6.3 C
București
vineri, 29 noiembrie 2024
AcasăSpecialConducerea Universitatii "Dunarea de Jos", cu dosarul la DNA

Conducerea Universitatii „Dunarea de Jos”, cu dosarul la DNA

Universitatea de stat „Dunarea de Jos” din Galati este, cu putin timp inainte de organizarea examenelor de admitere, in mijlocul unui scandal aprins, cu cauze ceva mai vechi, din vremea cand rector al Universitatii era prof. univ. dr. Emil Constantin. Rectorul ce i-a urmat in functie, prof. univ. dr. Alexandru Epureanu, si-a prezentat demisia in urma cu cateva zile, iar in pozitia de rector interimar a revenit profesorul Constantin.

Universitate cu doi rectori?!

Profesorul Alexandru Epureanu a devenit rector al Universitatii „Dunarea de Jos” in anul 2004, cu sprijinul lui Emil Constantin, care nu mai putea candida pentru un nou mandat. Constantin a trecut pe pozitia de prorector si a continuat sa conduca de facto universitatea prin autoritatea pe care si-a arogat-o in fata profesorului Alexandru Epureanu si prin influenta pe care o detinea in Universitate. Un simplu exemplu: pe data de 3 noiembrie 2004, rectorul Alexandru Epureanu a mandatat jurista Universitatii, Doina Udrescu, sa reprezinte institutia intr-un proces, dar a doua zi decizia i-a fost „taiata” de prorectorul Emil Constantin, care, pentru prezentarea la acelasi termen de proces, a incheiat contract in numele universitatii cu cabinetul de avocatura „Liliana Onisor”, careia universitatea i-a platit pe loc un onorariu de… 45 milioane de lei! Nu ar fi singurul exemplu. De fapt, rectorul Epureanu a „mostenit” multe de la fostul rector. Unele dintre cadrele didactice ne-au relatat ca titlurile de profesor universitar au fost acordate pe banda rulanta, iar aceasta inflatie a supus bugetul Universitatii la eforturi salariale foarte mari. Se pare ca, dupa ce s-a mai vazut hartuit si de executorul judecatoresc pentru punerea in aplicare a unei sentinte in procesul pierdut de Universitate cu un student exmatriculat abuziv de rectorul Emil Constantin, fiind si pasibil de a plati daune de sute de milioane, profesorul Alexandru Epureanu a preferat sa renunte la functia de rector.

Dosar la DNA

Conducerea Universitatii „Dunarea de Jos” are si un motiv de mare neliniste, adica nici mai mult, nici mai putin decat un dosar la DNA, pentru gestionarea unor fonduri europene. Procurorul-sef al DNA Galati, Cezarina Bamboi, a confirmat existenta dosarului fara sa ofere prea multe amanunte: „Sesizarea a ajuns la noi dupa ce o comisie guvernamentala care are in atentie gestionarea fondurilor europene ne-a sesizat”.

Joaca cu executorul judecatoresc

O situatie scandaloasa, ce dureaza de patru ani, a maculat si mai mult imaginea universitatii galatene. In februarie 2002, pe fondul conflictelor dintre Liga Studentilor si Comitetul din Campusul Universitar, rectorul Emil Constantin a obtinut exmatricularea liderului de opinie al caministilor, Radu Stefanut, care acum era student la Marketing, dupa ce in 2001 absolvise Ingineria Tehnologica. Studentul a deschis actiune in justitie impotriva exmatricularii, iar in toamna aceluiasi an s-a inscris la Drept, tot in cadrul Universitatii „Dunarea de Jos”. Rectorul Constantin a obtinut exmatricularea lui Radu Stefanut si de la Facultatea de Drept, iar studentul a atacat in justitie si aceasta decizie. Procesele au durat cativa ani, au fost stramutate, la cererea studentului, la Curtile de Apel de la Alba Iulia si Bacau si instantele au dat dreptate studentului. Cu toate ca are jurista angajata si o sumedenie de oameni din sistem cu contracte de colaborare la Facultatea de Drept, Universitatea a tocat sute de milioane pe contractele cu avocatii. In acest caz, a fost si tarasenia cu plata a 45 de milioane, cat salariile nete ale catorva profesori, pentru prezentarea avocatului la un singur termen de proces. De altfel, pierdut de Universitate. Pe 5 noiembrie 2004, instanta de la Curtea de Apel Alba Iulia, prin sentinta definitiva si irevocabila, a obligat Universitatea la reinmatricularea studentului, fixand pentru fiecare zi de neaplicare a sentintei, daune de 500.000 lei. Executorul judecatoresc a descins de mai multe ori la universitate, dar nu a fost primit, se pare ca tot la influenta prorectorului Constantin. Saptamana trecuta, pe 5 iunie, executorul judecatoresc Laura Munteanu a facut o noua descindere la Universitate. De aceasta data, a fost primita de rectorul Alexandru Epureanu si i-a pus in vedere ca daunele ce trebuie platite studentului au ajuns la 273,5 milioane lei. Daca universiatea nu va plati daunele, atunci suma ar putea fi platita de rectorul acesteia. Trei zile mai tarziu, rectorul Alexandru Epureanu a demisionat, motivand ca are alte activitati de coordonat si nu isi mai permite sa acorde timp activitatii de rector. Universitatea a mai atacat printr-o gaselnita avocateasca, motivand ca nu a pus in practica sentinta CA Alba Iulia pentru ca studentul nu a cerut reinmatricularea! Ca si cum studentul ar fi deschis actiune in justitie doar ca sa se afle in treaba!? Acum, instanta de la Tribunalul Galati urmeaza sa se pronunte in privinta acestei cereri. Notabil este ca universitatea a mai pierdut un proces cu un student exmatriculat, fiind obligata sa ii plateaca lui Laurentiu Maxim daune de 200 de milioane.

Ministerul Autonomiei

In timpul unei vizite efectuate la Galati, l-am intrebat pe ministrul Educatiei, Mircea Hardau, daca in conditiile lipsei de resurse bugetare din invatamant este normal ca o universitate de stat, care are jurist angajat, sa plateasca unui avocat 45 de milioane pentru jumatate de ora de reprezentare intr-un proces. Ministrul Educatiei ne-a raspuns ca este posibil, motivand cu respectul sau pentru autonomia universitara.

Cele mai citite

FCSB obține un punct crucial în Europa League și a rezistat în 10 oameni împotriva lui Olympiacos!

FCSB a remizat 0-0 cu Olympiacos pe Arena Națională, într-un meci în care roș-albaștrii au jucat în inferioritate numerică timp de peste 20 de...

Votul din 1 Decembrie: O decizie crucială pentru stabilitatea financiară a României

Cum poate influența stabilitatea politică ratele la credite Românii cu credite bancare se confruntă cu noi presiuni financiare generate de incertitudinea politică. În contextul ultimelor...

Sauna cu infraroșu: Cât de sigură este și cum să o folosești corect?

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă