Castigatorul Petre Ilias nu a publicat nici un articol in reviste cotate ISI (recunoscute de comunitatea stiintifica internationala). Candidatul respins Vlad Timofte a publicat 12 astfel de articole, un al treisprezecelea fiind de curand acceptat.
Comisia de examinare a fost compusa din profesor doctor Ion Chitescu (presedintele comisiei si decan al Facultatii de Matematica), conferentiar doctor Grigore Gheorghe, conferentiar-doctor Eugen Campu si conferentiar-doctor Radu Miculescu. Dintre acestia, decanul are 10 articole cotate ISI. Ceilalti trei membri ai comisiei, precum si candidatul Petre Ilias au o activitate stiintifica incomparabil mai mica decat Vlad Timofte, cel care a pierdut concursul. Profesorii Grigore Gheorghe si Eugen Campu au fiecare cate un articol ISI publicat, iar Ilias Petre si Radu Miculescu nici unul. Asadar, trei din cei patru membri ai comisiei de concurs au, impreuna, doua articole publicate in reviste recunoscute pe plan international.
Corigenti la transparenta
In final, comisia de examinare l-a declarat castigator pe profesorul Ilias. Vlad Timofte sustine ca atunci cand si-a anuntat intentia de a se inscrie la concurs, seful comisiei, decanul Ion Chitescu, ar fi declarat: "Postul este pentru Ilias, iar eu dezaprob categoric intentia ta de a te inscrie la acest concurs".
Rezultatul concursului nu a fost facut public. "Nu mi s-a trimis nici o hartie in care sa mi se explice decizia luata. Am fost nevoit sa dau telefon la facultate pentru a afla rezultatul, ca dosarul meu a fost respins, iar Ilias a castigat concursul", spune Vlad Timofte.
Acesta a depus o contestatie adresata Senatului Universitatii pe 29 ianuarie, in care reclama faptul ca activitatea stiintifica a contracandidatului sau este inferioara. Profesorul Timofte anexeaza si listele cu publicatiile candidatilor, asa cum reiese de pe site-ul MathSciNet dedicat monitorizarii publicatiilor matematice din intreaga lume. Rezultatul: 17 articole recunoscute pentru Timofte. In aceasta baza de date Petre Ilias nu este de gasit.
Decanul recunoaste inferioritatea castigatorului
Raspunsul Senatului la contestatie – desi contine unele inadvertente – admite ca a desemnat drept castigator al concursului persoana mai slab pregatita profesional. "Contestatia domnului Timofte a fost prezentata in Senatul Universitatii din Bucuresti. Domnul decan prof. dr. Ion Chitescu a prezentat punctul de vedere al Comisiei si al Consiliului, evidentiind consideratiile care au stat la baza aprecierii activitatii celor doi candidati: candidatul care contesta – dl Timofte – are 15 (n.red. – este vorba de 17) lucrari publicate in total. La varsta de 38 de ani (n.red. – 36), avea doua articole (n.red. – 3) publicate. A fost asistent al facultatii timp de zece ani, dar in 2000 a parasit, fara explicatii, pozitia de asistent. A revenit in tara in luna august a anului 2006, dar nu a solicitat nimic facultatii (n. red. – Vlad Timofte sustine ca in luna iulie si-a anuntat intentia de a reveni la Universitatea din Bucuresti). Contracandidatul – dl Ilias -, in varsta de 38 de ani, are trei lucrari publicate (n.red. – acestea nu au fost gasite in nici o baza de date recunoscuta stiintific), a beneficiat de mai multe burse in strainatate. Comisia a apreciat faptul ca este un tanar de perspectiva, a participat la numeroase cursuri, desfasurand activitati complete care au venit in sprijinul Universitatii. A avut, de asemenea, oferte avantajoase din partea Institutului de Petrol si Gaze din Ploiesti, dar nu a parasit facultatea, aceasta fiind un alt punct de sustinere a activitatii dansului. Senatul Universitatii a validat hotararea comisiei de concurs si a consiliului si a decis ca postul de lector sa fie ocupat de domnul Ilias Petre Sorin", se arata in procesul-verbal al sedintei Senatului Universitatii Bucuresti din 1 februarie 2007. Altfel spus, comisia a apreciat atasamentul domnului Ilias fata de facultate in detrimentul pregatirii superioare a lui Vlad Timofte.
Performanta stiintifica aruncata la cos
Vlad Timofte a ocupat timp de zece ani postul de asistent la Catedra de Analiza a Facultatii de Matematica. "Prin 2000, am avut sentimentul ca o sa ma invechesc si ca trece vremea pe langa mine. Printr-o conjunctura fericita am reusit sa plec la Ecole Federale de Lausanne intr-un stagiu postdoctoral. Am predat ca asistent si am facut cercetare. De atunci am publicat 13 articole ISI, ultimul fiind de curand acceptat. Din 2005, am fost acceptat la University of Mississippi in SUA ca visiting professor", spune Vlad Timofte.
Anul trecut a decis sa se intoarca in Romania. Examenul – care a avut loc in ianuarie – a constat in predarea unui curs de specialitate, proba la care ambii candidati s-au descurcat foarte bine. A doua proba a reprezentat-o analizarea dosarului de concurs, unde o importanta capitala o aveau numarul de articole publicate si studiile facute.
Universitatea Bucuresti a girat nedreptatea
Ion Chitescu, decanul facultatii de matematica si seful comisiei de examinare, a incercat sa explice aceasta optiune. "La aceasta chestiune va dau un raspuns scurt si el va fi lamuritor. Comisia de concurs a dat verdictul cu 4-0 pentru domnul Ilias.
Decizia comisiei a fost analizata si aprobata de Consiliul Facultatii de Matematica si Informatica si in luarile de cuvant nu a existat nici un fel de obiectie pentru acest verdict. Dupa regulile existente, Universitatea Bucuresti este, pentru astfel de concursuri, organismul suprem. La Senat a fost depusa o contestatie de catre candidatul care a pierdut concursul. Ea a fost analizata si respinsa in unanimitate in sedinta Senatului dupa care, tot in unanimitate, Senatul a validat rezultatul. Procedural, nu mai exista nici un fel de cale de atac, iar chestiunea este complet inchisa. Orice fel de discutie dupa ce v-am prezentat faptele constituie o punere la indoiala atat a obiectivitatii, cat si a competentei Facultatii de Matematica si a Senatului Universitatii din Bucuresti. Consider ca datele pe care vi le-am furnizat sunt suficiente si voi inchide discutia. Nu mai am nimic de adaugat."
In pofida insistentelor noastre, decanul a refuzat sa raspunda la orice fel de intrebare. Pentru acuratetea informatiei, trebuie mentionat ca decizia Senatului in favoarea lui Ilias nu a fost unanima si patru cadre didactice au votat in favoarea lui Vlad Timofte.
La randul sau, Petre Ilias a refuzat sa ne precizeze in ce reviste a publicat articolele invocate si numarul acestor articole.
"Legea este de partea mea. Cu ce autoritate morala ma intrebati dumneavoastra despre rezultatul acestui concurs?", ne-a chestionat proaspatul lector, dupa care a refuzat orice dialog.