21.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialConsiliul National de Conducere va decide strategia de viitor

Consiliul National de Conducere va decide strategia de viitor

Crestin-democratii de la Constanta se pregatesc, cu infrigurare, pentru marele eveniment ce va avea loc duminica la Bucuresti. Consiliul National de Coordonare are pe ordinea de zi teme de actualitate: unificarea cu Uniunea Crestin Democrata, raportul de activitate prezentat de presedintele Gheorghe Ciuhandu si propuneri de modificare a statutului partidului. Membrii Comitetului isi vor spune parerea cu privire la aprobarea „limitativa” a dialogului cu PD referitor la crearea polului crestin-democrat. Se pare ca nici unul dintre partenerii de discutie nu vrea sa cedeze. Crestin-democratii tin, ca si liberalii, la identitatea si istoria partidului ce se considera parte a popularilor europeni carora vor sa li se alature si democratii. Reprezentantii conducerii PPCD Constanta au fost contactati de Ciorbea, care tot incearca sa stranga in jurul sau lideri ai organizatiilor din tara. Frustratul Ciorbea pare sa nu ia in seama insa deciziile adoptate la nivel central. Infiintarea unui for special care sa se ocupe de eventualele negocieri nu a fost in masura sa-l abata pe fostul lider sindical de la un drum ce nu duce nicaieri. „Victor Ciorbea trebuie sa isi rezolve divergentele cu Becali personal. Nimeni nu are nimic impotriva proiectelor pe care le avanseaza, dar nu trebuie sa depaseasca limita”, a declarat Tudorel Chesoi, secretar general al PPCD Constanta. In afara de problemele ce privesc evolutia la nivel national a partidului, crestin-democratii de la Constanta sunt preocupati de imaginea din teritoriu. Alegerile pentru functia de primar al comunei Corbu a mobilizat forte importante. Liviu Scarlat, presedintele filialei judetene, sustine ca exista trei variante pentru candidat, dar numai sondajele vor fi in masura sa stabileasca care dintre ei va fi promovat in cursa pentru castigarea Primariei Corbu. Taranistii sustin ca unul dintre potentialii candidati ocupa un loc in primele trei in ceea ce priveste popularitatea.

Cinci reprezentanti in Parlamentul Romaniei

Evenimentele din ultima perioada au dat, parca, aripi crestin-democratilor din toata tara. Febra i-a cuprins si pe membrii filialei PPCD de la Constanta, care s-au intrecut, care mai de care, sa anunte noutatile. La inceputul lunii, la Bucuresti, constantenii au participat la sedinta Biroului National de Coordonare unde s-a semnat acordul politic cu privire la comasarea prin absorbtie a Uniunii Crestin Sociale in PPCD. Angajamentul partilor se refera, printre altele, la respectarea optiunii comune pentru valorile crestin-democrate (liberate, solidaritate, dreptate, morala crestina si subsidiaritate), a programelor celor doua partide cu privire la viata politica, economica si sociala. Cel mai important dintre angajamente se refera la necesitatea actiunii politice care reprezinta alternativa crestin-democrata la guvernarile social-liberale pe care le-a avut si le are Romania. Incepand de marti, daca se ia in consideratie ca acordul a inceput sa functioneze, PPCD, intarit cu forte proaspete, se poate considera partid parlamentar. Cinci oameni vor reprezenta crestin-democratia in Camera Deputatilor.

Mult si bun

Conducerea filialei Constanta a PPCD are inca un motiv de mandrie. La initiativa liderului central, Gheorghe Ciuhandu, unul dintre membri a fost cooptat intr-una dintre structurile nationale de conducere. Octavian Tacu a fost desemnat membru al Comisiei pentru rezolvarea contestatiilor, structura ce face parte din Consiliul National de Conducere. Liviu Scarlat, presedintele PPCD Constanta, a declarat ca exista mesaje conform carora oameni ce nu au fost interesati pana acum de politica se gandesc serios sa se inscrie in partid. Exista vointa politica, iar perspectiva manifestarii intr-un partid complet schimbat la fata reprezinta pentru multi o tentatie careia nu ii poti rezista. Daca tot este vorba despre noi primiri in partid, iar daca cei interesati mai poarta si nume cu rezonanta (asa cum promit liderii de la Constanta), se poate vorbi despre o renastere a crestin-democratiei cu mari perspective la alegerile din 2008.

Amprenta trecutului nu se sterge

In ceea ce priveste recentele demersuri ale fostului lider national al partidului, Victor Ciorbea, Liviu Scarlat, Tudorel Chesoi si Octavian Tacu sustin punctul de vedere al centrului, conform caruia nici unuia dintre membrii partidului nu ii este permis sa negocieze cu persoane sau formatiuni politice. Sanctiunile pentru cei ce se abat de la hotararea BNC pot merge pana la excluderea din partid. S-a incercat, astfel, sa se puna frana actiunilor unora dintre crestin-democratii „nelinistiti” ce doresc aliante sau cooptarea in partid de noi membri fara sa aiba acordul conducerii. Astfel s-au clarificat contactele cu reprezentanti ai Partidului Noua Generatie sau cu liberalul Viorel Catarama. Pentru a pune punct unor astfel de initiative a fost constituita o comisie al carei rol va fi acela de a discuta eventualele aliante, inclusiv cu PD, sau primiri in partid.

Cele mai citite

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...
Ultima oră
Pe aceeași temă