18.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialConexiunea Burci-Necolaiciuc ajunge in instanta

Conexiunea Burci-Necolaiciuc ajunge in instanta

Mihai Necolaiciuc, fost director general al CN CFR, a fost trimis in judecata de catre procurorii anticoruptie intr-un nou dosar penal in care este acuzat ca a prejudiciat compania feroviara a statului cu 34,5 milioane de euro. Devalizarea CFR s-a facut prin contracte incheiate preferential cu firme private. Intre beneficiarii contractelor semnate de Necolaiciuc se afla si firma Servtrans, controlata de Cristian Burci, care a primit de la CFR cu titlu gratuit 10 locomotive si 150 de vagoane noi. Mihai Necolaiciuc va fi judecat pentru trei infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata si pentru utilizarea subventiilor statului in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate.

 

Alaturi de Necolaiciuc vor fi judecati si fostul director comercial al CFR Gabriel Mihail Misir, si fostul director economic Viorica Olaeru. Principalele metode de devalizare a CFR in favoarea firmelor private au fost: achizitionarea la preturi supraevaluate a unor produse inutile CFR-ului; cheltuirea subventiilor destinate reparatiilor infrastructurii CFR pe servicii (paza si protectie) sau pe bunuri inutile (butasi de trandafiri); vanzarea ca fier vechi a peste 1.000 de locomotive si 23.000 de vagoane, desi unele dintre ele aproape noi. Cele mai favorizate firme private au fost insa cele care au primit cu titlu gratuit zestrea noua a CFR, printre care se afla si firma Servtrans, controlata de Cristian Burci. Pentru recuperarea prejudiciilor s-a pus sechestru doar pe bunurile celor trei directori CFR trimisi in judecata. Mihai Necolaiciuc se sustrage judecatii, fiind cautat cu mandat international de arestare.

Fostul director general al Companiei Nationale a Cailor Ferate Romane, Mihai Necolaiciuc, a fost deferit justitiei marti, procurorii anticoruptie acuzandu-l de prejudicierea companiei feroviare cu peste 34 de milioane de euro.
Potrivit procurorilor, Mihai Necolaiciuc, alaturi de doi fosti subordonati, a schimbat in perioada 2001-octombrie 2003 destinatia unor subventii de stat in valoare de 4.123.829 RON, bani alocati reparatiilor capitale la infrastructura feroviara. Banii au fost folositi de "tarul" Necolaiciuc pentru plata unor delegatii in tara si in strainatate, pentru achizitionarea de dictionare si pentru reparatii la case de odihna. Fostul director a achizitionat si trandafiri in valoare de jumatate de miliard de lei vechi. Conform procurorilor, aceasta nu este singura isprava a lui Necolaiciuc. In perioada 2002-2004 inculpatul a scos nelegal din functiune si a vandut la fier vechi 23.000 de vagoane si 1.059 de locomotive necasate si neevaluate. Numai prin acest "tun" patrimoniul companiei a fost prejudiciat cu suma de 17.659.042 RON.

Activitatile de achizitii si valorificari s-au efectuat prin S.C. BURSA ROMANA DE MARFURI S.A., societate care la acel moment nu era autorizata de CNVM ca bursa pe piata reglementata de marfuri.
Jaful de la CFR a continuat, astfel ca in iulie 2001 Necolaiciuc a semnat doua contracte de comodat prin care a oferit 10 locomotive si 150 de vagoane catre un operator privat. Potrivit documentelor procurorilor, acest operator feroviar privat este firma SERVTRANS SA, controlata de Cristian Burci. Aceste bunuri fusesera cumparate cu credit extern pentru CFR, cu scopul de a face unele economii si de a valorifica un credit destinat reabilitarii coridorului feroviar IV paneuropean.

Conform procurorilor, ceilalti inculpati din dosar, directorii subordonati Gabriel Mihai Misir si Viorica Olaeru, ar fi traficat resursele financiare si activele companiei in folosul unor societati comerciale private, in dauna patrimoniului companiei si a resurselor acesteia. "Astfel, compania, invocand in fals urgente in aprovizionare, a achizitionat in mod nelegal produse inutile la preturi supraevaluate si in cantitati mai mari decat era necesar, de la mai multi furnizori privilegiati, pe care i-a ales cu incalcarea legislatiei in vigoare si prin proceduri neconcurentiale", se arata intr-un comunicat al DNA. Prejudiciul total cauzat companiei este de 34,5 milioane de euro.
In luna februarie 2005 Necolaiciuc a fugit din tara, fiind dat in urmarire prin Interpol. Din anul 2007 pe numele sau exista un mandat european de arestare. Fostul director de la CFR a mai fost trimis in judecata intr-un dosar, prejudiciul fiind stabilit la 18 milioane de euro.
Dosarul a fost inaintat instantei Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti.

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă