14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialConstanta si Galati isi disputa suprematia regionala in ceea ce priveste exporturile

Constanta si Galati isi disputa suprematia regionala in ceea ce priveste exporturile

» Reprezentanti ai Ministerului Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului au prezentat ieri coordonatele strategiei regionale de export pentru Regiunea 2 Sud-Est.

» Desi la prima vedere pare surprinzator, judetul Galati se afla umar la umar cu judetul Constanta in ceea ce priveste valoarea marfurilor exportate.

Reprezentanti ai ministerului Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri si ai Camerei de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta au participat ieri la o intalnire cu mediul de afaceri local pentru a discuta despre necesitatea unei Strategii Regionale de Export in Regiunea de Dezvoltare Sud-Est. Costin Lianu, director Promovare Export in cadrul ministerului, a subliniat necesitatea unei strategii de export.
Acesta a subliniat ca Regiunea 2 S-E se afla la mijlocul unui clasament al regiunilor, in ceea ce priveste volumul exporturilor si importurilor. Astfel, Regiunea 2 S-E a contribuit cu 11,03% la exporturi si cu 9,41% la importuri. Pe primul loc se afla Bucuresti-Ilfiv, cu 21% din valoarea exporturilor si cu 40% din cea a importatorilor.
Surpriza apare in cadrul judetelor din regiune. Intr-un clasament al judetelor cel mai bine clasate din punctul de vedere al exporturilor de bunuri, Constanta este depasit de Galati.

 

In primele luni din 2007, Galatiul s-a situat pe locul patru pe tara, cu un procent de 5,28% din exporturile totale, iar Constanta pe sase, cu 4,97%. Trendul s-a inversat in primele luni din 2008, cand Constanta s-a situat pe locul patru (6,34%), iar Galati pe cinci (4,49%). Celelalte judete din regiune, respectiv Braila, Tulcea, Vrancea si Buzau au o reprezentativitate de sub 1%. Costin Lianu a precizat ca in aceste calcule nu au fost luate in considerare si exporturile de servicii (de exemplu, turismul extern), care sunt prezente mai ales in Constanta si Tulcea.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă