9 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialConflict in administratia locala Agigea

Conflict in administratia locala Agigea

Primarul din Agigea, Ion Ionita, este de ceva vreme in vizorul DNA. Social-democratii din Consiliul Local sustin ca, pe langa faptele pentru care este cercetat, Ionita mai are la activ si altele, care au efect negativ asupra bunului mers al administratiei locale. Alesii PSD sunt nemultumiti ca hotararile initiate de ei, si aprobate de consilieri, nu sunt puse in aplicare. Vina este doar a primarului, care in acest fel crede ca tine in frau „elanul electoral” al adversarilor politici declarati.
Zazania domneste intre grupurile de consilieri de la Agigea din 2004 cand, in urma rezultatelor alegerilor locale, social-democratii au obtinut majoritatea in Consiliul Local. Poate ca lucrurile s-ar fi calmat in timp, daca pietrele nu ar fi fost la fel de tari. Primarul Ion Ionita nu vrea sa dea satisfactie social-democratilor, iar liderul consilierilor PSD, Cristian Carjaliu nu vrea sa se dea batut. Ionita este cercetat de DNA pentru ca ar fi prejudiciat Consiliul Local cu peste zece miliarde de lei. Primarul sustine, insa, ca a actionat la solicitarea proprietarilor iar tranzactia nu are cum sa fi produs prejudicii administratiei locale. In opinia social-democratilor, la dosar se pot adauga fapte la fel de grave pentru care primarul trebuie sa raspunda. Carjaliu a strans un morman de documente care pot dovedi vinovatia sefului administratei locale in ceea ce priveste incalcari ale legii.

Sesizari trimise peste tot

Cristian Carjaliu arata cu degetul spre institutii ale statului care nu au reactionat la sesizarile privind activitatea primarului de Agigea. Consilierii PSD au senat sesizari si memorii pe care le-au trimis presedintelui Romaniei, Guvernului, ministrilor Justitiei si Administratiei. Nerespectarea regimului constructiilor este un alt aspect considerat ilegal de mare parte a alesilor de la Agigea. Este vorba despre mai multe autorizatii din 2005 care au fost emise fara sa aiba la baza un plan urbanistic de zona al Portului Constanta (plan neaprobat inca!), iar investitiile, plasate in Zona Libera, nu au la baza un PUD aprobat de Consiliul Local Agigea. Inspectoratul de Stat in Constructii, dupa ce a verificat, a dispus aplicarea sanctiunilor contraventionale.

Licitatie aranjata

Liderul consilierilor PSD a mai sustinut ca are dovada aranjamentelor regizate de primar pentru atribuirea unei suprafete de 20.000 de metri patrati, in zona Administratiei Canalelor Navigabile, unui investitor care, de fapt, nu ar fi castigat licitatia. SC „Rep Rup” SRL, in spatele careia s-ar afla consilierul PSD Ghiorghiu de la Techirghiol, a pierdut licitatia dar a castigat-o cu „pasta corectoare”, a spus Cristian Carjaliu, care are stiinta ca in locul castigatorului legal, licitatia a fost castigata de firma agreata de conducerea Primariei. „Procesul verbal intocmit la incheierea licitatiei contine mentiuni false la filele 8 si 9. Dar asta este treaba Politiei. Terenul s-ar fi putut parcela si transforma in loturi de case pentru tineri”, sustine Carjaliu. Consilierul mai spune ca autorizatia de constructie pentru statia de betoane nu a fost supus aprobarii Consiliului, fapt ce contravine legii.

Aproape de loturile de case…

Loturile de case pentru tineri fac obiectului altor nemultumiri. Consilierul Constantin Guraliuc ar fi cerut sa i se puna la dispozitie lista criteriilor in baza carora se atribuie loturile.
Lista semnata de seful serviciului Urbanism din Primaria Agigea, Ovidiu Perva, este afisata la sediu administratiei locale dar nu a fost aprobata de Consiliu. Comisia care studiaza cererile pentru atribuirea loturilor de casa este formata din reprezentanti ai PD, PNL si Primariei, iar limitarea accesului la informatiile cu privire la modul in care se calculeaza punctajul si imposibilitatea de a verifica dosarele este alt motiv de nemultumire pentru social-democrati. „Sunt inregistrate 600 de cereri pentru 450 de loturi.
Promisiunile ca vor fi atribuite dateaza de anul trecut, dar pana acum nu s-a facut nimic. Daca s-ar fi lotizat si cei 20.000 de metri patrati dati in concesiune, problema solicitarilor ar fi fost rezolvata de mult”, este de parere liderul consilierilor PSD.

Cele mai citite

Două românce vor fi în turul doi la Australian Open 2025, potrivit specialiștilor!

România va fi reprezentată de cinci jucătoare la Australian Open 2025, dar doar două dintre ele sunt favorite să ajungă în turul secund. Conform...

Un nou caz „Bricheta” în Bundesliga! Union Berlin pierde la „masa verde” după un incident grav

Meciul Union Berlin - Bochum, disputat pe 15 decembrie în runda #14 din Bundesliga, a fost decis la „masa verde” în favoarea oaspeților, după...

Barometru economic: Majoritatea firmelor din România își îngheață investițiile în 2025

Multe firme din România vor îngheța investițiile în 2025, potrivit unui barometru realizat de Frames pentru Sierra Quadrant. Principalele cauze sunt incertitudinile economice, inflația...
Ultima oră
Pe aceeași temă