» Multi straini sau romani vin la malul marii pentru a face afaceri si platesc cu file fara acoperire.
» Pedepsele mici in- curajeaza infractorii.
Fenomenul inselatoriilor cu file de cec false s-a dezvoltat considerabil la Constanta. Tot mai multe persoane sunt suspectate sau chiar ajung in fata judecatorilor pentru ca s-au folosit de cecuri fara acoperire pentru a achita anumite servicii. Politistii au depistat tot mai multe astfel de cazuri la malul marii, aici unde vin cei mai multi oameni de afaceri si unde se fac tranzactii de ordinul milioanelor de lei sau de euro. Pana cand sa fie descoperiti, acestia au ocazia sa plece din tara sau sa se ascunda. De altfel, nici pedepsele prevazute de Codul penal nu sunt foarte infricosatoare. Astfel, potrivit legii penale "falsul in inscrisuri sub semnatura privata prin vreunul din modurile aratate in art. 288, daca faptuitorul foloseste inscrisul falsificat ori il incredinteaza altei persoane spre folosire, in vederea producerii unei consecinte juridice, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda." De multe ori magistratii tin cont de circumstantele atenuante ale suspectilor, daca sunt sau nu recidivisti, daca au mai avut probleme cu legea. Cu putin noroc si cu un avocat bun, astfel de tepari ar putea scapa doar cu o condamnare cu suspendare.
A pacalit sase firme
Nu departe de zilele trecute, trei barbati au fost retinuti pentru o inselaciune de aproape doua milioane de lei. Potrivit procurorilor, Ioan Burac, din Piatra Neamt, ar fi capul retelei si este acuzat de inselaciune, fals privind identitatea, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals. Anchetatorii sustin ca in perioada februarie-martie 2008, Burac, atribuindu-si identitatea falsa de Iozsef Ianos Mihut, prin declaratii false facute la Oficiul Registrului Comertului, a preluat prin cesionare mai multe societati.
Dupa preluarea firmelor, in perioada aprilie-iunie 2008, Burac a indus in eroare sase societati comerciale cu prilejul incheierii unor contracte comerciale si a emiterii de file cec in valoare de aproape 2 milioane lei, erau retrase din circulatie fara a avea disponibil in cont. Individul a fost surprins in flagrant de oamenii legii in momentul in care se pregatea de semnarea actelor. Barbatul si-a declinat identitatea falsa, sustinand ca il cheama Iozsef Ianos Mihut. De altfel, si Cornel Popescu s-a folosit de o identitate falsa, recomandandu-se Nicolae Cristescu, director executiv "Ceaus" SRL Medgidia, firma preluata prin acte false de la Iozsef Ianos Mihut.
"Procurorii au inaintat in fata instantei mai multe dovezi pentru retinerea celor trei, printre care procesele-verbale de perchezitie si cele de transcriere a interceptarilor si inregistrarilor telefonice purtate intre cei trei inculpati cu privire la activitatea infractionala in cauza, dar si filele cec false. Impotriva suspectilor, mai multe banci au formulat sesizari si plangeri penale", a precizat Adina Florea, prim-procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta.