15 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialConcerte si expozitii

Concerte si expozitii

Duke Ellington Orchestra

Pe 25 aprilie 2010, ora 20.30, la Sala Palatului, Duke Ellington Orchestra continua sa scrie istoria jazzului. Duke Ellington, "un talent suprem", cum il numea criticul Alistair Cooke in 1983, este parintele a numeroase inovatii in muzica de jazz: a fost primul care a folosit vocea umana ca pe un instrument muzical, fara cuvinte, punand accentul pe contrastul dintre notele inalte si cele joase, folosind in mod frecvent tonali­tatile de blues, intr-un stil numit "jungle music"; a contribuit la inaugurarea erei swing a jazzului prin melodia "It don’t Mean a Thing", in 1943; este unul dintre pionierii jazzului si alaturi de Louis Armstrong a contribuit la transformarea acestui stil de muzica, dintr-o forma de divertisment, intr-o reala expresie artistica. De-a lungul vietii a scris mii de cantece si compozitii, de la jazz la muzica religioasa si chiar muzica clasica. A compus muzica pentru patru filme si a cantat alaturi de faimosi artisti precum John Coltrane, Louis Armstrong, Frank Sinatra, Ella Fitzgerald.
Castigator a 13 premii Grammy, Duke Ellington este apreciat astazi pentru indrazneala cu care a extins granitele jazzului mai mult decat oricare alt muzician, fara a renunta catusi de putin la adevarata esenta a acestei muzici. Cea mai mare rea­lizare a sa ramane insasi orchestra care ii poarta numele. Infiintata in anul 1923, de chiar Duke Ellington, orchestra este alcatuita din 16 instrumentisti, printre care si Barrie Lee Hall, un veteran al formatiei. Astazi, orchestra este condusa din nou de un Ellington, Paul Mercer, nepotul marelui Duke, si cuprinde atat tineri interpreti, cat si veterani ai vechii trupe conduse de Duke Ellington. Biletele pot fi procurate din magazinele Vodafone, Germanos, librariile Carturesti si online de pe www.eventim.ro.

Duke Ellington Orchestra
Sala Palatului (Str. Ion Campineanu nr. 28, tel. 021.315.73.72), 25 aprilie, ora 20.30. Pret bilet: 80 – 250 lei.

Concerte


LIVE JAZZ IN JANUARY

Florin Raducanu and guests
Solisti: Florin Raducanu – pian, Elena Morosanu
– vocal, Adrian Flautistu – dublu bass, Eugen Nichiteanu – tobe.
GREEN HOURS JAZZ-CAFE  (Calea Victoriei nr. 120, tel. 0788.452.485), sambata, 9 ianuarie, ora 21.00. Pret bilet: 15 lei.   

ORCHESTRA SIMFONICA SI CORUL FILARMONICII "GEORGE ENESCU"
Dirijori: Florentin Mihaescu, Iosif Ion Prunner.
Solisti: Florin Paul, Irina Iordachescu, Stefania Bolos, Mihai Bogdan.
In program: Sibelius – Concertul pentru vioara, Haydn – Theresienmesse.
ATENEUL ROMÂN – Sala Mare (Str. Franklin nr. 1, tel. 021.315.68.75), joi, 7 ianuarie, vineri, 8 ianuarie, ora 19.00. Pret bilet: 16 – 40 lei.

AIDA
Dirijor: Iurie Florea.
Solisti: Marius Bolos, Ecaterina Tutu, Mariana Colpos, Daniel Magdal, Horia Sandu, Eugen Se­cobeanu, Liviu Indricau, Madeleine Pascu.
OPERA NATIONALA BUCURESTI (Bd. Mihail Kogalniceanu nr. 70-72, tel. 021.314.69.80), miercuri, 13 ia­nuarie, ora 18.30. Pret bilet: 7,42 -50 lei.

