12.6 C
București
luni, 21 octombrie 2024
AcasăSpecialConcerte pe locul vechiului cazinou

Concerte pe locul vechiului cazinou

Specialistii de la Universitatea Tehnica din Cluj au finalizat Planul Urbanistic de Detaliu pentru amenajarea cladirii viitoarei Filarmonici „Transilvania”. Primele estimari arata ca realizarea acestui proiect va costa noua milioane de euro. Autoritatile locale au cheltuit deja primele 424 milioane de lei vechi pentru redactarea planului urbanistic.
Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, a precizat ca va urma redactarea unui studiu de fezabilitate si organizarea unei licitatii, pentru desemnarea constructorului, in luna decembrie. Proiectul realizat de specialistii Universitatii Tehnice prevede transformarea cladirii in paragina a vechiului cazinou din Parcul Central.
Acest imobil ar urma sa fie renovat si va deveni foier si sala de primire pentru Filarmonica „Transilvania”. In spatele actualei cladiri, cu respectarea specificului arhitectural al acesteia, ar urma sa fie construita o sala de concerte cu capacitatea de 1.145 de locuri. Sala va avea 50 de metri, iar proiectul final va fi stabilit abia dupa realizarea unui studiu de acustica.
Tot in noul corp de cladire ar urma sa fie amenajate salile de repetitie individuala si spatiile administrative ale Filarmonicii „Transilvania”. Constructia va avea un demisol si un subsol, unde va fi construita si o parcare cu 59 de locuri.
Terenul pe care va fi ridicata noua cladire a servit pana de curand drept loc de promenada pentru poneii Regiei Autonome a Domeniului Public. Vechiul imobil al cazinoului, care va trebui reabilitat, dateaza din secolul XIX si a fost proiectat de arhitectul Lajos Pakey.
Banii pentru noua cladire a Filarmonicii ar urma sa fie oferiti atat de catre autoritatile locale si judetene, cat si de catre Guvern. Institutia de cultura a ramas fara sediu dupa ce a fost evacuata din cladirea Colegium Academicum, retrocedata Universitatii „Babes-Bolyai”, unde functioneaza in prezent Facultatea de Teatru si Televiziune.
In prezent, Filarmonica isi tine concertele la Casa de Cultura a Studentilor. Instrumentistii clujeni au devenit celebri la nivel mondial dupa ce au acompaniat trupa rock „Deep Purple” in cadrul unui turneu si dupa ce au participat la realizarea coloanei sonore a filmului „Patimile lui Cristos”, in regia lui Mel Gibson.

Cele mai citite

Scor preliminar strâns la referendumul din Republica Moldova: DA 50,08% și NU 49,92%

La referendum alegătorii au avut de răspuns la întrebarea: Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană? Până în această dimineață, la...

Top 3 cele mai inovatoare activități de teambuilding indoor în 2024

Știai că investițiile în activități de team building au crescut semnificativ în ultimii ani? Și nu este de mirare! Aceste experiențe aduc numeroase beneficii, de...

Liverpool – Chelsea 2-1. „Cormoranii” se impun și rămân lideri în Premier League

Liverpool a învins Chelsea cu 2-1 în derby-ul etapei a 8-a din Premier League, consolidându-și poziția de lider al campionatului și continuând seria impresionantă...
Ultima oră
Pe aceeași temă