13.4 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialConsecinţele pedepsei primite de fostul premier

Consecinţele pedepsei primite de fostul premier

Decizia de ieri a Curţii Supreme are ca efect şi amânarea întoarcerii lui Adrian Năstase în politică, fapt care ar fi posibil, în cel mai fericit caz pentru el, la finalul anului 2019. Este însă posibil ca Năstase să stea pe tuşă până în 2023.

Ieri, pe lângă cei patru ani de închisoare cu executare, înstanţa l-a mai condamnat pe Adrian Năstase la cinci ani interzicerea unor drepturi, după executarea pedepsei cu închisoarea.

Citeşte şi: Sentinţa care A încheiat cariera politică a lui Năstase

Este vorba de dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa o funcţie sau de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Citeşte şi: De unde va plăti Adrian Năstase 400.000 de Euro? Averea familiei fostului premier

Pe perioada cât nu are drepturi electorale, Năstase nu poate fi nici membru de partid. Legea 14/2003 a partidelor politice stipulează, la articolul 6, că „Pot fi membri ai partidelor politice cetăţenii care, potrivit Constituţiei, au drept de vot.” După sentinţa ICCJ, Năstase nu mai intră, deocamdată, în categoria celor cu drept de vot, deoarece Constituţia prevede că persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale nu au drept de vot. Coroborate, Legea electorală şi Constituţia îl împiedică pe Năstase să-şi asume imediat o funcţie, fie ea şi de simplu membru în PSD.

Citeşte şi: Ponta: Năstase a fost principala ţintă a lui Băsescu

Cât va sta Adrian Năstase în închisoare? Peste opt luni de zile, Adrian Năstase va avea dreptul de a cere eliberarea condiţionată, potrivit calculelor făcute de B1 TV. Cu alte cuvinte, în cel mai fericit caz pentru Adrian Năstase el ar părăsi închisoarea în septembrie 2014, ceea ceea ce face ca interidicţia să fie valabilă până în septembrie 2019. Dacă însă, Adrian Năstase va părăsi închisoarea în ianuarie 2018, după efectuarea întregii pedepse, interdicţia va fi valabilă până în ianuarie 2023. În ambele cazuri, Adrian Năstase va fi scos, practic, din circuit, pentru o perioadă extrem de lungă, dacă este să ţinem cont de faptul că fostul premier s-a retras din PSD după prima sa condamnare din 2012.

Citeşte şi: Cazacu: Judecătorii nu stabilesc adevărul în cauză, ci adevărul judiciar

Salvarea lui Adrian Năstase nu va veni nici de la Guvernul USL. Premierul Victor Ponta a dezminţit zvonurile potrivit cărora ar intenţiona să emită o ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea, care ar fi putut să contribuie la salvarea lui Năstase. Atunci când s-a pus problema să se dea ordonanţa, am explicat foarte clar că e neconstiţutional şi nu intenţionez să fac aşa ceva. Este dreptul Parlamentului, prevăzut de Constituţie, de a aproba legi de amnistie sau graţiere colectivă, graţierea individuală ţinând de şeful statului”, a declarat Ponta.

Citeşte şi: Adrian Năstase: ”Pedeapsa este îngrozitoare, o răzbunare murdară”

O lege în acest sens, se află însă pe rol la Camera Deputaţilor. Deputaţii au retrimis, pe 17 decembrie, la Comisia juridică proiectul de lege privind amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse.

La Congresul PSD din aprilie anul trecut, Victor Ponta a anunţat că funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional va rămâne vacantă până când Adrian Năstase va avea din nou drepturile electorale şi va putea candida din nou.

Citeşte şi: Adrian Năstase este dus la Penitenciarul Rahova

Ponta mai spunea că revenirea lui Adrian Năstase în PSD se va face în conformitate cu prevederile Legii partidelor politice şi ale hotărârii judecătoreşti date în cazul acestuia. „Noi nu putem face derogări de la lege în partid. Ce putem adopta sunt decizii politice, iar decizia de a păstra vacantă funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional e politică. Nimeni nu ne poate obliga să facem alegeri pentru ea”, spunea Ponta.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă