17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialConfruntare religioasa Moscova-Kiev

Confruntare religioasa Moscova-Kiev

» Patriarhul Kiril al Moscovei si al Intregii Rusii se afla intr-o vizita de zece zile in Ucraina, pe care a descris-o drept un "pelerinaj" la leaganul ortodoxiei ruse, dar ale carei motivatii si implicatii politice sunt evidente.

"Am venit aici ca un pelerin la Nipru, pentru a ma intalni cu istoria milenara a bisericii noastre", a declarat Patriarhul Kiril al Moscovei si al Intregii Rusii dupa liturghia oficiata pe Dealul Sfantului Vladimir (crestinator al rusilor) din Kiev. Patriarhul sustine ca vizita sa in Ucraina este un "pelerinaj la locurile sfinte ale ortodoxiei ruse", dar un pelerinaj nu presupune intalniri cu presedintele Ucrainei, cu premierul si alti oficiali, acestea tinand de motivatiile politice ale vizitei. Daca readucerea Ucrainei in sfera de influenta a Moscovei nu a reusit pe deplin in plan politic, influenta pe plan spiritual, religios nu trebuie pierduta. Dupa ceremonia de depunere a unor coroane de flori la monumentul victimelor foametei din anii 1932-1933 a avut loc un schimb de declaratii care ofera cheia acestei vizite.

 

Presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, a afirmat ca "principala aspiratie a poporului ucrainean este sa traiasca intr-o Biserica Ortodoxa Apostolica unita, care sa se autoguverneze", la care Patriarhul Kiril a raspuns ca "aceasta biserica exista deja. Daca nu ar fi existat astazi, nici Ucraina nu ar fi existat". Declaratie transanta, care suna ca o amenintare implicita, dar care subliniaza importanta religiei in constituirea identitatii nationale ucrainene, un concept greu de definit, dupa parerea unor istorici si analisti.
Reflectand optiunile politice ale ucrainenilor, Biserica Ortodoxa din aceasta tara este impartita in trei factiuni: una subordonata Patriarhiei Moscovei, una nationala, care tine de Patriarhia Kievului, si o a treia, care isi declara autonomia fata de primele doua, de asemenea cu caracter national, mult mai mica si mai putin influenta decat primele doua.

 

Urmarind eliberarea de sub influenta Rusiei si apropierea de Occident, presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a sprijinit campania de recunoastere a Bisericii Ortodoxe nationale ucrainene, care s-a separat de Patriarhatul Moscovei in anii ‘90. Iuscenko a facut un apel la Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I de Constantinopol sa recunoasca Biserica Ucraineana "separatista", dar acesta nu a dat un raspuns clar. Mai mult, intalnirea pe care Bartolomeu I a avut-o anul trecut la Kiev cu patriarhul de atunci al Moscovei, Alexei (care a decedat, fiind inlocuit de Kiril), pare sa fi marcat o apropiere intre cele doua patriarhate, intarita de recenta promisiune a lui Kiril de a sprijini activitatea Patriarhului de Constantinopol, aflat intr-o tara musulmana.

» Prima intre egale
"Patriarhatul Moscovei este devotat ideii Marii Rusii. Evident, Kiril vrea o «Biserica a lui Putin»", declara pentru Deutsche Welle Viktor Ielenski, presedintele Asociatiei Ucrainene pentru Libertate Religioasa, in urma cu sase luni, la intronarea lui Kiril ca Patriarh al Moscovei si al Intregii Rusii. Inca dinainte de a deveni patriarh, Kiril declara ca Biserica Rusiei ar trebui sa fie prima intre celelalte biserici ortodoxe nationale, ca "adevarata mostenitoare a Bizantului". Dupa prabusirea Uniunii Sovietice, Patriarhia Moscovei a incercat sa isi mentina controlul asupra bisericilor nationale din republicile devenite independente, infiintarea patriarhiilor nationale ducand la sciziuni care in unele situatii au degenerat in conflicte deschise.

Cele mai citite

Portugalia cere ajutorul Europei. Incendiile de vegetație fac ravagii

Portugalia a solicitat UE să îi trimită mai multe avioane de stingere a incendiilor, în timp ce cel puțin 15 incendii făceau ravagii în...

Tinerii din Generația Z se demotivează rapid la locul de muncă dacă nu primesc atenția necesară, avertizează experții HR

Tinerii angajați din prezent își doresc să avanseze rapid și să fie implicați activ la locul de muncă, însă se demotivează ușor dacă angajatorii...

Cele mai importante bănci comerciale se alătură experimentului de monedă digitală organizat de G7

Patruzeci dintre cele mai importante bănci comerciale ale lumii s-au alăturat unui proiect pilot condus de G7, în colaborare cu Rezerva Federală din New...
Ultima oră
Pe aceeași temă