Premierul italian Romano Prodi a semnat ieri la Moscova un acord privind constructia gazoductului rusesc "South Stream", concurent al proiectului "Nabucco", sustinut de SUA si UE, ce ar tranzita Romania.
Deja-vu european: un premier de stanga, o conducta submarina a Gazpromului, interese regionale subminate. Nu este vorba de Germania si Gerhard Schröder, care in 2005 semna acordul privind construirea gazoductului North Stream pe sub Marea Baltica, pentru ca la cateva luni sa obtina un loc in board-ul director al Gazpromului. De data aceasta, este chiar Romano Prodi, fost presedinte al Comisiei Europene, actual premier al Italiei. Conducta se cheama "South Stream" si este raspunsul Gazprom la proiectul "Nabucco" sustinut de SUA si de Comisia Europeana ca ruta alternativa la reteaua ruseasca de distributie de gaze naturale. Cu o capacitate de 30 miliarde de metri cubi, "South Stream" va trece pe sub Marea Neagra si va uni Rusia de Bulgaria, de unde un tronson va merge spre Austria si Slovenia via Serbia, iar un altul catre sudul Italiei. Rusia si Bulgaria urmeaza sa semneze un acord similar in luna ianuarie 2008. Proiectul a fost anuntat in iunie la Forumul energetic de la Zagreb si avanseaza mult mai rapid decat proiectul Nabucco. Comisarul european pentru Energie Andris Piebalgs se intalneste azi cu coordonatorul UE pentru Nabucco, Jozias van Aartsen.
Gazprom cumpara terminalul OMV
Chiar daca Nabucco s-ar construi pana in 2015, asa cum anunta luni comisarul pentru Energie Andris Piebalgs, terminalul la care va ajunge conducta in Austria va fi controlat si de Gazprom. Dupa un memorandum de principiu semnat intre Putin si guvernul austriac in septembrie, atat vicepresedintele Gazprom, Alexander Medvedev, cat si directorul general al terminalului OMV de la Baumgarten, Harald Wüstrich, au anuntat ca Gazprom va prelua in saptamanile urmatoare 50% din actiunile la Baumgarten. "Prin aceasta mutare, OMV ameninta sa torpileze conducta Nabucco, desi este partener principal in acest proiect, dar si un partener deschis seductiei Kremlinului", comenteaza analistul Vladimir Socor.