18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialConflict diplomatic între China şi Japonia

Conflict diplomatic între China şi Japonia

China a suspendat schimburile la nivel înalt cu Japonia şi a avertizat că va adopta „contra-măsuri puternice” după ce un tribunal japonez a extins perioadă de detenţie a unui căpitan de navă de pescuit chinez, arestat în urmă cu aproape două săptămâni.

Tribunalul, din prefectură japoneză Okinawa, a decis duminică să prelungească reţinerea lui Zhan Qixiong, căpitan al unui vas de pescuit despre care oficialii japonezi au arătat că a agresat navele gărzii de coastă care încercau să-l escorteze înapoi în apele teritoriale chienze, după ce acesta fusese prins pescuind în jurul unor insule revendicate atât de Japonia cât şi de China, informează Financial Times citat de ziare.com.

Detenţia urma să expire duminică însă acum procurorii au timp până pe 29 septembrie pentru a decide dacă îl vor pune sub acuzare sau nu. Nava de pescuit împreună cu echipajul au fost eliberate.

Suspendarea de către China a relaţiilor diplomatice cu Japonia este un fapt ce reactualizează conflictul diplomatic dintre cele două ţări, încheiat în 2006.

„China solicita eliberarea imediată a căpitanului, fără impunerea altor precondiţii”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe chinez, într-o declaraţie făcută duminică, după decizia curţii chienze. „Dacă Japonia acţionează în ciudă acestei solicitări şi decide să facă o greşeală după altă, China va adopta contra-măsuri puternice iar Japonia va suporta consecinţele”.

China a suspendat deja schimburile bilaterale la nivel provincial şi ministerial, după cum se arată în declaraţia ministrului de Externe.

De vreme ce căpitanul a fost arestat, Beijingul a oprit, de asemenea, discuţiile privind noi zboruri între cele două ţări, dar şi discuţiile depsre cooperarea bilaterală în industria cărbunelui şi co-exploatarea rezervelor de gaz din estul Mării Chinei.

Oficialii guvernului japonez au insistat în mod repetat că procedurile împotrivă căpitanului chinez sunt o problemă locală şi au insistat că este nevoie de o tratare calmă a problemelor din partea Chinei.

Conform rapoartelor media japoneze, primul ministru nipon, Naoto Kan, a ţinut o întâlnire de urgenţă pentru a vedea care sunt măsurile optime în situaţia de faţă şi reacţia pe care Tokio ar trebui să o aibă la tentativele Chinei de a extrage gaz dintr-o regiune revendicată de către Japonia.

Un purtător de cuvânt al ministerului de externe a declarat vineri: „China deţine suveranitate deplină şi drepturi de jurisdicţie asupra rezervelor de gaz din Chunxiao iar activităţile Chinei în această regiune sunt complet rezonabile şi legale”.

China are dispute îndelungate cu mulţi dintre vecinii săi, incluzând Japonia, India, Taiwan şi numeroase naţiuni din sudul Asiei.

În ultimii ani, pe măsură ce China a devenit mai bogată şi mai puternică, a abordat disputele într-un mod mai direct şi mai agresiv decât în trecut.

Sâmbătă, grupuri de protestatari chinezi s-au adunat în faţă ambasadei japoneze sin Beijing şi în faţă consulatului japonez din Shanghai, strigând sloganuri împotrivă acţiunilor japoneze.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă