15.6 C
Bucureศ™ti
luni, 7 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialConstanศ›a. Conducerea Spitalului Judeศ›ean, trimisฤƒ รฎn judecatฤƒ

Constanศ›a. Conducerea Spitalului Judeศ›ean, trimisฤƒ รฎn judecatฤƒ

Procurorii din cadrul Direcศ›iei Naศ›ionale Anticorupศ›ie – Serviciul Teritorial Constanศ›a au dispus trimiterea în judecatฤƒ, în stare de libertate, a unei pฤƒrศ›i a conducerii Spitalului Clinic Judeศ›ean de Urgenศ›ฤƒ Constanศ›a. Este vorba despre Dฤƒnuศ› Cฤƒpฤƒศ›ânฤƒ, manager, Mihai Corneliu Stฤƒnculescu, ศ™ef al Serviciului Achiziศ›ii, Renato Micu Cristea, angajat în cadrul SC „Agrodec” SRL Techirghiol ศ™i prestator de servicii de administrare în domeniul sanitar cฤƒtre Spitalul Clinic Judeศ›ean de Urgenศ›ฤƒ Constanศ›a, Violeta Androne, director financiar – contabil în cadrul Spitalului Clinic Judeศ›ean de Urgenศ›ฤƒ Constanศ›a, Endora Carmelia Gherghina, la data faptelor consilier juridic, Marioara Furnicฤƒ, economist în cadrul Serviciului Achiziศ›ii, dar ศ™i Gheorghe Antohi, angajat.

Cauza: un contract din 2010

Potrivit rechizitoriului, în calitate de manager al Spitalului Clinic Judeศ›ean de Urgenศ›ฤƒ Constanศ›a, inculpatul Cฤƒpฤƒศ›ânฤƒ Dฤƒnuศ›, atât în etapa prealabilฤƒ demarฤƒrii procedurii de atribuire prin dialog competitiv a contractului de concesiune a serviciului de producศ›ie, distribuศ›ie ศ™i monitorizare oxigen medicinal, cât ศ™i pe parcursul derulฤƒrii acestei proceduri, în perioada 20 octombrie-30 noiem­brie 2010, a încฤƒlcat în mod repetat ศ™i deliberat dispoziศ›iile legale în materia achiziศ›iilor publice ศ™i atribuศ›iile de serviciu specifice. În calitate de membri ai comisiei de evaluare din cadrul Spitalului Clinic Judeศ›ean de Urgenศ›ฤƒ Constanศ›a, în aceleaศ™i împrejurฤƒri, inculpaศ›ii Cristea Micu Renato, Androne Violeta, Stฤƒnculescu Mihai Corneliu, Antohi Gheorghe ศ™i Gherghina Carmela Endora au încฤƒlcat în mod repetat ศ™i deliberat dispoziศ›iile legale în materia achiziศ›iilor publice ศ™i atribuศ›iile de serviciu specifice care le reveneau în procesul de evaluare a ofertelor.

Au falsificat actele

La rândul sฤƒu, Furnicฤƒ Marioara, cu ocazia participฤƒrii la data de 20.10.2010, în calitate de membru al comisiei de evaluare din cadrul spitalului, la ศ™edinศ›a de deschidere a ofertelor, în locul lui Stฤƒnculescu Mihai Corneliu, a încฤƒlcat dispoziศ›iile legale în materia achiziศ›iilor publice ศ™i atribuศ›iile de serviciu specifice care îi reveneau în procesul de evaluare a ofertelor.

