22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialConflict de interese la Guvern. RAAPPS trebuie să anuleze contractele semnate cu...

Conflict de interese la Guvern. RAAPPS trebuie să anuleze contractele semnate cu fundaţia soţului fostei şefe a Secretariatului General al Guvernului

La aproape două luni de la revocarea din funcţie a Danielei Andreescu, pe baza suspiciunilor existente la acel moment, Agenţia Naţională de Integritate a anunţat că a început demesurile de anulare a mai multor contracte încheiate de RA-APPS cu încălcarea legii.

Celebrul caz al atribuirii unui spaţiu al RA-APPS către o asociaţie la care soţul Danielei Andreescu este preşedinte şi membru-fondator a intrat într-un con de umbră după revocarea acesteia din funcţie, pe 25 noiembrie 2011. La momentul res­pectiv, cazul a ajuns la ANI care a refuzat să se pronunţe oficial înainte de a face o evaluare a situaţiei. După aproape două luni ancheta a fost finalizată, iar verdictul este de conflict de interese pentru cea care a ocupat timp de aproape trei ani funcţia de secretar general al Guvernului. „Prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative”, conform Legii nr. 161/2003.

ANI a informat-o, la începutul evaluării, pe Daniela Andreescu despre demersurile începute şi i-a cerut să prezinte, dacă doreşte, informaţii pe care le consideră necesare pentru clarificarea situaţiei. Fostul secretar general al Guvernului nu a depus nici un punct de vedere la dosarul de evaluare şi nici nu a făcut uz de dreptul la apărare. Ea doar a solicitat telefonic Inspecţiei de integritate probatoriul administrat, dar cererea i-a fost respinsă pentru că nu era în conformitate cu legea.

Am încercat să aflăm punctul de vedere al Danielei Andreescu despre concluziile ANI, însă la telefonul său a răspuns un bărbat care ne-a transmis că este plecată din localitate şi o vom putea contacta abia marţi sau miercuri. Înainte de a fi revocată din funcţie, Andreescu declarase că este nevinovată pentru că soţul nu îi este rudă.

Aviz pentru soţ

ANI a constatat că Daniela Andreescu, în calitate de secretar general al Guvernului, a încălcat dispoziţiile legale referitoare la conflictul de interese în materie administrativă, întrucât a avizat nota Regiei Autonome „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” (RA-APPS) nr. 5968/21.05.2010 privind atribuirea unui spaţiu de 105,2 mp, pentru o perioadă de un an, Asociaţiei Clubul de Pescuit Sportiv Delta Fishing. La această asociaţie, Aurel Teodorescu, soţul ei, deţine calitatea de pre­şedinte şi membru-fondator. Andreescu a mai aprobat extinderea termenului pentru acest spaţiu, de la unu la cinci ani, încălcând astfel dispoziţiile articolelor 70 şi 72 din Legea nr. 161/2003. Spaţiul respectiv este situat la parterul imobilului de pe strada Matei Basarab nr. 71, bloc L111A, sector 3, Bucureşti. Conform legii, un membru al Guvernului este obligat să nu emită acte administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu ia sau să nu participe la luarea unei decizii, în exercitarea funcţiei publice de autoritate, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său sau rudele de gradul I.

„S-a dispus iniţierea demersurilor în vederea anulării contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese. Complementar, fapta persoanei cu ­privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi inter­dicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o ­perioadă de trei ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie aba­tere disciplinară şi se sanc­ţionează potrivit reglementărilor aplicabile demn­ităţii şi funcţiei respective”, a precizat conducerea ANI.

Cele mai citite

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova: Azi am trecut într-o nouă etapă

Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova. Premierul Dorin Recean: Azi am trecut într-o nouă etapă, care ne apropie semnificativ de...

Viktor Orban „a recidivat”: În 2013, în România, a murit un om după un accident cu o mașină din coloana oficială

Accidentul a avut loc în timp ce coloana oficială a lui Viktor Orban gonea spre aeroportul din Stuttgart. Cum se întâmplă în astfel de...

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova: Azi am trecut într-o nouă etapă

Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova. Premierul Dorin Recean: Azi am trecut într-o nouă etapă, care ne apropie semnificativ de...
Ultima oră
Pe aceeași temă