17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialConspiratie anti-Iuscenko

Conspiratie anti-Iuscenko

Aflat la Astana, capitala Kazahstanului, unde a participat la ceremonia de investitura a eternului Nursultan Nazarbaev, presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a calificat decizia de marti a Radei Supreme de la Kiev de demitere a cabinetului Ehanurov drept „de neinteles, ilogica si gresita”.
El a apreciat, totodata, ca demiterea guvernului „nu face decat sa destabilizeze tara si a anuntat ca va ataca votul parlamentului ucrainean la Curtea Constitutionala.
De fapt, decizia Radei nu este chiar atat de „incomprehensibila” cum o descrie Iuscenko. Votul de neincredere s-a produs la instigarea fostului prim-ministru si aliat al presedintelui, Iulia Timosenko. In favoarea demiterii s-au pronuntat coalitia condusa de Timosenko, Partidul Regiunilor, condus de omul Moscovei – si el fost prim-ministru si adversar al lui Iuscenko la prezidentiale, Viktor Ianukovici, comunistii si partidul presedintelui Radei, Volodimir Litvin. Pretextul l-a constituit contractul semnat cu Gazprom pentru livrarea de gaze care, in opinia parlamentarilor, ar „contraveni intereselor Ucrainei si ar avea consecinte grave pentru industria nationala”. Prin noul contract, Ucraina va plati dublu fata de cat platea inainte de declansarea „razboiului gazelor”, aproximativ 94 de dolari pentru mia de metri cubi.
Votul are putine consecinte practice deoarece prin noua Constitutie, intrata in vigoare la 1 ianuarie, Rada are dreptul sa demita guvernul, dar nu are dreptul sa numeasca unul nou pana la alegerile generale de pe 26 martie. Cu alte cuvinte, demis sau nu, guvernul Iuri Ehanurov va ramane in functie pana la alegeri. Si atunci, la ce bun? Partidul lui Ianukovici conduce in sondaje cu 30% din optiunile de vot, urmat de cel al Iuliei Timosenko, cu 17%. Partidul lui Iuscenko il va avea in fruntea listei pe Iuri Ehanurov care, in cele doua luni si jumatate cate au mai ramas pana la alegeri, va purta teribila povara a verdictului pronuntat marti impotriva sa. Un om care „actioneaza impotriva intereselor Ucrainei” nu are nici o sansa la urne.
Pe de alta parte, controversa privind demiterea guvernului, indiferent daca aceasta va fi sau nu confirmata de Curtea Constitutionala, delegitimeaza orice masuri de reforma pe care Ehanurov ar incerca sa le ia de acum inainte. Adversarii lui Iuscenko s-au asigurat ca acesta se va afla in cea mai slaba pozitie posibila inainte de alegeri. In aceste conditii, „revolutia portocalie” risca sa se incheie cu un esec.
La Astana, Iuscenko s-a intalnit cu Vladimir Putin pentru prima oara de la criza gazelor. Ambii au convenit ca noul acord este „echitabil” si „just”. Acum Iuscenko se afla in urmatoarea situatie: este considerat tradator la Kiev din cauza unei crize create la Moscova. Normal ca Putin considera rezultatul „just”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă