trecea, nu doar in Timisoara dar si in judet, in zone de agrement precum zona Lacului Surduc, rasareau vile luxoase, cu terasa si debarcader privat, majoritatea dotate la cel mai ridicat nivel occidental. Putini au fost, insa, cei care si-au batut capul pentru a obtine mai intai autorizatia de a construi.
In perioada in care se declansase febra ridicarii acestor edificii moderne, multi tarani care detineau pamant in apropierea lacului au fost tinta unor tranzactii cu cantec. Pretul obtinut pe o astfel de parcela era departe de cel real, insa oamenii s-a bucurat de bani putini pe care i-au primit.
Cand autoritatile s-au decis sa faca ordine in zona si sa verifice situatia legala a acestor constructii, unii proprietari au intrat in panica si s-au pus pe vandut. Rubricile ziarelor s-au umplut peste noapte cu astfel de anunturi. Intrucat lumea nu se inghesuia sa cumpere, majoritatea cunoscand situatia in care se gaseau acele vile de agrement, preturile au scazut dramatic, ca apoi, sa recreasca. Asta, pentru ca, in ciuda deciziilor privind iminenta demolare, anuntata inca de acum trei ani, oamenii au vazut ca nu se intampla nimic, iar cabanele au ramas la fel.
O „garantie” in acest sens a fost, poate, si faptul ca printre proprietarii acestor case de vacanta luxoase s-a aflat atat fostul, cat si actualul presedinte al CJ. Primul, Dan Ioan Sipos, trecut de curand din „barca” PSD in cea a Partidului Conservator, este proprietarul unei astfel de case de vacanta si a unei salupe, potrivit declaratiei de avere publicata la acea vreme pe site-ul Consiliului Judetean. Actualul sef al institutiei, Constantin Ostaficiuc, detine si el o astfel de casa, fiind vecin de debarcader cu predecesorul sau in functie, Sipos.