În Constanţa se înregistrează o rată foarte mare de depistare a bolii cronice de rinichi, susţine medicul-şef al Clinicii de Nefrologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Constanţa, conf. univ. dr. Liliana Tuţa. „În Spitalul Judeţean Constanţa internăm anual în jur de 1.100 de pacienţi, spitalizări continue, şi aproximativ 1.500 de bolnavi cu foi de zi, pe care îi monitorizăm, cu boli renale acute şi cronice”, spune medicul.
O viaţă dură
Foarte mulţi pacienţi ajung să facă dializă. Numai în Constanţa, în fiecare lună, între 15 şi 20 de persoane ating această etapă. Sunt şi bolnavi care fac dializă de peste 20 de ani. Cu toate că este o procedură extrem de obositoare, ei reuşesc să rămână optimişti gândindu-se că, datorită tratamentului, ei îşi pot continua viaţa. „Sunt oameni care se luptă pentru viaţa lor, alături de medici, asistente, de toţi cei care îi sprijină. Aceştia spun că este o viaţă dură pentru ei, cu multe restricţii şi renunţări, dar reuşesc să îşi vadă copiii şi nepoţii mari”, menţionează şeful Secţiei de Dializă, medicul Bogdan Câmpineanu.
Pacienţi mulţi, medici puţini
În prezent, echipa de nefrologie şi dializă din spitalul constănţean numără trei medici titulari şi opt medici rezidenţi nefrologi, în diverse stagii de pregătire. „Numărul de medici este insuficient. Căutăm să ne mărim echipa. Ne bucurăm că an de an sunt rezidenţi pe Nefrologie, care vor deveni medici specialişti şi vor merge în teritoriu, pentru a putea avea grijă de toţi pacienţii, astfel încât să avem rezultate satisfăcătoare din punctul de vedere al controlului acestei boli”, completează dr. Tuţa.
Cantitate suficientă de apă
Medicii avertizează populaţia despre efectele nedorite ale bolilor de rinichi şi îndeamnă oamenii să se prezinte la un consult de specialitate, de asemenea să îşi facă periodic analizele. În plus, este esenţial consumul zilnic a celor doi litri de apă. „Toţi trebuie să fim avertizaţi despre acest pericol al bolii cronice de rinichi care este din ce în ce mai frecventă în populaţie. Ultimele studii arată foarte clar că şi în populaţia României există o frecvenţă a bolii cronice de rinichi de peste 10%, un procent foarte mare. Datoria noastră, ca medici de spital, este să tratăm boala cronică de rinichi. 20% din bărbaţii de vârstă medie şi 25% din femeile de vârstă medie au boală cronică de rinichi. Consumul de apă este foarte important, pentru a putea filtra toţi produşii rezultaţi din arderile celulare, substanţele toxice pe care le introducem în organism, medicamentele sau coloranţii alimentari”, explică specialiştii.
Centrul de dializă a început să funcţioneze la Constanţa încă din 1991. La momentul actual sunt cinci centre de dializă în judeţ, o şansă în plus pentru pacienţii care beneficiază de tratament de substituţie a funcţiei renale.
În luna martie a fiecărui an se sărbătoreşte Ziua Rinichiului. Sloganul din 2015 este „Începe ziua cu un pahar cu apă. Oferă un pahar cu apă şi apropiatului tău!”.
Medicii constănțeni ne recomandă să începem ziua cu un pahar cu apă