5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialConducerea Universitatii din Galati refuza investitii de 12 miliarde

Conducerea Universitatii din Galati refuza investitii de 12 miliarde

Seriozitatea initiativei nostalgicilor, care au hotarat sa investeasca in relansarea clubului de fotbal Politehnica Galati spre vechiul standard al performantelor, este garantata de modul in care a evoluat echipa in ultimele doua editii de campionat, dar si de faptul ca, desi au evoluat intr-un esalon inferior, jucatorii au beneficiat de conditii de pregatire de nivelul primei divizii.

Din pacate, intentia de a se realiza o asociere intre club si Universitatea Dunarea de Jos din Galati, in baza careia, prin investitii de 12 miliarde, ar urma sa fie reabilitat fostul stadion al Politehnicii din campusul universitar, s-a lovit de refuzul conducerii universitatii, motivat de un drob de sare pe care l-am numi „sindromul Tiriac”.

Relansare serioasa, cu ambitii mari

In ultimele doua sezoane echipa, reinfiintata prin preluarea unei echipe din campionatul judetean, si-a indeplinit obiectivele, doua promovari succesive, ajungand acum in Divizia C, cu obiectivul ca in editia urmatoare sa promoveze in B, unde sa se plaseze in prima parte a clasamentului. Iar de acolo, alte obiective.
Antrenorul Dinu Filip, fost component al Politehnica/CSU Galati, considera ca obiectivele sunt realizabile: „Insa ne trebuie foarte multa munca. Avem un lot bun, constiincios si foarte cuminte. Sa stiti ca, din intreg campionatul, jucatorii nostri au aratat cel mai mare respect fata de arbitri si adversari, aceasta fiind una dintre componentele de baza ale unei formatii care vrea performanta. Si, poate cel mai important lucru, aproape toti baietii urmeaza o scoala. Vrem sa aratam ca se poate face un fotbal mai bun cu oameni care joaca inteligent”. Palmaresul ultimei promovari este demonstrativ pentru ambitiile jucatorilor, antrenorilor si conducatorilor clubului. Politehnica s-a situat pe primul loc, la 15 puncte distanta de ocupanta locului 2, pierzand doar doua meciuri si realizand un singur egal. Din cei 25 de jucatori ai lotului, 14 sunt studenti. VIP-urile echipei sunt doi componenti ai Otelului Galati: Vali Stefan, care e si jucator, capitan si antrenor in teren, si Sorin Haraga. Antrenorul Dinu Filip spune ca Vali Stefan si Haraga sunt foarte importanti in mecanismul echipei: „Poate credeti ca Vali si Sorin vin la echipa ca sa joace pentru distractie, insa va asigur ca nu este asa! Avem patru antrenamente pe saptamana si ei sunt primii. Vin si se pregatesc cot la cot cu ceilalti baieti si, mai mult, joaca cu o ambitie extraordinara. Pur si simplu baietii au ce invata de la ei, sunt adevarati profesionisti!”. Toti jucatorii sunt angajati cu contract de munca, fiecare primind un salariu lunar de 3,5 milioane, la care se adauga primele de joc, de la 800.000 pentru o victorie acasa la un milion si jumatate pentru o victorie in deplasare. In plus, ei au beneficiat de conditii de cazare si hrana la nivelul primei divizii, urmand ca, spre exemplu, stagiul de pregatire pentru noul sezon fotbalistic sa se desfasoare la Busteni. Vicepresedintele Politehnicii, Constantin Dumitriu, declara ca urmeaza sa fie infiintat si un centru de copii si juniori al clubului.

Conducerea Universitatii refuza modernizari de 12 miliarde

Pentru ca Politehnica nu are un stadion, nostalgicii care au investit in relansarea echipei au luat in calcul faptul ca cea mai buna varianta ar fi reabilitarea fostului stadion al Politehnica/CSU din campusul studentesc, fostul „Portul Rosu”, care este in proprietatea Universitatii Dunarea de Jos. Dupa dezintegrarea echipei de fotbal, conducerea Universitatii nu a mai avut nici motive, nici bani pentru a investi in stadion, care acum a ajuns in paragina. Investitorii de la Politehnica au propus conducerii Universitatii Dunarea de Jos o asociere pentru modernizarea stadionului, in care ei ar ur-ma sa investeasca 12 miliarde de lei. In proiectul investitiei ar urma ca, pe langa refacerea terenului si montarea scaunelor si instalatiilor necesare sau reabilitarea tribunei oficiale si vestiarelor, sa fie amenajat si un teren secundar cu suprafata sintetica si altul cu bitum, pentru antrenamente. In prima instanta, investitia ar fi de cel putin 5 miliarde, pentru aducerea stadionului la indeplinirea conditiilor pentru Divizia B, adica refacerea terenului si montarea a 1.000 de scaune. Universitatea din Galati ar avea de castigat, pentru ca ar fi modernizata una dintre bazele sale sportive, la care ar avea acces si studentii de la Facultatea de Educatie Fizica si Sport. Dar, dupa ce, initial, rectorul si prorectorii de la UDJG au fost de acord cu acest proiect, acum rectorul Alexandru Epureanu a inceput sa tergiverseze un raspuns clar, ceea ce anunta probabil refuzul. Motivatia pare sa fie cea lansata de jurista universitatii, Doina Udrescu, la una din discutii: „Sa nu patim ca la Tiriac!”. Evident ca o buna negociere a intereselor universitatii si un contract de negociere clar ar elimina orice riscuri, dar, desi are in subordine o intreaga Facultate de drept, conducerea Universitatii Dunarea de Jos se teme de drobul de sare. Solutia ar fi cea oferita de primarul Galatiului, Dumitru Nicolae, ca si Politehnica sa joace pe Stadionul Dunarea, care apartine municipalitatii. Dar, cum pe „Dunarea” joaca si divizionara B Dunarea Galati, si Otelul Galati, al carui stadion este inca inutilizabil din cauza ca patronii indieni ai clubului au comandat montarea unei instalatii ultramoderne de irigare a gazonului, asta ar insemna ca pe stadionul Dunarea sa joace toate cele trei echipe divizionare ale Galatiului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă