Lipsa spaţiilor suficiente continuă să afecteze în special grădiniţele cu orar normal din Constanța. Din acest motiv, în judeţul Constanţa, preşcolarii din 25 de astfel de unităţi de învăţământ sunt nevoiţi să înveţe în două ture, aşadar copiii de vârste mici învaţă şi după-amiaza, când în mod normal ei ar trebui să doarmă.
Grupuri sanitare, tot în curte
Înainte de începerea noului an şcolar, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa au verificat până în prezent 40 de unităţi şcolare, reprezentând grădiniţe, şcoli, licee şi un grup şcolar. Pe lângă orarul în două ture, alte motive pentru neacordarea autorizaţiei sanitare de funcţionare rămân lipsa apei curente și neîndeplinirea unor condiţii igienico-sanitare prevăzute de lege, prin grupuri sanitare necorespunzătoare. Cele mai multe probleme au fost, din nou, semnalate în mediul rural. Potrivit raportului inspectorilor şcolari şi sanitari, spre exemplu, la Canlia, Cuiugiuc, Ion Corvin, Fântâna Mare, Olteni, Pietreni, Dobromir şi Şcoala din Plopeni, la Chirnogeni, grupurile sanitare sunt în curtea şcolii, iar la şcolile din Viile şi Topalu grupurile sanitare sunt tot în curtea şcolii, dar au apă curentă.
An după an, fără autorizaţie de funcţionare
În prezent, 80% din unităţile de învăţământ din municipiu şi judeţ au autorizaţii sanitare de funcţionare, 11% sunt în curs de autorizare şi 9% nu deţin astfel de avize. Pe lista ”neagră” privind neacordarea autorizaţiei de funcţionare sunt şi unităţi şcolare aflate în aceeaşi situaţie din anul şcolar precedent. Acestea sunt Grădinița cu Program Prelungit nr. 7 Medgidia, Grădinița cu Program Normal ”Veseliei” Năvodari, Școala Gimnazială nr. 1 Făurei, Școala Gimnazială ”Marin Voinea” Cerchezu și Liceul Tehnologic ”Radu Prișcu” din Dobromir.
“Unităţile şcolare îşi vor desfăşura activitatea în aceste condiţii, asumându-şi şi riscurile de rigoare. Avem o comunicare permanentă cu administraţiile locale din aceste unităţi administrativ-teritoriale şi încercăm împreună să rezolvăm aceste probleme”, a precizat inspectorul şcolar general constănţean, prof. Răducu Popescu.
În perioada 16-23 septembrie, inspectorii DSP Constanţa vor continua controalele tematice şi pentru a fi urmărite respectarea condiţiilor de depozitare a alimentelor şi a serviciilor de catering destinate copiilor.
10% din şcoli, fără paznici şi garduri
Pe de altă parte, 55 din cele 500 de unităţi de învăţământ de la nivelul judeţului Constanţa nu dispun de nici o formă de securitate. “Când spunem neasigurate ne referim la faptul că şcolile nu au garduri cu care să fie împrejmuite de jur-împrejur, acest gard fiind parţial, nu au securitate asigurată de paznicii unităţii sau sacuritate cu camere video sau se află într-o zonă mai îndepărtată faţă de o secţie de Poliţie”, a subliniat reprezentantul ISJ.
Abandon şcolar în scădere
Şeful ISJ mai spune că la nivelul judeţului abandonul şcolar este în scădere comparativ cu anii trecuţi. Mai precis, 240 de elevi din toate ciclurile de învăţământ, care îşi întrerupseseră studiile, au fost atraşi către unităţile de învăţământ, acest fapt datorându-se şi programelor europene derulate de ISJ. Referitor la lipsa manualelor şcolare pentru elevii din ciclul primar, şeful ISJ a ţinut să sublinieze: “Lipsa acestor manuale nu pune în dificultate derularea orelor la clasele I şi a II-a. Probabil peste o săptămână, manualele vor fi prezente în şcoli“, a spus acesta. Astăzi vor începe şcoala la Constanţa 111.007 elevi din învăţământul preuniversitar, cu 10% mai mulţi decât anul trecut.
Peste 110.000 de copii sunt așteptați astăzi la școală, în Constanța