21.2 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialConstanda a primit Parcul Bordei si 17 milioane de euro

Constanda a primit Parcul Bordei si 17 milioane de euro

Primaria Capitalei este obligata, printr-o decizie definitiva si irevocabila a Curtii de Apel, sa aprobe proiectul imobiliar privat al omului de afaceri Costica Constanda pe un teren de pe malul lacului Floreasca si sa-l despagubeasca cu 17 milioane de euro, relateaza Mediafax. Instanta Curtii de Apel a obligat Primaria Capitalei sa-i aprobe proiectul urbanistic omului de afaceri Costica Constanda si sa-l despagubeasca pe acesta cu 17.758.210 euro. Suma reprezinta veniturile pe care acesta considera ca le-ar fi obtinut in urma valorificarii spatiilor de birouri si al locuintelor ce le-ar fi construit in zona.

Decizia instantei este definitiva si irevocabila.

Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a declarat agentiei Mediafax ca suma solicitata ca despagubire de omul de afaceri nu va fi platita din bugetul local, ci in solidar, de catre consilierii municipali care s-au opus proiectului.
"Nu am o expertiza juridica, dar parearea mea – pentru ca a fost un vot nominal – este ca vor plati cei care au cauzat, prin votul lor, acest prejudiciu. Deci cei care s-au opus acelui proiect", a afirmat Videanu, care a daugat ca proiectul Bordei va fi discutat in prima sedinta a CGMB.
"Eu am obligatia sa respect hotararea instantei si va trebui, in prima sedinta, sa propun spre dezbatere PUZ-ul Borderi. La randul lor, consilierii municipali sunt obligati sa il aprobe", a precizat edilul Capitalei.
Adriean Videanu a mai spus ca i-a dat tot timpul dreptate lui Constanda in litigiul pe care acesta l-a avut cu primaria, insa decizia nu i-a apartinut lui, ci consilierilor municipali.

"Eu nu am vrut sa dau curs unei polemici publice. Eu am spus tot timpul ca Constanda are dreptate (…) pentru ca zona verde incadrata la V4 (zona pe care este interzisa amplasarea constructiilor – n.red.) nu se intinde de la marginea lacului pana la Charles de Gaule. Din pacate consilierii nu au vrut sa inteleaga chestia asta. Este un precedent extraordinar de delicat, de dificil, pentru ca un numar de consilieri, care prin votul lor au adus acest prejudiciu, vor trebui sa plateasca. Eu nu voi accepta ca municipalitatea sa plateasca in numele Consiliului aceasta despagubire", a mai spus Videanu.

Litigiul dintre Primaria Capitalei si omul de afaceri Costica Constanda se judeca de mai bine de trei ani. Municipalitatea s-a opus, in repetate randuri, solicitarii omului de afaceri Costica Constanda de a construi un ansamblu rezidential in zona cunoscuta sub numele de Parcul Bordei. Primaria Capitalei si-a mentinut decizia privind restrictiile de construire pe terenul respectiv invocand faptul ca zona este protejata de legea monumentelor istorice, precum si prin faptul ca, in PUG, terenul este incadrat ca zona V4 – adica zona verde destinata exclusiv pentru agrement.
De asemenea, o dispozitie a primarului general, Adriean Videanu, interzice transformarea zonele V1A (parcuri si gradini publice) prin documentatii de urbanism (PUZ-uri), in zone edificabile (destinate constructiilor).
Constanda a obtinut in instanta dreptul de a construi in Parcul Bordei cladiri cu destinatia de hoteluri si birouri, potrivit proiectului de urbanism depus de acesta la Primaria Capitalei.
Costica Constanda este proprietarul a 3,3 hectare de teren de pe malul lacului Floreasca, suprafata obtinuta in 2004, printr-un schimb de terenuri intre el si municipalitate. El a vandut deja o parcela de teren in suprafata de cinci mii de metri patrati unor ucraineni, informeaza Mediafax.

Cele mai citite

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidențiale. Doi candidați au fost respinși

Până în prezent, pentru alegerile prezidențiale din 2024 din România, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...

Sarea recristalizată din România care provine dintr-un zăcământ vechi de 2 milioane de lei

Sarea recristalizată vândută de compania de stat Salrom provine dinte-un depozit vechi de 2 milioane de ani, a transmis Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului: „Știați...

Marcel Ciolacu atacă Curtea Constituțională a României în cazul Șoșoacă

În urma unui val critic la adresa Curții Constituționale a României cu privire la respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, Marcel Ciolacu, președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă