Gipsul este un material de constructie natural care prezintă multe calităţi, din această cauză fiind folosit din cele mai vechi timpuri în construcţii. Multe dintre aceste calităţi sunt preluate şi de plăcile de gipscarton.
Unul dintre cele mai importante avantaje ale pereţilor din gips carton este faptul că reglează climatul interior al locuinţei, contribuind astfel în mod esenţial la confortul locatarilor.
Pereţii despărţitori din plăci de gipscarton posedă deasemenea excelente proprietăţi de izolare termică şi fonică. Suprafaţa acestora preia rapid temperatura din cameră, ei devenind foarte eficienţi pe timpul iernii, imediat ce sistemul de încălzire a fost pornit.
Pereţii despărţitori din plăci de gipscarton sunt neportanţi. Ei se pot realiza ca pereţi simpli sau dubli. Proprietăţile statice şi fizico-constructive ale acestui tip de pereţi rezultă din interacţiunea care are loc între structura de susţinere, realizată din profile metalice, plăcile de gipscarton şi stratul de material izolator introdus în spaţiul liber dintre feţele peretelui Alte avantaje ale preţilor din gipscarton (sisteme constructive uscate):
• Sunt mai ieftini decat pereţii realizaţi prin procedeul de construcţie umed (cu cărămizi).
• Prin montarea uscată a acestora nu rezultă umezeală inutilă.
• Montarea pereţilor pe structură metalică este nu numai curată, ci şi mai rapidă cu 50% faţă de sistemul umed.
• Pe lângă acest câştig de timp se mai obţine, în plus, reducerea timpului de finisare şi curăţenie.
• Au o capacitate de izolare termică şi fonică mai bună decât pereţii masivi.
• Suprafaţa peretelui nu mai necesită altă prelucrare ulterioară. Dupa montare, ea poate să fie tapetată sau zugrăvită (numai după ce îmbinările au fost armate).
• Un metru pătrat de perete cântăreşte numai 25 până la 5Okg, în timp ce un perete masiv depăşeşte 200kg/m2.
• Siguranţa în exploatare a sistemelor gipscarton se bazează pe norme profesionale îndelung verificate.
Dintre dezavantaje, cel mai important este rezistenţa scăzută la şocurile mecanice. Din acest motiv trebuiesc evitate loviturile cu corpuri dure. De asemenea, aceşti pereţi sunt sensibili în zonele de îmbinare a plăcilor de gipscarton, putând apărea fisuri în straturile de finisaj în cazul în care clădirea este supusă la trepidaţii. Trebuie remarcat faptul că multe din dezavantajele pereţilor clasici din gipscarton au fost eliminate de inovaţiile apărute.
Tips&tricks: Proiectarea unor interioare unice si pline creativitate cu plăcile Habito
Designer Alina Andreea Duculescu, Gavia Concept, www.gaviaconcept.com
Ne petrecem 90% din timp în interioare şi, de aceea, design-ul interior are o influenţă majoră asupra calitaţii vieţii. Pornind de la calitatea materialelor folosite, până la funcţionalitatea şi decorarea spaţiului, noi, designerii de interior, suntem provocaţi permanent să impresionăm prin calitate şi originalitate.
Ne motiveaza dorinţa de a crea ceva unic şi de a găsi cele mai bune soluţii de eficientizare a spaţiilor. De aici şi entuziasmul meu când am cunoscut plăcile Rigips Habito, un produs eco-friendly, remarcabil prin toate proprietăţile acestuia. Placa Habito are o duritate sporită, este rezistentă la impact, fiind recomandată pentru suspendarea obiectelor de mobilier direct cu holtşuruburi. Poate prelua o sarcină sigură de 15 kg pe fiecare holtșurub 5×30 mm (Ø=5 mm, L tijă=30 mm) fixat manual, cu o simplă şurubelniţă cu cap cruce, direct în placă.
Nu de puţine ori în procesul de proiectare, ne lovim de problema găsirii unei soluţii de susţinere. Plăcile Habito ne vin într-adevăr în ajutor, de la corpurile mobilierului de bucătărie suspendat, până la cele mai nastruşnice idei de proiectare.
Luând spre exemplu camera copilului, unde ne dorim ca toate activităţile acestuia să fie incluse în propriul spaţiu, suspendarea patului poate fi o soluţie foarte utilă.
Crearea unor spaţii de expunere pe colţuri sau a unor spaţii de lucru integrate este acum deasemenea un proces facil. Pe langă aspectul funcţional, suspendarea unei biciclete, poate juca şi un rol decorativ prin amplasarea ei pe unul dintre pereţii locuinţei, într-o zonă uşor accesibilă.