Câţiva psihologi au propus municipalităţii înfiinţarea unui cabinet care să ofere, gratuit, sfaturi celor care abia s-au căsătorit, cu scopul de a-i ajuta să ocolească un deznodământ care în ultimii ani apare tot mai des la cuplurile tinere – divorţul. Potrivit statisticilor, una din patru căsătorii eşuează după doar câţiva ani sau chiar câteva luni. Psihologul Adina Tomoiagă a explicat, într-o conferinţă de presă destinată lansării „Săptămânii Căsătoriei” – care este un eveniment dedicat rememorării valorilor care stau la baza familiei – că cea mai dificilă perioadă din viaţa unui cuplu este primul an de după căsătorie. Ea a spus că ar fi util ca tinerii să ştie că pot apela la un specialist cu care să discute ce îi deranjează la partenerul lor şi pentru a descoperi, împreună, care sunt problemele, dar şi soluţiile.
Ce ar teme ar urma să abordeze cabinetul?
„Cele mai multe dificultăţi relaţionale şi emoţionale apar, în cuplu, în primul an de la căsătorie. Scopul acestui cabinet ar fi acela de a preveni apariţia divorţului şi de a îmbunătăţi viaţa de cuplu. Temele pe care încercăm să le abordăm sunt comunicarea în familie, rezolvarea conflictelor, gestionarea finanţelor, sau relaţia cu familia extinsă”, a spus Tomoiagă. Ea propune ca tinerilor să li se dea, o dată cu certificatul de căsătorie, şi un pliant în care să aibă toate datele pentru eventualitatea în care apar între ei probleme pe care consideră că nu le pot rezolva singuri.
Medicii doresc să deschidă acest cabinet în colaborare cu primăria clujeană, deoarece consideră că acest lucru i-ar putea face pe tineri să fie mai puţini reticenţi.
Săptămâna Căsătoriei, sărbătorită pentru prima dată în România
Psihologul clujean face parte dintr-un grup de iniţiativă care a programat pentru săptămâna 7-14 februarie o serie de evenimente care vor avea loc în zece oraşe din întreaga ţară, printre care şi Cluj-Napoca şi care au ca scop promovarea valorilor căsătoriei şi familiei. Grupul de iniţiativă – format persoane care deţin afaceri în domeniul organizării de nunţi, dar şi din psihologi sau preoţi – a pregătit aceste evenimente pe parcursul mai multor luni. În acest proiect au fost cooptate mai multe restaurante, magazine, cafenele, reprezentanţi ai diferitelor biserici şi culte, consilieri matrimoniali, care pe parcursul întregii săptămâni vor oferi sfaturi, premii, discounturi acre să-i îmbie pe oameni să cheltuiască o parte din banii pe care îi câştigă pe o seară romantică, sau vizionări de filme.
„Familia, ca şi societatea, este în tranziţie. Pe de o parte este familia tradiţională în care se spune „trăim împreună până la moarte”, dar nu contează cum. Nu-şi pun problema că se pot bucura de această viaţă împreună. Pe de altă parte, familia modernă are alt crez, „dacă nu ne place, ne despărţim”. Dar şansele de reuşită în a doua sau a treia încercare nu sunt mai mari decât la prima. Noi le propunem prin aceste evenimente să conştientizeze că viaţa de familie înseamnă şi bucurie”, a declarat şi psihologul Adina Tomoiaga.
<<Săptămâna Căsătoriei>> sau Marriage Week, cum i se spune în Marea Britanie, a fost iniţiată de Richard Kane, un om de afaceri din Anglia, şi a avut loc pentru prima dată în 1997. Acesta a pornit de la ideea că oamenii ar trebui să acorde cel puţin la fel de multă atenţie căsniciei lor, cât acordă decorării casei.
Săptămâna Căsătoriei este celebrează anul acesta pentru prima dată în România şi va avea loc în oraşe precum Arad, Covasna, Bucureşti, Năvodari, Braşov, Ploieşti sau Mediaş, dar şi în unele comune, cum ar fi Viscri sau Săcele.