In numele coruptiei, legile tarii sunt incalcate flagrant in locurile unde este manuit banul public. Un astfel de caz este cel al lui Marian Zlotea si Dorin Baleanu, membri ai Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
Marian Zlotea a fost, pana anul trecut, director general adjunct al AGA a ADPP 4. Era deja in contradictie flagranta cu prevederile Legii 161/2003. La art. 88, punctele d, e si f se specifica pe larg ca functiile de consilier local sau consilier judetean sunt incompatibile cu functii de presedinte, vicepresedinte, director general etc. in AGA a diferite regii sau societati autonome, comerciale de interes local, sub patronajul unui consiliul local sau judetean. Si art. 89, 90 si 92 interzic participarea vreunui consilier in Consiliul de Administratie al societatilor de acest tip. Conflictul de interese este clar in asemenea cazuri si a fost sanctionat de lege pentru a preintampina coruptia. In ciuda acestei stari de fapt bine reglementate, cei doi au incercat sa forteze numirea in AGA a ADPP 4. Prima tentativa a fost in ianuarie. Prefectura nu a validat alegerea celor doi.
Intr-o sedinta a CL al Sectorului 4, s-a introdus suplimentar pe ordinea de zi desemnarea celor doi consilieri generali pentru Consiliul de Administratie a ADPP 4. La SC ADPP 4 SA, Consiliul local al Sect. 4 are o cota de participare de 51 la suta. Pentru anul 2006, contractul de prestari servicii dintre intre Primaria Sector 4 si ADPP 4 este de 200 miliarde de lei vechi. Initial, CL a hotarat, in acea sedinta – mai 2006 – ca Marian Zlotea si Dorin Baleanu sa devina membri ai AGA a ADPP 4. Ceva mai tarziu, acelasi CL sector 4 a revocat hotararea. Dar, in baza hotararii initiale, cei doi au cerut validarea din partea Perfecturii in respectiva AGA. In urmatoarele zile urmeaza sa se pronunte Prefectura. Sa speram ca hotararea luata nu va contraveni legii si nu va favoriza coruptia.
Incompatibilitatea lui Marian Zlotea – consilier CGMB si director AGA a ADPP 4 – a creat deja acte de coruptie. ADPP 4 a aprobat sponsorizarea Asociatiei Tineretului Roman pentru Natiunile Unite cu suma de 1,8 miliarde de lei vechi. Or, presedintele acestei asociatii nu era decat insusi consilierul Marian Zlotea. ADPP 4 – unde Zlotea era si director general adjunct – a dat asociatiei 800 de milioane. Restul a fost refuzat de Primaria Sectorului 4. Asociatia a intentat proces pentru a primi si restul sponsorizarii. Judecatorii au respins actiunea asociatiei. Numai ca aproape un miliard s-au dus deja de la ADPP la o asociatie oarecare.
Incredibila in acest caz a fost incercarea de a forta legea si consimtamantul initial al unor membri ai CL 4.