5.6 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialConstanța: 101 școli, fără autorizație de funcționare

Constanța: 101 școli, fără autorizație de funcționare

Au început controalele în unităţile de învăţământ, iar rapoartele inspectorilor şcolari nu arată foarte bine în unele şcoli, astfel încât nu toţi elevii şi dascălii vor începe anul şcolar 2014-2015 în condiţii decente. În prezent, în judeţul Constanţa 399 de unităţi şcolare deţin autorizaţie de funcţionare, 57 sunt în curs de autorizare şi 44 nu au o astfel de autorizaţie, deoarece se învaţă în două schimburi, sălile de clasă sunt subdimensionate sau lipseşte apa curentă.

Probleme în mediul rural

Cele mai multe grădiniţe sau şcoli fără autorizaţie de funcţio­nare sunt structuri arondate unităţilor şcolare cu personalitate juridică (39), sunt unităţi de învăţământ din mediul rural, cum ar fi, spre exemplu, Şcoala primară nr.3 din Lespezi, care este structură a Liceului Tehnologic Dobromir, Şcoala nr. 1 Văleni, Grădiniţele cu Orar Normal Dobromir Vale şi Dobromir Deal sau Grădiniţa cu Orar Normal Cetatea. Pe de altă parte, sunt unităţi de învăţământ în care au fost finalizate deja lucrări de reabilitare. De exemplu, s-a reparat acoperişul la Şcoala „I.L. Caragiale” din municipiul Constanţa, la Grădiniţa „Perluţele mării”, școala şi grădiniţa din Siminoc, de asemenea la Grădiniţa cu Orar Normal nr. 2 din Murfatlar. Tot la Şcoala nr. 1 din Valu lui Traian a fost înlocuită pardoseala şi s-a reparat tavanul. De asemenea, la Grădiniţa „Steluţele mării” a fost împrejmuită faţada principală cu gard.

Se lucrează la curăţenie

În acelaşi timp, sunt unităţi de învăţământ care nu şi-au pus la punct instalaţiile sanitare, termice sau electrice. Mai precis, în ceea ce priveşte igienizarea, până la data de 20 august, situaţia se prezintă astfel: 27% dintre unităţi stau bine la capitolul curăţenie, 69% sunt în curs de igienizare şi 4% sunt neigienizate. Referitor la realizarea lucrărilor de reabilitare şi utilităţi, la acest moment 91 de unităţi au beneficiat de lucrări de reabilitare, iar 45 au efectuat lucrări la utilităţi.

Şi elevii se pregătesc pentru noul an şcolar

În timp ce în şcoli se aud lovituri de ciocane, se văruieşte şi se spală ferestre, elevii şi părinţii sunt deja prezenţi zilele acestea în librării sau supermarketuri pentru a-şi procura rechizite. Pe rafturile magazinelor se regăsesc caiete, creioane, blocuri de desen, acuarele etc. Preţurile variază. Costul unui caiet porneşte de la 1 leu si poate ajunge până la 6 lei. Un penar poate costa între 6 și 30 de lei, iar creioanele costă între 4 și 8 lei. Ghiozdanele sunt şi ele la mare căutare, în special de elevii ciclului primar.

Un ghiozdan echipat complet poate costa şi 150 de lei, dar cele simple pornesc de la 25 de lei. Există variante de ghiozdane pentru băieţi, dar şi pentru fete, care pot cuprinde trei coperte, 18 etichete, patru caiete, un breloc, un penar, zece markere şi 12 creioane colorate.

În plus, părinţii trebuie să-şi pună bani deoparte pentru uniformele elevilor, acolo unde este necesar acest lucru. În general, o uniformă se poate cumpăra cu preţuri între 40 şi 100 de lei, în funcţie de model. Monitorizarea stadiului pregătirilor tuturor instituţiilor de învăţământ de către inspectorii şcolari constănţeni va continua.

Cele mai citite

Miriam Bulgaru triumfă în calificările de la Australian Open!

Românca este la două meciuri distanță de calificarea pe tabloul principal al primului Grand Slam al anului. Victorie convingătoare pentru Miriam Bulgaru Miriam Bulgaru, ocupanta locului...

Record de intervenții Salvamont: 180 de persoane salvate în 24 de ore

În ultimele 24 de ore, Salvamont România a înregistrat un record de intervenții de urgență, cu 180 de persoane care au avut nevoie de...

Robbie Keane, numit antrenor principal la Ferencvaros!

Fostul atacant legendar al Irlandei și al lui Liverpool revine pe banca tehnică, preluând echipa de tradiție din Ungaria. Robbie Keane, noul antrenor al Ferencvaros Robbie...
Ultima oră
Pe aceeași temă