13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialConferinţă internaţională despre umorul în politică

Conferinţă internaţională despre umorul în politică

La Galaţi are loc o manifestare academică pe o temă incitantă, conexiunea dintre umor şi politică. „International Conference on Humour in Conventional and Unconventional Politics” (Conferinţa Internaţională de Umor în Politicile Convenţionale şi Neconvenţionale), aflată acum la cea de a doua ediţie, este organizată de Catedra de Litere din cadrul Universităţii Dunărea de Jos, în colaborare cu The International Society for Humour Studies (Societatea Internaţională pentru Studiul Umorului), din Marea Britanie.

„Cu această ocazie, vom cerceta, vom vedea ce se întâmplă cu umorul politic în ziua de azi, în vremuri de criză, în vremuri de restrişte. Exact ceea ce, poate v-aţi întrebat cu toţii, dacă mai putem râde, dacă nu mai putem râde, dacă râdem – de ce râdem, dacă nu râdem, la fel, de ce nu râdem, astfel încât să ne facem o părere obiectivă asupra fenomenului ca întreg”, a declarat unul dintre organizatori, conf. dr. Diana Elena Popa, de la Catedra de Litere a Universităţii „Dunărea de Jos”. La conferinţa de la Galaţi participă 25 de profesori universitari şi cercetători din Statele Unite, Marea Britanie, Grecia, Estonia şi Polonia, care vor conferenţia despre legăturile dintre umor şi politică, importanţa umorului în tehnica discursului politic, dar şi despre tehnicile şi speciile umorului, de la bancuri la pamflet politic. Printre participanţi se află profesori şi cercetători de la universităţi occidentale cu renume, printre care sociologul Christie Davies, de la Universitatea Reading din Marea Britanie, Salvatore Attardo şi Lucy Pickering, de la Universitatea din Texas, Statele Unite. „Oricât de grele ar fi vremurile acum, ne place să ne amuzăm.

Am râs şi înainte, în vremuri mult mai grele. Trebuie doar să ieşiţi din această clădire şi veţi vedea oameni râzând, însă la o conferinţă despre umor nu veţi vedea pe nimeni râzând”, a declarat profesorul Christie Davies, preşedintele International Society for Humour Studies.

Un eveniment unic în Europa de Est

Prima ediţie a conferinţei de la Galaţi, organizată în 2008, a preluat exeperienţa unei şcoli de vară dedicată unor astfel de dezbateri. Înfiinţată în 2001 de prof. dr Willibald Ruch, şcoala de vară şi-a desfăşurat activitatea în Marea Britanie, Germania şi Elveţia. Conferinţa organizată în 2008 la Galaţi a fost o premieră pentru Europa de Est. Umorul politic, ca temă de studiu, a fost analizat şi dezbătut de 35 de invitaţi, din Marea Britanie, Hong Kong, China, Belgia, Elveţia, Estonia, Finlanda, Franţa, Italia, Spania, Israel şi România. Printre cei care au conferenţiat atunci despre politică şi umor, s-au numărat profesorii Willibald Ruch, de la Universitatea din Zurich, Jessica Milner Davis, de la Universitatea din Sydney, Australia, Graeme Ritchie, de la Universitatea din Aberdeen şi Christie Davies, de la Universitatea Reading, din Marea Britanie. Cu un astfel de portofoliu, al participării unui număr foarte mare de redutabili specialişti în domeniu la cele două ediţii organizate până acum, conferinţa de la Galaţi are toate premisele pentru a deveni un eveniment academic important pentru clarificarea legăturilor dintre umor şi politică.   

Umorul analizat cu foarte multă seriozitate

Temele abordate la o astfel de conferinţă sunt foarte bine conturate din punctul de vedere al cercetării academice. Spre exemplu, sunt teme referitoare la evoluţia sincronică şi diacronică a conceptului şi terminologiei aferente umorului, teoriile clasice ale umorului, a incongruenţei, a superiorităţii şi a eliberării nervoase. Printre clasicii citaţi frecvent în dezbateri se află Aristotel, Freud, Bergson, Koestler, dar şi autori mai puţin cunoscuţi publicului român, cum ar fi spre exemplu Beattie. Conferinţa de la Galaţi se va încheia joi, în prima zi a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare de pe 9 decembrie. Ieri a avut loc ceremonia decernării profesorului Christie Davies a titlului de „Doctor Honoris Causa” al Universităţii „Dunărea de Jos”. 

Cele mai citite

A intrat cu o armă în sediul AUR din Drobeta Turnu Severin. Bărbatul a fost reținut

Un bărbat a intrat cu pistolul în sediul AUR din Drobeta Turnu Severin, acesta fiind reținut ulterior de polițiști. Individul a pus arma pe...

Român găsit vinovat de comiterea unei crime de o instanță din Anglia

Un român care trăiește în Anglia a fost găsit vinovat de o instanță de judecată din Londra pentru comiterea unei crime. Sabin Manda (32...

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...
Ultima oră
Pe aceeași temă