Astfel, la data de 20.10.2010, cu ocazia derulฤƒrii primei etape a procedurii de atribuire prin dialog competitiv a contractului de concesiune a serviciului de producศ›ie, distribuศ›ie ศ™i monitorizare oxigen medical, Cristea Micu Renato, Androne Violeta, Antohi Gheorghe, Gherghina Carmela Endora ศ™i Furnicฤƒ Marioara, în calitate de preศ™edinte ศ™i, respectiv, membri ai comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul Spitalului Clinic Judeศ›ean de Urgenศ›ฤƒ Constanศ›a, au întocmit ศ™i au atestat, prin semnฤƒturฤƒ, conศ›inutul procesului-verbal al ศ™edinศ›ei de deschidere a ofertelor din aceeaศ™i datฤƒ, în cuprinsul cฤƒruia au fost inserate date nereale din care reieศ™ea faptul cฤƒ ofertantul SC „R.M.B. Inter Med Solutions” SRL Bucureศ™ti ar fi depus toate documentele necesare pentru calificarea în etapa urmฤƒtoare a procedurii (inclusiv certificatul constatator emis de O.R.C. privind posibilitatea de a efectua activitฤƒศ›i din codul CAEN 2011, lista principalelor servicii similare prestate în ultimii 3 ani ศ™i autorizaศ›ia de funcศ›ionare specificฤƒ pentru activitatea de producศ›ie, distribuศ›ie ศ™i monitorizare oxigen medicinal), deศ™i aceste înscrisuri nu existau la dosarul prezentat de cฤƒtre ofertantul mai sus menศ›ionat.

Acest lucru a condus în final atât la respingerea ca neconformฤƒ a ofertei unei societฤƒศ›i comerciale (persoanฤƒ vฤƒtฤƒmatฤƒ în dosar), deศ™i aceasta îndeplinea toate cerinศ›ele impuse de cฤƒtre autoritatea contractantฤƒ prin documentaศ›ia de atribuire, cât ศ™i la crearea premiselor necesare obศ›inerii, de cฤƒtre ofertantul SC „R.M.B. Inter Med Solutions” SRL Bucureศ™ti, care nu îndeplinea criteriile minime de calificare, a unui folos injust, constând în atribuirea frauduloasฤƒ a contractului de concesiune în valoare de 27.000.000 lei, (aproximativ 6.302.226,78 euro).

”Relaศ›ii personale ­preexistente”

Ca urmare a intervenศ›iei Consiliului Naศ›ional de Soluศ›ionare a Contestaศ›iilor, contractul de concesiune a serviciului de producศ›ie, distribuศ›ie ศ™i monitorizare oxigen medical nu a mai fost atribuit societฤƒศ›ii din Bucureศ™ti. Potrivit ­rechizitoriului, faptele ar fi fost sฤƒvârศ™ite cu intenศ›ia prestabilitฤƒ de a-i asigura un folos necuvenit ofertantului declarat iniศ›ial câศ™tigฤƒtor, în considerarea relaศ›iilor personale preexistente dintre managerul autoritฤƒศ›ii contractante, respectiv inculpatul Cฤƒpฤƒศ›ânฤƒ Dฤƒnuศ›, ศ™i reprezentanศ›ii socie­tฤƒศ›ii.

Cele mai citite

A doua candidaturฤƒ a Dianei ศ˜oศ™oacฤƒ nu a fost admisฤƒ de BEC

Biroul Electoral Central a respins a doua candidatura a Dianei ศ˜oศ™oacฤƒ la alegerile prezidenศ›iale, dupฤƒ ce Curtea Constituศ›ionalฤƒ a Romรขniei a admis una dintre...

Protest cu mii de oameni la Budapesta รฎn faศ›a sediului televiziunii de stat

Mii de cetฤƒศ›eni unguri au protestat รฎn faศ›a sediului televiziunii publice din Budapesta, cerรขnd un serviciu de presฤƒ independent. Protestul a fost organizat de...

Augustin Zegrean: Nu poศ›i sฤƒ condamni un om pentru cฤƒ strigฤƒ te miri ce

Fostul preศ™edinte al CCR a spus cฤƒ instituศ›ia numitฤƒ Curtea Constituศ›ionalฤƒ nu pedepseศ™te, verificฤƒ doar constituศ›ionalitatea legilor Augustin Zegrean a afirmat cฤƒ "decizia Curศ›ii...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