» Bursele din intreaga lume vor avea o saptamana dificila, in care este asteptata publicarea rezultatelor companiilor si a primei estimari a PIB-ului american in trimestrul al treilea.
Calendarul economic al acestei saptamani este plin de indicatori care vor fi cumpliti, a avertizat analistul Carl Weinberg, de la High Frequencies Economics din New York, citat de AFP.
De la New York la Londra, Paris sau Tokyo, pesimismul domneste in asteptarea rezultatelor si prognozelor unor corporatii ca ExxonMobil, Kraft Foods, Procter&Gamble, BP, Shell, Lufthansa, Bayer, Volkswagen, Alcatel-Lucent, Michelin, L’Oreal sau Sony.
Rezerva Federala americana a anuntat ca va micsora din nou rata dobanzilor, care ajunsese la 1,5%. Banca Centrala Europeana preconizeaza masuri similare, iar guvernul Japoniei a anuntat ca va mari de cinci ori, pana la 110 miliarde dolari, fondul destinat injectiilor de capital pentru bancile in dificultate din tara. FMI analizeaza un proiect de relaxare a conditiilor de acordare a imprumuturilor pentru tari cu bune practici de guvernare. Dar in panica generala instaurata la burse, care au ignorat planurile de interventie ale bancilor centrale si programele de sprijin pentru sectorul bancar din SUA sau din Europa, aceste masuri risca sa nu aiba prea multa greutate. Situatia este agravata de faptul ca fondurile speculative incearca sa isi lichideze activele, vanzand in regim de catastrofa, atragandu-si acuzatii de iresponsabilitate din partea unor oficiali precum ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde.
Ca efect imediat al crizei, in SUA se anunta concedieri masive, estimarile pentru ultimele doua saptamani mergand pana la 200.000 de locuri de munca desfiintate. Lista companiilor care au anuntat reduceri de personal aproape coincide cu "Pagini aurii", remarca The New York Times.
» China, afectata
Premierul chiez, Wen Jiabao, a recunoscut ca tara sa resimte efectele crizei financiare globale si a promis un sprijin puternic din partea guvernului pentru economia chineza, afectata de scaderea cererii pe plan international. Un raport al Asociatiei companiilor cu capital strain din regiunea Dongguan, provincia Guangdong, unde predomina intreprinderile ce lucreaza pentru export) estimeaza ca exista riscul de a se inchide, pana la sfarsitul lunii ianuarie, 9.000 din cele 45.000 de companii ce functioneaza in prezent in regiunile Canton, Dongguan si Shenzhen. In America Latina, ministrii de Finante si presedintii bancilor centrale din Mercosur si tarile asociate participa astazi la o reuniune de criza.