Costul mobilierului necesar pentru un apartament variaza in functie de exigentele proprietarului, dar reprezinta, intotdeauna, o cheltuiala extrem de importanta in bugetul familiei. Exista si persoane care prefera sa-si construiasca singuri mobila. Chiar daca nu va avea o calitate foarte buna, pretul final va fi demn de invidiat.
Mobilarea unui apartament este o corvoada financiara pentru cei care tocmai si-au cumparat o locuinta sau care vor sa-si remodeleze camerele. Pretul unui mobilier de dormitor, de exemplu, pleaca de la minimum 1.500 de lei si poate ajunge pana la cateva zeci de mii de lei noi, pentru piesele de arta, care provin din import. Bucatariile moderne au preturi de aproximativ 6.000 de lei, de patru ori mai scumpe decat cele clasice. Acestea nu mai au insa dulapuri, ci numai sertare, pentru a facilita accesul la vesela. In ceea ce priveste camerele de zi, tendinta ultimilor ani este renuntarea la bibliotecile masive, in favoarea mobilierului modular, usor demontabil, care sa nu ocupe prea mult spatiu. Si in aceste cazuri, pretul de pornire este de aproximativ 1.500 de lei. Pentru mobilarea unui apartament de doua camere, inclusiv bucataria si holul, costul minim se apropie de 5.000 de lei. La acesta se mai adauga costul canapelelor, al scaunelor si al altor obiecte necesare in casa, care ridica factura la sume exorbitante.
Daca nu va permiteti sa cheltuiti aceste sume sau daca pur si simplu vreti un mobilier mai simplu, dar mai ieftin, puteti sa vi-l faceti singur, cu conditia sa aveti cateva zile libere. Primul pas pe care trebuie sa-l faceti este sa va gasiti o persoana care sa va ajute. Al doilea este sa realizati o schita pe hartie a mobilierului si sa stabiliti dimensiunile exacte. Toate acestea fiind facute, nu ramane decat sa mergeti la un magazin de specialitate, de unde sa cumparati placile de PAL, eurosuruburi de 8 sau de 10, saibele, balamalele, manerele si celelalte accesorii. Exista unele magazine care va taie pe loc placa de pal la dimensiunile dorite, lucru care va ajuta extrem de mult, mai ales tinand cont de faptul ca aceasta are 2.80 m/2 m si ar fi extrem de greu de transportat. Dupa taiere, trebuie sa cumparati un cant pentru a acoperi golul ramas. Acesta se poate aplica si „neortodox”, cu ajutorul unui fier de calcat mai vechi. Pretul final pentru un sifonier, un pat, mobila de bucatarie, inclusiv masca de la chiuveta si pentru un living modern ajunge la 1.000 de lei, in conditiile in care doi oameni muncesc timp de patru zile.