Conducerea Uzinelor de Constructii de Masini (UCM) Resita acuza institutiile statului de birocratie si necunoastere a realitatii, dupa ce AVAS a facut public faptul ca societatea ar avea inca datorii istorice neonorate, de 2.700 de miliarde lei vechi. Reprezentantii uzinei au infirmat statisticile prezentate de Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului, atragand atentia ca informatiile vehiculate au creat grave prejudicii de imagine firmei si au impiedicat dezvoltarea companiei, prin blocarea accesarii unor credite de finantare.
In decembrie 2003, UCM trecea din portofoliul statului, in cel privat, prin achizitionarea de catre “INET Group” a pachetului majoritar de actiuni detinut de fostul Fond al Proprietatii de Stat (FPS). Protocolul incheiat cu prilejul semnarii contractului de vanzare-cumparare prevedea clauze post-privatizare atat pentru vanzator, cat si pentru noul proprietar.
La trei ani de la acest moment, conducerea companiei sustine ca Statul Roman nu si-a respectat obligatiile contractuale. Intr-un comunicat de presa transmis de reprezentantii AVAS se arata ca UCM Resita inregistra, la finele anului trecut, datorii fata de bugetul consolidat al statului de 270 de milioane de lei noi (2.700 de miliarde lei vechi). Acest comunicat contrazice, insa, afirmatiile facute de presedintele si directorul general al UCM, Adrian Chebutiu. Acesta sustinea, in luna decembrie 2006, ca societatea si-a achitat, pana la ultimul leu, si ultimele obligatii fata de bugetul statului.
Blocaj la creditele de finantare
“Cineva simte nevoia de a reveni din cand in cand asupra acestui subiect, fara sa cunoasca realitatea”, a acuzat Chebutiu. Acesta a mai precizat ca “cele 270 de milioane de lei noi reprezinta datoria companiei care urmeaza sa fie stearsa sau reesalonata, ca urmare a semnarii contractului de privatizare, in decembrie 2003.
In baza acestui document, actualul actionar majoritar si-a asumat cateva obligatii: plata pachetului majoritar de actiuni si un anume plafon de investitii de dezvoltare si de mediu, pe o perioada de sapte ani”.
Presedintele UCM Resita a mai explicat ca, la randul sau, statul, in calitate de vanzator, se obliga sa stearga datoriile majore acumulate de societate pana la privatizare. “Cu siguranta ca investitorul nu ar fi cumparat compania cu datoriile ce le avea la momentul privatizarii, sume restante acumulate in perioada in care statul detinea controlul total asupra ei. Actionariatul si managementul companiei nu gasesc nici o legatura intre aceasta suma si situatia la zi a companiei si, ca atare, tratam acest aspect ca pe o problema birocratica, dar care ne creeaza prejudicii grave de imagine”, a atras atentia directorul uzinei.
Adrian Chebutiu mai sustine ca partile au semnat ordinul comun de stergere a datoriilor acumulate de societate pana la data privatizarii, dar nu si actul aditional ce se refera la sumele restante ce nu au putut fi cuantificate la momentul emiterii documentului. Din aceasta cauza, compania nu a mai putut accesa credite de finantare.
Mai mult, desi nu poate sa aprecieze valoarea prejudiciilor create din cauza neindeplinirii de catre stat a obligatiilor contractuale, Chebutiu are convingerea ca, in felul acesta, s-a ajuns la o intarziere in dezvoltarea companiei de cel putin 25 la suta fata de cifra de afaceri inregistrata acum de societate.
In prezent, grupul de firme UCM Resita numara nu mai putin de 4.300 de salariati.