14.6 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialConstanta, primul oras in care s-a dezbatut proiectul Codului Electoral

Constanta, primul oras in care s-a dezbatut proiectul Codului Electoral

Constantenii au fost informati si consultati in ceea ce priveste introducerea votului uninominal. Liberalii au initiat o ampla actiune prin care vor sa afle parerea electoratului cu privire la proiectul de lege privind Codul Electoral. Dincolo de calculul logaritmic, mai greu de patruns, cetateanul trebuie sa stie ca va vota o persoana, nu o lista de partid. Initiatorii legii s-au confruntat deja cu opozitia unora dintre reprezentantii formatiunilor politice, constienti ca la viitoarele alegeri generale le va fi refuzat accesul in Parlament.

Proiectul Codului Electoral este rezultatul colaborarii dintre Partidul National Liberal si Asociatia Pro Democratia, relatie pe care presedintele asociatiei, Cristian Parvulescu, o considera un exemplu de urmat. Bogdan Olteanu, desemnat recent presedinte al Camerei Deputatilor, a dat piept cu realitatea. „Vrem sa preluam mesajele de la structurile patronale, sindicate, societatea civila vizavi de proiectele pe care Parlamentul le are si le adopta, modul in care noi lucram, prost vazut dar, in mare masura, justificat. Avem probleme legate de modul in care Parlamentul functioneaza, reactioneaza la mesajele societatii si incerc, ca principala responsabilitate a mandatului meu, sa indrept modul de lucru”, a spus Bogdan Olteanu. Impreuna cu presedintele Camerei Deputatilor au venit la Constanta Mihai Voicu, presedintele Comisiei de cod electoral a Parlamentului Romaniei, si cel al Asociatiei Pro Democratia (APD), Cristian Parvulescu. Constanta constituie punctul de plecare pentru un turneu prin tara pentru dezbaterea Codului Electoral.

Parlamentarii, marii absenti

Liberalii sustin ca au lansat initiativa votului uninominal inca din 2002 si vor ca legea privind Codul Electoral sa fie votata pana la sfarsitul acestui an. Daca proiectul va trece de comisia de specialitate si va fi adoptat in Parlament, la alegerile generale din 2008, cetatenii nu vor mai alege membri ai partidelor inscrisi pe o lista. La dezbatere ar fi trebuit sa mai participe 15 senatori si deputati, dar, in afara de alesii liberali si conservatorul Andrian Mihei, nimeni altcineva nu a mai onorat invitatia. Bogdan Olteanu considera ca interesul opiniei publice este elementul-cheie pentru promovarea reformei electorale. Cristian Parvulescu, presedintele „Pro Democratia”, a declarat ca intalnirea de la Constanta este „prima manifestare a unui forum electoral”. Schimbarea ar trebui sa inceapa – in opinia lui Cristian Parvulescu – cu partidele politice, prin schimbarea mentalitatii in ceea ce priveste dialogul in clasa politica.

Clasa politica nu vrea reforma

Intrarea in vigoare a Codului Electoral ar bloca accesul multora dintre actualii alesi la un fotoliu in Parlament. „Nu cred ca partidele politice isi doresc sa se schimbe in Romania dar, pe de alta parte, mi se pare absolut evident ca nu mai pot sa continue in aceasta forma. Daca nu va exista o conciliere, autoritatile publice risca sa nu mai aiba nici un fel de legitimitate”, a conchis Parvulescu. Reforma propusa de PNL si Pro Democratia trebuie sa aduca institutiilor publice un plus de incredere care sa faca eficient actul guvernamental. O parte din propunerile APD au fost adoptate in anii trecuti. Varianta finala corespunde si cerintelor OSCE referitoare la prevenirea fraudei electorale si finantarea partidelor. „Unul dintre argumentele pentru un Cod Electoral este cel al armoniei legislative”, a sustinut Parvulescu. Actul normativ, daca va fi adoptat, va cuprinde reglementari pentru alegerile locale, parlamentare, pentru presedinte si cele pentru Parlamentul European.