Expozitii


ROMÂNIA. DECEMBRIE 1989  

Multimedia. Expozitia este structurata tematic in doua importante capitole. Primul capitol ilustreaza viata ro­ma­nilor in ultimii ani de existenta ai regimului Ceau­­sescu, ilustrata prin marturii fotografice si documentare, obiecte muzeistice integrate  intr-un context scenografic sugestiv. Al doilea capitol este dedicat Revolutiei din 1989. Acestor marturii li se adauga fotografii despre evolutiile politice
democratice din Polonia, Ungaria si Cehia de la sfarsitul anilor ‘80.
MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE AL ROMÂNIEI (Calea Victoriei nr. 12, tel. 021.315.82.07). Expozitia este deschisa pana pe 28 februarie 2010.

STILURI SIMBOLURI TEHNICI
Expun artistii Ioana Avram, Miruna Budisteanu, Maria Constantinescu,  Andrei  Efremov, Sara Einik, Marcela Gulceag, Teodor Hrib, Giovanna Del Magro, Elena Murariu, Silviu Oravitzan, Romulus Popescu, Mirella Spinella, Calin Stegerean, Cristina Tautu, Floarea Tutuianu, Aurel Vlad, Elena Vlad.
INSTITUTUL ITALIAN DE CULTURA "Vito Grasso" (Aleea Alexandru nr. 41). Expozitia este deschisa pana pe 15 ianuarie 2010. Intrarea libera.

IMAGINI ALE LUMII TRECATOARE
Gravura japoneza. Expozitia reuneste un ansamblu de  63 de gravuri policrome create de Utagawa Kunisada (1786-1865), unul dintre cei mai populari maestri gravori ai vremii sale, artist deosebit de prolific, desenator si colorist redutabil.
MUZEUL NATIONAL DE ARTA AL ROMÂNIEI (Calea Victoriei nr. 49-53, tel. 021.314.81.19). Expozitia este deschisa pana pe 28 martie 2010.

NODURI ITALIENE
Vestimentatie. Organizata cu ocazia implinirii a 130 de ani de relatii diplomatice italo-romane, expozitia prezinta 150 de cravate, 10 costume barbatesti din diferite epoci si o bogata documentatie explicativa ce ilustreaza evolutia cravatei in cadrul modelor vestimentare, de la esarfa innodata din secolul al XVII-lea pana in zilele noastre.
MUZEUL NATIONAL DE ARTA AL ROMÂNIEI (Calea Victoriei nr. 49-53, tel. 021.314.81.19). Expozitia este deschisa pana pe 10 ianuarie 2010, programul de vizitare fiind miercuri-duminica de la 10.00 la 18.00. Gratuit, prima miercuri din luna.
 
GRADINI PIERDUTE
Proiect urban. Proiectul, al carui autor cultural este dr. arh. Cerasella Craciun, se inscrie in cercetarile aplicate in domeniul urban, istoric si peisajistic. Exemplele de gradini cercetate si prezentate au fost alese pentru ca sunt reprezentative pentru tipologii di­fe­rite: gradina simbol, reprezentativa, publica/semipublica/particulara, monastica sau de loisir si divertisment.  
GALERIA "OCTAV DOICESCU" (Calea Victoriei nr. 126). Expozitia este deschisa pana pe 12 ianuarie 2010.

Cele mai citite

Rata șomajului, în scădere uşoară. Tinerii rămân cei mai vulnerabili

Pe sexe, rata șomajului la bărbați a depășit-o cu 0,5 puncte procentuale pe cea a femeilor Rata şomajului în luna noiembrie 2024, ajustată sezonier, a...

România rămâne cea mai săracă țară din UE, cu o treime din populație expusă riscului

Conform celui mai recent raport al Băncii Mondiale, România ocupă ultima poziție în Uniunea Europeană din punct de vedere al prosperității economice, având o...

Randamentul obligațiunilor britanice pe 30 de ani atinge un maxim istoric

Creșterea a fost determinată de o licitație, organizată de Biroul de Gestionare a Datoriei Publice Rata dobânzii pentru obligațiunile guvernamentale britanice pe termen de 30...
Ultima oră
Pe aceeași temă