25.7 C
București
sâmbătă, 7 septembrie 2024
AcasăSpecialConstanţa, un oraş francofon

Constanţa, un oraş francofon

În fiecare an, zeci de elevi constănţeni se întrec la concursurile de creaţie organizate de Alianţa Franceză. Luna martie este o sărbătoare a limbii franceze, o sărbătoare a Francofoniei. Cu acest prilej, filialele Alianţei Franceze şi cele ale Institutului Francez din ţară organizează diverse activităţi dedicate promovării limbii lui Molière. În Constanţa, o primă acţiune a avut loc pe 12 martie şi a reunit 38 de profesori. În cadrul evenimentului, câteva edituri şi-au prezentat cele mai recente publicaţii. Totodată, a fost realizată o activitate de formare a dascălilor privind promovarea unor noi metode de abordare a limbii franceze.

Concursuri şi vizionări de filme

Cu prilejul manifestărilor dedicate Francofoniei şi în Constanţa elevii au prilejul de a participa la câteva concursuri. Dintre acestea îl amintim pe cel de creaţie de bandă desenată „Le Petit Renard”, pentru elevii de gimnaziu şi de liceu. De asemenea, ieri a avut loc concursul internaţional de creaţie „La Plume d`or”, la care s-au înscris 56 de elevi, majoritatea fiind de la Liceul „G.Călinescu”, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, Liceul „Ovidius”, Liceul „Nicolae Bălcescu” din Medgidia şi Liceul Teoretic din Mangalia. Corectarea lucrărilor pentru acest concurs se face la Paris. Nu în ultimul rând, cinefilii sunt invitaţi la  Zilele Filmului Francofon, anul acesta având ca temă Familia. Aşadar, în perioada 24-27 martie, la Cityplex vor putea fi urmărite câte două proiecţii de filme.

Activităţile continuă şi în aprilie

Luna viitoare, Alianţa Franceză de pe plan local va organiza o acţiune privind comemorarea a 100 de ani de la Primul Război Mondial. „Franţa acordă o mare atenţie acestui eveniment. Pe data de 10 aprilie vom avea o expoziţie la Biblioteca Judeţeană „I.N.Roman”, urmată de o prezentare şi de un cocktail. Deci în luna aprilie ne deschidem deja către celelalte proiecte”, a precizat preşedintele Alianţei Franceze din Constanţa, prof. Ileana Meheleanu.

Porţi Deschise pentru elevi de toate vârstele

Pentru a răspunde tuturor cerinţelor care vin în sprijinul elevilor, la Alianţa Franceză din Constanţa va fi organizat, începând din luna aprilie, un colţ al celor mai mici iubitori de limba franceză. În acest sens, va fi amenajată o sală specială pentru cursurile cu cei mici. Şi nu numai atât. În cadrul acţiunii „Alliance pour un jour, alliance pour la vie”, se primesc vizite de la elevi din clasele I-XII. Acestora le este prezentată Alianţa pe o anumită temă, de exemplu “Ce înseamnă a fi mic cetăţean?”, destinată şcolarilor din ciclul primar. Comunicarea se face prin discuţii, filmuleţe şi jocuri de roluri în limba franceză. Prof. Meheleanu mai spune că participarea constănţenilor la examenele de DELF sau DALF nu s-a diminuat. „Elevii îşi menţin interesul pentru limba franceză. Sperăm, desigur, să avem cât mai mulţi elevi la cursuri, dar şi la acţiunile noastre de voluntariat. Am dori ca din ce în ce mai mulţi tineri să descopere Alianţa Franceză şi sub o altă formă, nu numai aceea a unor cursuri”, a precizat preşedintele.

Cursuri pentru emigranţi

La Constanţa, cele mai căutate cursuri sunt cele de Franceză Generală şi cele care vizează pregătirea pentru examenele de DELF şi DALF, evaluări care permit elevilor cu nivelul B1 să nu mai susţină proba la bacalaureat. Sunt predate în continuare şi cursuri pentru cei care vor să plece în Canada. „În funcţie de competenţele pe care doresc să le susţină cei care doresc să emigreze în Canada avem module de 10, 20 sau 30 de ore, fiindcă acum sunt obligatorii două competenţe, cea de înţelegere şi exprimare orală, dar se primesc puncte şi pentru înţelegerea unor texte scrise şi redactări”, a conchis reprezentantul Alianţei Franceze din Constanţa.

Cele mai citite

Femeie înjunghiată în incinta unui magazin din Constanța. Autorul a fost prins

O femeie a fost înjunghiată de un bărbat sâmbătă după-amiază, în incinta unui magazin din municipiul Constanţa, autorul fugind apoi de la locul faptei,...

Nicolae Ciucă își lansează cartea „În slujba țării”. „O să mă vedeți așa cum sunt“

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, își va lansa duminică, la ora 14:00, cartea intitulată „În slujba țării”, în localitate Cetate, din județul Dolj, aproape de...

Circulația feroviară în centrul Germaniei a fost întreruptă din cauza unei defecțiuni tehnice

Serviciile feroviare din centrul Germaniei au fost întrerupte sâmbătă din cauza unei defecţiuni tehnice, a anunţat Deutsche Bahn. Trenurile au rămas în staţii până...
Ultima oră
Pe aceeași temă