Pentru a acoperi lipsa personalului, conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa a organizat de curând concurs pentru ocuparea unor posturi de medici pe secţiile Chirurgie II, Anestezie şi Terapie Intensivă, Oncologie, Dermatologie. Acest lucru s-a făcut pentru a veni în ajutorul pacienţilor, iar direcţiunea spune că va continua să angajeze cadre medicale. 4
„Unii au venit tocmai de la Bucureşti, iar Consiliul Judeţean Constanţa le-a asigurat locuinţe aici, pentru a întregi echipa de specialişti. Cei mai mulţi sunt specialişti cu experienţă de ani de zile la spitalul Floreasca şi vor fi validaţi pe funcţii în perioada imediat următoare. Scopul nostru este acela de a întări echipa medicală a spitalului şi vom continua acest lucru“, a precizat directorul SCJU, dr. Dan Căpăţână.
El a mai spus că obiectivele lor sunt la acest moment de a aduce medici pe secţia de Terapie Intensivă şi Neonatologie şi vor încerca să întărească partea de Gastro-Enterologie, unde vor mai aduce încă doi medici din Bucureşti. Aici, se va face un compartiment puternic, întrucât afecţiunile sunt în ultima vreme tot mai multe, iar tehnicile folosite pentru hemoragii digestive superioare, varice esofagiene etc sunt şi ele din ce în ce mai avansate, motiv pentru care CJC îi va sprijini pentru a putea achiziţiona endoscoape noi.
În prezent, deficitul de personal este în jur de 20 de asistente medicale. Zonele neacoperite sunt ATI-ul, unde le trebuie mai multe linii de gardă. Aici, le-ar mai trebui încă cinci medici la Anestezie şi Terapie Intensivă, doi la Neonatologie şi alte două posturi vor fi scoase la concurs pentru Eforie Sud, unde este nevoie de specialişti pe partea de recuperare, respectiv medici de balneo-fizioterapie.
Ce se va alege de STORM
„Am făcut deja demersurile şi există interes pentru această zonă, unde, până acum n-a fost angajat nici un medic. În privinţa SOTRM- ului, acolo nu mai există nici o secţie de ortopedie, dar există un proiect pentru reabilitare. Eforturile noastre sunt de a face acolo un centru de recuperare cum nu există nicăieri în ţară, plus un compartiment de recuperare pentru copii. Noi vrem să facem un spital de recuperare pentru toate categoriile de bolnavi, plus sportivi, pentru care, la ora actuală nu există nici o bază pentru ei, întrucât până acum nu s-a investit nimic pe zona asta“, a subliniat dr. Căpăţână. El a precizat că acel spaţiu vor să-l folosească numai pentru bolnavi, ci nu pentru a construi vile sau altceva, cum s-a mai zvonit. „Faptul că terenul acestui spital e la CJC, dacă cineva vroia să facă altceva acolo, o făcea de mult“, a arătat managerul.
Caz deosebit
Medicii constănţeni au prezentat şi un caz deosebit: un bărbat din Tuzla, care a ajuns la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Constanţa cu un tub de spray înfipt în anus. Directorul medical al unităţii sanitare, dr. Mihnea Avram a declarat că obiectul a fost scos de medici fără intervenţie chirurgicală, iar la scurt timp el a fost externat. Bărbatul le-a declarat cadrelor medicale că totul s-a întâmplat în timpul unei partide de sex cu soţia, pe care a încercat s-o convingă să facă diferite perversiuni sexuale, doar că până la urmă, „joaca“ lor s-a finalizat doar cu o vizită la medic.