Alesi pe baza de logaritm

Romania ar urma sa fie impartita in mai multe zone in care vor fi cuprinse judetele. Specialistii au stabilit modalitatea de calcul pentru atribuirea mandatului, dar cu respectarea pragului de 5%. Scoaterea listelor si atribuirea votului unei persoane implica efort din partea candidatilor partidelor. Contactul direct cu alegatorii va fi hotarator in ceea ce priveste numarul celor care vor introduce in urne buletinele de vot. Initiatorii proiectului au luat in calcul si posibilitatea accesului in Parlament al independentilor sau al reprezentantilor partidelor mai mici. Un alt subiect de dezbatere este cel legat de finantarea campaniilor: pentru a egaliza sansele candidatilor, exista varianta finantarii de la bugetul de stat a campaniilor. Lucrurile sunt perfectibile, dar votul uninominal va permite electoratului sa ii urmareasca mai usor pe cei pe care i-au ales si sa ii sanctioneze, daca vor considera ca prestatia nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor.

Diaspora voteaza

Migratia romanilor, in cautare de locuri de munca mai bine platite, spre tari din vestul Europei va fi luata in calcul la elaborarea Codului Electoral. Initiatorii proiectului se gandesc daca nu cumva ar fi bine sa legifereze votul prin corespondenta, asa cum se procedeaza si in alte tari ale lumii. O alta varianta este infiintarea de sectii de votare, in afara celor de la ambasade, in orasele in care traiesc comunitati mari de romani. Data fiind experienta anterioara, grupul care lucreaza la Codul Electoral s-a gandit si la metode prin care sa fie combatut „turismul electoral”. Este de notorietate faptul ca autocare pline de „turisti” s-au plimbat prin localitatile judetelor pentru a vota si in alte circumscriptii. Fenomenul este greu de controlat, dar – sustin initiatorii proiectului – se vor gasi metode de a contracara tentativele de fraudare a alegerilor.

Migratia, in atentia partidelor

Pro Democratia sustinea, cu mai mult timp in urma, ca migratia politica trebuie sanctionata prin lege. Aceeasi asociatie considera, in prezent, ca fiecare dintre partidele politice trebuie sa rezolve problema in interior. Cristian Parvulescu este de parere ca depinde de formatiunile politice prin ce metode reusesc sa-si fidelizeze membrii pe care ii sustin pentru ocuparea fotoliilor de parlamentari, consilieri judeteni si locali. Varianta revocarii din functie se aplica in prezent doar primarilor, iar pentru a cuprinde si alte categorii de alesi ar fi necesara modificarea Constitutiei. In opinia presedintelui Comisiei de cod electoral, Mihai Voicu, migratia politica nu tine de sistemul electoral, ci de consolidarea formatiunilor politice. Marea problema a partidelor va fi sa ii identifice pe cei 200 de candidati buni, care sa reprezinte cu adevarat interesele cetatenilor din circumscriptia in care au candidat.

Cele mai citite

Lionel Messi și Luis Suarez deschid ușa pentru Neymar la Inter Miami! „Știm cine este și ce poate”

Neymar, fostul coechipier al lui Lionel Messi și Luis Suarez la Barcelona, își exprimă dorința de a reface celebrul trio MSN, iar cei doi...

Două românce vor fi în turul doi la Australian Open 2025, potrivit specialiștilor!

România va fi reprezentată de cinci jucătoare la Australian Open 2025, dar doar două dintre ele sunt favorite să ajungă în turul secund. Conform...

Adrian Mutu a explicat de ce a ales Petrolul Ploiești. „Spiritul echipei m-a convins”

Adrian Mutu a revenit în SuperLigă în această iarnă, semnând cu Petrolul Ploiești, formație pe care o va antrena în a doua parte a...
Ultima oră
Pe aceeași temă