Condoleezza Rice soseste azi la Ankara in incercarea de a aplana criza kurdo-turca. Oficialii turci spun ca o incursiune in nordul Irakului n-ar fi o "invazie".
Secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, soseste azi la Ankara pentru a-i convinge pe oficialii turci sa nu demareze o operatiune militara in nordul Irakului impotriva rebelilor kurzi. Insa ministrul de Externe turc, Ali Babacan, a declarat ieri ca "orice atac dincolo de frontiera ar avea ca tinta bazele teroriste si n-ar fi o invazie".
Babacan a anuntat ca intalnirea de luni dintre premierul Recep Tayyip Erdogan si presedintele George W. Bush la Casa Alba "va determina pasii pe care-i va urma Turcia".
O incursiune a Turciei in Irak ar pune SUA intr-o pozitie delicata fata de aliatii sai: guvernul de la Bagdad si guvernarea autonoma a kurzilor irakieni. "Noi, desigur, nu am dori ca Turcia sa lanseze operatiuni militare proprii dincolo de granita, pentru ca in mod evident sunt deja destule probleme in Irak", a spus ieri la Viena subsecretarul de stat Nicholas Burns. Guvernul de la Ankara este insa frustrat de lipsa de actiune a guvernarii kurzilor irakieni impotriva rebelilor. "Avem dubii fata de sinceritatea administratiei din nordul Irakului in lupta impotriva organizatiei teroriste", a spus Babacan, adaugand ca guvernul sau a adoptat deja sanctiuni economice care vizeaza rebelii PKK din nordul Irakului.
Regiunea din nordul Irakului este puternic dependenta de importurile de hrana din Turcia, precum si de investitiile turce in constructii si electricitate.
» PKK ii santajeaza pe kurzi
Kurzii imigranti din Germania sunt amenintati si obligati sa finanteze Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Potrivit Oficiului german pentru protejarea Constitutiei, cei aproximativ 600.000 de kurzi care traiesc pe teritoriul german contribuie anual cu "cateva milioane de euro" la miscarea subversiva. Kurzii stabiliti de multi ani in Germania pot fi presati sa dea bani daca mai au rude in sud-estul Anatoliei, sutine Michael Pohly, expert al Institutului pentru istoria si cultura Orientului Mijlociu din Berlin. Potrivit serviciilor de informatii turce, PKK aduna anual aproximativ 300 de milioane de dolari, iar anul trecut ar fi cheltuit 15 milioane de dolari pentru achizitionarea de arme, in special in Irak.