22.9 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialConstanศ›a, loc ruศ™inos รฎn clasamentul fondurilor europene atrase

Constanศ›a, loc ruศ™inos รฎn clasamentul fondurilor europene atrase

Municipiul Constanศ›a a atras cele mai puศ›ine fonduri europene, într-un clasament care include cele mai importante 8 municipii reศ™edinศ›ฤƒ de judeศ›.

Am luat localitฤƒศ›ile Braศ™ov, Cluj, Constanศ›a, Iaศ™i, Piteศ™ti, Ploieศ™ti, Sibiu ศ™i Timiศ™oara. Am exclus Bucureศ™tiul, pentru cฤƒ am încercat sฤƒ ne raportฤƒm la oraศ™e similare din punct de vedere al populaศ›iei. Cifrele nu aratฤƒ deloc bine pentru Constanศ›a. În ceea ce priveศ™te capitolul „sume primite de la Uniunea Europeanฤƒ în contul plฤƒศ›ilor efectuate ศ™i prefinanศ›ฤƒri“, Primฤƒria Constanศ›a a prins în bugetul din acest an suma de 40.528.000 de lei. Nu este cea mai micฤƒ din lista primฤƒriilor studiate, Sibiul stฤƒ ceva mai prost, cu 31.426.000 lei. Important este însฤƒ cฤƒ, raportat la numฤƒrul de locuitori, Constanศ›a a atras cele mai mici fonduri europene din localitฤƒศ›ile analizate: numai 142 de lei. De aproape zece ori mai puศ›in decât Ploieศ™tiul (1.308) ศ™i de circa 8 ori mai puศ›in decât Iaศ™iul (1.043 lei).

Capitala Moldovei stฤƒ cel mai bine în acest clasament, cu fonduri europene de 303.118.000 lei bugetate pentru 2015. Ploieศ™tiul este pe locul al doilea, dar acest lucru se întâmplฤƒ dupฤƒ ce în 2014 ศ™i 2013 a ratat practic acest obiectiv, sumele decontate fiind ridicole. Iaศ™iul, în schimb, se poate lฤƒuda cu fonduri europene atrase de peste 700 de milioane de lei în ultimii trei ani (comparaศ›i cu 159 milioane, cifra pe care a reuศ™it-o, în aceeaศ™i perioadฤƒ, Primฤƒria Constanศ›a). O observaศ›ie importantฤƒ: Primฤƒria Iaศ™i are ศ™i pagina de internet cea mai completฤƒ, unde puteศ›i gฤƒsi bugetul ศ™i execuศ›iile bugetare nu numai anual, ci ศ™i trimestrial. Tabelul ataศ™at acestui articol aratฤƒ clar incapacitatea autoritฤƒศ›ilor de la malul mฤƒrii de a finanศ›a proiecte cu bani europeni.

Proiecte mai mici, cofinanศ›are mai micฤƒ

Cifrele prezentate nu sunt singura veste proastฤƒ. Faptul cฤƒ primฤƒria a atras proiecte europene de valoare micฤƒ se reflectฤƒ ศ™i în sume mai mici primite ca „subvenศ›ii de la bugetul de stat cฤƒtre bugetele locale necesare susศ›inerii proiectelor finanศ›ate din fonduri externe nerambursabile postaderare“ (aceasta este denumirea sub care apar în bugete). Aceste sume sunt, pentru Constanศ›a, pentru anul 2015, de 20 milioane lei, pe când pentru Cluj, de exemplu, sunt de 50 milioane lei. Cu alte cuvinte, din aceste subvenศ›ii de la bugetul de stat Clujul obศ›ine mai mult decât obศ›ine Constanศ›a din fonduri nerambursabile. În cazul Iaศ™iului, aceste subvenศ›ii ating, în acest an, impresionanta sumฤƒ de 213.738.000, mai multe decât suma atrasฤƒ de la UE de Constanศ›a în ultimii trei ani.

Sibiu, un caz special

Sibiul nu stฤƒ foarte bine în acest clasament, dar trebuie luat în considerare cฤƒ oraศ™ul a atras fonduri europene importante începând din 2007, de când a fost desemnat capitalฤƒ culturalฤƒ europeanฤƒ. Încฤƒ un lucru demn de luat în seamฤƒ este cฤƒ bugetul pentru anul 2015 se ridicฤƒ la 486 de milioane de lei, din care 384 de milioane de lei sunt venituri ale anului 2015, iar 102 milioane de lei sunt din excedente ale anilor precedenศ›i. „De la Comunitatea Europeanฤƒ ne aศ™teptฤƒm sฤƒ primim în jur de 11% din veniturile anului 2015. Aici sunt incluse ศ™i subvenศ›iile pe care le primim de la bugetul de stat pentru derularea proiectelor europene“, au precizat reprezentanศ›ii primฤƒriei pentru presa localฤƒ. Bugetul Constanศ›ei pe 2015 este de 747.243.000 lei, cu un excedent de 52.013.000 lei din anii trecuศ›i. Fondurile europene ศ™i subvenศ›iile naศ›ionale reprezintฤƒ circa 8% din bugetul total.

Raportat la numฤƒrul de locuitori, Constanศ›a a atras aproape cele mai mici fonduri europene din localitฤƒศ›ile analizate: numai 142 de lei. De aproape zece ori mai decât Ploieศ™tiul (1.308) ศ™i de circa 8 ori mai puศ›in decât Iaศ™iul (1.043 lei). Bugetul total al Clujului este de 1.181.270.000 lei, iar cel al Iaศ™iului de 1,2 miliarde lei. În cazul Iaศ™iului, sumele europene ศ™i subvenศ›iile atrase sunt în 2015 sunt de 380 milioane lei, deci de circa 32% din buget. Mai bine decât Constanศ›a stau localitฤƒศ›i mici, cum ar fi Alba Iulia, care ศ™i-a refฤƒcut centrele istorice cu sume impresionante în ultimii cinci ani. Mai prost decât Constanศ›a la acest capitol stฤƒ municipiul Galaศ›i.

Proiecte ratate în Constanศ›a

Trei mari proiecte europene pe care Primฤƒria Constanศ›a trebuia sฤƒ le finalizeze pânฤƒ în decembrie 2015 au fost abandonate. Este vorba despre ศ™oseaua de coastฤƒ care trebuia sฤƒ lege Constanศ›a de Mamaia, despre reabilitarea parcului arheologic ศ™i a centrului Fair-play. Motivele sunt aceleaศ™i. „Cele trei proiecte au fost adjudecate destul de târziu, nu au fost adjudecate (n.r. – referire la proiectul ce viza Parcul arheologic) sau existฤƒ contestaลฃii (n.r. – referire la Cฤƒminul pentru pensionari de la Fair-Play). Am fฤƒcut o analizฤƒ ลŸi am fi putut utiliza fondurile structurale cu douฤƒ condiลฃii: sฤƒ utilizฤƒm fondurile UE pânฤƒ la 31 decembrie, în condiลฃiile în care sezonul rece bate la uลŸฤƒ, sau sฤƒ terminฤƒm implementarea proiectelor pânฤƒ în iunie 2016, achitând ceea ce se realiza de la 1 ianuarie pânฤƒ la 1 iunie din bugetul local“, a declarat Decebal Fฤƒgฤƒdฤƒu. Acesta a precizat cฤƒ proiectele nu au fost abandonate însฤƒ: „Începând cu 1 ianuarie 2016, vom putea aplica pe noile axe de finanลฃare cu fonduri europene nerambursabile“.

Importantฤƒ este destinaศ›ia

Aproape la fel de important ca suma atrasฤƒ este ce se întâmplฤƒ cu aceศ™ti bani, spune analistul economic Cฤƒtฤƒlin Anghel. Dacฤƒ au fost folosiศ›i pentru crearea de locuri de muncฤƒ, aศ™a cum s-a întâmplat în Polonia, este un lucru pozitiv pentru economie. Dacฤƒ însฤƒ au fost irosiศ›i pe proiecte care nu au adus plusvaloare în economie, pe simple pliante nefolositoare, atunci putem vorbi de risipฤƒ a banilor europeni. Unul dintre aceste proiecte a costat 252.000 de euro ศ™i a avut ca scop realizarea a 1,64 milioane de pliante, 4.000 de broศ™uri ศ™i a unui site pentru „valorificarea pa­trimoniului cutural, istoric ศ™i natural al zonei turistice Constanศ›a – Mamaia, extinzând percepศ›ia generalฤƒ de «vacanศ›ฤƒ la soare ศ™i mare» la «vacanศ›ฤƒ de cunoaศ™tere»“. S-a derulat în perioada 2011 – 2013. Site-ul a avut pânฤƒ acum un numฤƒr ridicol de afiศ™ฤƒri: 60.000. Dupฤƒ implementare, primarul Radu Mazฤƒre a organizat cele mai kitsch evenimente de pe litoral: celebrele caravane alegorice.

Regia de apฤƒ, mai mult decât primฤƒria

Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a anunศ›at recent, la Constanศ›a, cฤƒ Regia Autonomฤƒ Judeศ›eanฤƒ de Apฤƒ, care opereazฤƒ în mai multe judeศ›e, a atras fonduri europene de mediu de peste un miliard de lei, fiind astfel pe locul al cincilea la nivel naศ›ional, peste Ministerul Educaศ›iei Naศ›ionale ศ™i Cercetฤƒrii ศ™i mult peste ce au reuศ™it sฤƒ atragฤƒ multe primฤƒrii din ศ›arฤƒ.

Reabilitarea Pieศ›ei Ovidiu a fost unul dintre principalele proiecte cu fonduri europene din Constanศ›a

Cele mai citite

Adriean Videanu ศ™i soศ›ia, „pensionarii” de lux, prinศ™i la vamฤƒ cu bijuterii de peste jumฤƒtate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei ศ™i soศ›ia sa au fost opriศ›i รฎn aeroportul din Munchen, pentru cฤƒ nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...

Adriean Videanu ศ™i soศ›ia, „pensionarii” de lux, prinศ™i la vamฤƒ cu bijuterii de peste jumฤƒtate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei ศ™i soศ›ia sa au fost opriศ›i รฎn aeroportul din Munchen, pentru cฤƒ nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...

Ineficienศ›a energeticฤƒ: Povestea care ne costฤƒ scump

Romรขnia, odinioarฤƒ un jucฤƒtor energetic major รฎn Europa de Est, se confruntฤƒ acum cu o realitate sumbrฤƒ: preศ›urile au explodat, iar ศ›ara e รฎn...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