0.4 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSpecialConsecinţele pamfletului antisemit: Gunter Grass, acuzat că se inspiră din trecutul său...

Consecinţele pamfletului antisemit: Gunter Grass, acuzat că se inspiră din trecutul său în SS pentru poezia controversată despre Israel şi Iran

La numai o zi după ce a publicat poezia acuzată de antisemitism, „Ceea ce trebuie spus”, Gunter Grass a început să se apere de acuzaţii, susţinând că criticii nu l-au înţeles corect şi că acum au pornit o adevărată cruciadă împotriva sa, relatează Der Spiegel, în ediţia online.

„Nimeni nu se mai concentrează asupra poemului, ci asupra mea, iar toată lumea spune că reputaţia mea este distrusă pentru totdeauna”, a punctat el într-un interviu acordat televiziunii de stat germane.

Citeşte şi Pamflet antisemit. Vezi creaţia literară a laureatului premiului Nobel, Günter Grass, care a şocat Germania

Într-un editorial publicat în publicaţia Bild, Mathias Dopfer a scris că laureatul premiului Nobel Gunter Grass „foloseşte tonul unui moralist ca să disemineze un singur lucru: antisemitismul politically correct. El încearcă să atenueze vina Germaniei transformându-i pe evrei în criminali”.

Miercuri, secretara lui Grass precizase că scriitorul în vârstă de 84 de ani nu va face nici un fel de declaraţie privind poezia.”Domnul Grass a spus în poezia sa ce a vrut şi nu va mai face alte declaraţii despre ea, din cauza stării lui de sănătate”, a spus Hilke Ohsoling.

O echivalenţă „ruşinoasă” între Israel şi Iran

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a criticat în termeni duri poezia „Ceea ce trebuie spus”. „Echivalenţa ruşinoasă pe care Gunther Grass o face între Israel şi Iran, un regim care neagă Holocaustul şi încearcă să anihileze Israelul, spune puţine despre Israel şi multe despre domnul Grass„, a punctat Nenayahu.

Citeşte şi Günter Grass – antisemit sau cavalerul propriului adevăr?

„Timp de şase decenii, domnul Grass a ascuns faptul că a făcut parte din Waffen-SS (unitate de luptă condusă de Heinrich Himmler, n.r.). Deci faptul că el califică Israelul ca fiind singurul stat care ameninţă pacea mondială nu este surprinzător”, a mai spus premierul isarelian.

În ciuda criticilor dure venite din Germania şi Israel, Grass a primit şi laude – din partea Iranului. „Niciodată, în istoria postbelică a Germaniei, nu a existat un intelectual proeminent care să atace Israelul cu atâta curaj, aşa cum a făcut-o Gunter Grass cu noua sa poezie controversată. Metaforic, laureatul premiului Nobel a dat o lovitură lirică letală Israelului”, s-a spus la televiziunea iraniană de stat.

În presa occidentală, poezia lui Grass a fost criticată şi caracterizată drept „un document al răzbunării”. Într-un interviu acordat publicaţiei Spiegel Online, istoricul israelian Tom Segev a declarat că, în compunerea acestei poezii, Grass a fost inspirat de perioada în care a făcut parte din SS.

Totuşi, în Germania, Grass are şi un apărător: pe preşedintele Academiei de Arte, Klaus Staeck. „Oamenilor trebuie să li se permită să se exprime clar, fără să fie catalogaţi drept duşmani ai Israelului”, a declarat Staeck pentru ziarul Mitteldeusthe Zeitung.

Cele mai citite

Daniel Funeriu exclude retragerea din cursa prezidențială. Cu cine se vrea în turul al doilea

Daniel Funeriu, care a anunțat că va candida independent la alegerile prezidențiale din luna mai, a exclus sâmbătă posibilitatea de a se retrage din...

Libanul are ca prioritate trasarea granițelor terestre și maritime cu Siria

Premierul libanez Najib Mikati a declarat, sâmbătă, în cursul primei sale vizite la Damasc de la căderea regimului Bashar al-Assad, că trasarea granițelor terestre...

Peste 30 de răniți după ciocnirea violentă a două tramvaie la Strasbourg

Două tramvaie s-au ciocnit sâmbătă după-amiază la Strasbourg, Franța în tunelul care duce la gara oraşului. Cel puţin 30 de persoane au fost rănite...
Ultima oră
Pe aceeași temă